Από τις 12 Μαρτίου σε ισχύ οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
- 11/02/2025, 08:44
- SHARE
![aluminum](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2025/02/043_dpa-pa_241108-99-974028_dpai.jpg)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αύξησε ουσιαστικά τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου τη Δευτέρα σε ένα ενιαίο ποσοστό 25% «χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές», σε μια κίνηση που ελπίζει ότι θα βοηθήσει τις βιομηχανίες που αγωνίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η οποία επίσης κινδυνεύει να πυροδοτήσει έναν πολυμέτωπο εμπορικό πόλεμο.
Ο Τραμπ υπέγραψε διακηρύξεις που αυξάνουν τον αμερικανικό δασμολογικό συντελεστή για το αλουμίνιο στο 25% από το προηγούμενο ποσοστό του 10% και καταργούν τις εξαιρέσεις χωρών και τις συμφωνίες ποσοστώσεων, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες δασμολογικές εξαιρέσεις για συγκεκριμένα προϊόντα και για τα δύο μέταλλα.
Οι δασμοί θα εφαρμοσθούν από τις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με το διάταγμα.
Οι δασμοί θα εφαρμοστούν σε εκατομμύρια τόνους εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες που εισέρχονταν στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς βάσει των εξαιρέσεων.
Η κίνηση αυτή θα απλοποιήσει τους δασμούς στα μέταλλα «ώστε όλοι να μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Είναι 25% χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το από πού προέρχεται, για όλες τις χώρες».
Ο Τραμπ δήλωσε αργότερα ότι θα εξετάσει «πολύ καλά» το αίτημα της Αυστραλίας για εξαίρεση από τους δασμούς χάλυβα λόγω του εμπορικού ελλείμματος της χώρας αυτής με τις ΗΠΑ.
Οι διακηρύξεις ήταν επεκτάσεις των δασμών του Τραμπ του Τμήματος 232 του 2018 για την προστασία των εγχώριων κατασκευαστών χάλυβα και αλουμινίου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι εξαιρέσεις είχαν διαβρώσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών.
Ο Τραμπ θα επιβάλει επίσης ένα νέο βορειοαμερικανικό πρότυπο που απαιτεί οι εισαγωγές για τον χάλυβα και το αλουμίνιο να «λιώνουν και να χύνονται» εντός της περιοχής για να περιορίσει τις αμερικανικές εισαγωγές ελάχιστα επεξεργασμένων κινεζικών και ρωσικών μετάλλων που παρακάμπτουν άλλους δασμούς.
Η δράση επεκτείνει επίσης τους δασμούς σε προϊόντα μεταγενέστερης παραγωγής που χρησιμοποιούν χάλυβα ξένης κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων του κατασκευασμένου δομικού χάλυβα, των εξωθήσεων αλουμινίου και των χαλύβδινων κλώνων για προεντεταμένο σκυρόδεμα, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
«Οι δασμοί χάλυβα και αλουμινίου θα βάλουν τέλος στο ξένο ντάμπινγκ, θα ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή και θα διασφαλίσουν τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου ως βιομηχανίες ραχοκοκαλιά και πυλώνα της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας της Αμερικής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο.
Καθώς υπέγραφε το διάταγμα στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την ενέργεια της Δευτέρας με ανακοινώσεις για αμοιβαίους δασμούς σε όλες τις χώρες που επιβάλλουν δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα τις επόμενες δύο ημέρες, και δήλωσε ότι εξετάζει επίσης δασμούς στα αυτοκίνητα, τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές για αντίποινα από άλλες χώρες κατά των νέων δασμών του, ο Τραμπ δήλωσε «Δεν με πειράζει».
Τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα χυτήρια αλουμινίου παρήγαγαν μόλις 670.000 μετρικούς τόνους του μετάλλου πέρυσι, από 3,7 εκατομμύρια το 2000. Το κλείσιμο εργοστασίων τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων στο Κεντάκι και το Μιζούρι, έχει αφήσει τη χώρα σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές.
Οι εισαγωγές αντιπροσώπευαν περίπου το 23% της αμερικανικής κατανάλωσης χάλυβα το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σιδήρου και Χάλυβα, με τον Καναδά, τη Βραζιλία και το Μεξικό να είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές.
