Από την Τρόικα στo…Brussels Group

Από την Τρόικα στo…Brussels Group

Οι διαπραγματεύσεις, τα νέα πρόσωπα και το παιχνίδι των συμβολισμών.

Μπορεί οι «θεσμοί» να…εμπλουτίστηκαν με μέλη και του ESM, ώστε να ονομαστούν πλέον «Ομάδα των Βρυξελλών», όμως η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στο κτίριο της Κομισιόν, αναλώθηκε για άλλη μία φορά στη διαδικασία.

Τα πρόσωπα από πλευράς «θεσμών» ήταν τα ίδια: Ντέκλαν Κοστέλλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ρίσι Γκογιάλ από το ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ. Ο τελευταίος μπορεί να αναβαθμίστηκε, αλλά συμμετέχει στην…Ομάδα των Βρυξελλών. Συνοδευόταν, μάλιστα, από τον αντικαταστάτη του στην πρώην τρόικα, Ράσμους Ρούφερ, τεχνοκράτη, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή της τρόικας στην Πορτογαλία!

Τα νέα πρόσωπα ήταν από πλευράς Ελλάδας, καθώς επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τέθηκε ο νέος Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.

Οι τεχνοκράτες και των δύο πλευρών δεν μπήκαν στην ουσία της λίστας Βαρουφάκη, αλλά συνέχισαν επί του «καυτού» ζητήματος του πού θα γίνονται οι συζητήσεις, μεταξύ ποιών και σε τι βαθμό αντιπροσώπευσης, ενώ στο παιχνίδι των συμβολισμών προστέθηκε άλλη μία παράμετρος: οι επί ελληνικού εδάφους συζητήσεις δεν θα γίνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά σε…ξενοδοχείο!

Από την πλευρά των δανειστών το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ απέναντι στην Ελλάδα, καθώς θεωρούν ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος, με ευθύνη, όπως υποστηρίζουν, της Αθήνας και κινδυνεύουμε να φθάσουμε στα μέσα Απριλίου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Το κακό κλίμα από την πλευρά των εταίρων αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τη σημερινή συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) της ΕΚΤ για την ανανέωση του ELA. Αν και η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να αρνηθεί να αυξήσει (εάν χρειαστεί) το όριο του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης, ωστόσο, δεν αναμένεται να εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων, ούτε να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν επιπλέον έντοκα.

Το αποτέλεσμα είναι η ρευστότητα να εξαντλείται και πλέον να καθίσταται επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Πληροφορίες, μάλιστα, κάνουν λόγο για τροπολογία που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των ταμείων από ποινικές ευθύνες, για να τους λύσει τα χέρια και να υπογράψουν τη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή μισθών και συντάξεων…