Ο Καναδάς, του οποίου οι άφθονοι υδροηλεκτρικοί πόροι βοηθούν την παραγωγή μετάλλων, αντιπροσώπευε σχεδόν το 80% των αμερικανικών εισαγωγών πρωτογενούς αλουμινίου το 2024.
Ο υπουργός Βιομηχανίας του Καναδά δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί ήταν «εντελώς αδικαιολόγητοι», με τον καναδικό χάλυβα και το αλουμίνιο να υποστηρίζουν βασικές βιομηχανίες των ΗΠΑ, όπως η άμυνα, η ναυπηγική βιομηχανία, η ενέργεια και τα αυτοκίνητα.
Ενώ η Κίνα εξάγει μόνο μικροσκοπικές ποσότητες χάλυβα στις ΗΠΑ, είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας πλεονάζουσας χαλυβουργικής ικανότητας, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Λέει ότι η επιδοτούμενη παραγωγή στην Κίνα αναγκάζει άλλες χώρες να εξάγουν περισσότερο και οδηγεί σε μεταφόρτωση κινεζικού χάλυβα μέσω άλλων χωρών στις ΗΠΑ για να αποφευχθούν οι δασμοί και άλλοι εμπορικοί περιορισμοί.
Νόμος από τον Ψυχρό Πόλεμο
Ο Τραμπ στόχευσε για πρώτη φορά τον χάλυβα και το αλουμίνιο για δασμούς το 2018 βάσει ενός νόμου εθνικής ασφάλειας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Αργότερα χορήγησε σε αρκετές χώρες εξαιρέσεις, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, το Μεξικό και η Αυστραλία, και συνήψε συμφωνίες αφορολόγητων ποσοστώσεων για τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και την Αργεντινή με βάση προ δασμολογικών όγκων.
Ο διάδοχος του Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διαπραγματεύτηκε αργότερα αφορολόγητες ποσοστώσεις για τη Βρετανία, την Ιαπωνία και την ΕΕ.
«Χαιρετίζουμε τον πρόεδρο για την καθιέρωση αυτών των δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και την απαλλαγή από τις εξαιρέσεις και τις ποσοστώσεις που βασίζονται σε απαρχαιωμένα δεδομένα», δήλωσε ο Φίλιπ Μπελ, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Χάλυβα.
Αυτά βασίζονταν σε επίπεδα εισαγωγών της περιόδου 2015-2017 που δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την τρέχουσα δυναμική της αγοράς, συμπλήρωσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία δικαιολογία για τους δασμούς και δήλωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στο Παρίσι την Τρίτη κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της AI.
Στη Νότια Κορέα, το Υπουργείο Βιομηχανίας κάλεσε τους χαλυβουργούς να συζητήσουν πώς να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των δασμών.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε λεπτομερείς πληροφορίες την Τρίτη ή την Τετάρτη σχετικά με το σχέδιο αμοιβαίων δασμών του.
Εδώ και καιρό διαμαρτύρεται για τον δασμό 10% που επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές αυτοκινήτων, πολύ υψηλότερο από τον αμερικανικό συντελεστή 2,5%. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εφαρμόζουν δασμό 25% στα φορτηγά φορτηγά, μια ζωτική πηγή κέρδους για τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, όπως η General Motors.
Συνολικά, ο εμπορικά σταθμισμένος μέσος δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ είναι περίπου 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έναντι 12% για την Ινδία, 6,7% για τη Βραζιλία, 5,1% για το Βιετνάμ και 2,7% για την ΕΕ.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προετοιμάζει μειώσεις δασμών πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης με τον Τραμπ, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις αμερικανικές εξαγωγές, δήλωσαν Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει προηγουμένως την Ινδία «πολύ μεγάλο καταχραστή» στο εμπόριο και ο κορυφαίος οικονομικός του σύμβουλος Κέβιν Χάσετ ξεχώρισε τη χώρα ως χώρα με «εξαιρετικά υψηλούς» δασμούς σε συνέντευξή του στο CNBC.
Ο Τραμπ είχε ήδη απειλήσει να επιβάλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές από τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής, τον Καναδά και το Μεξικό, λέγοντας ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τη ροή ναρκωτικών και μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ. Μετά από κάποιες παραχωρήσεις για την ασφάλεια των συνόρων, ο Τραμπ ανέστειλε τους δασμούς μέχρι την 1η Μαρτίου.