Από το αυτοκίνητο που… κολυμπάει για 30 λεπτά ως το τιμόνι «χειριστήριο» – Τι ξεχώρισε στο Paris Motor Show

macron-car
epa11658688 French President Emmanuel Macron sits aboard a Peugeot Inception concept car as he visits the Stellantis stand at the Paris Motor Show in Paris Expo Porte de Versailles in Paris, France, 14 October 2024. The 90th edition of the biennial Paris Motor Show runs from 14 to 20 October 2024. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθώς οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν κάποιες σκληρές αλήθειες στο δρόμο προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση.

Οι κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας παρουσίασαν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού (Paris Motor Show) τα τελευταία τους πρωτότυπα και μοντέλα παραγωγής, προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή του κοινού με εντυπωσιακά σχέδια και φουτουριστικές τεχνολογίες.

Όπως μετέδωσε το CNBC, η εμπορική έκθεση, η οποία άνοιξε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν κάποιες σκληρές αλήθειες στο δρόμο προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση.

Κατασκευαστές όπως η Volkswagen, η BMW και η Stellantis εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τα κέρδη τους τις τελευταίες εβδομάδες, επικαλούμενες προκλήσεις όπως η παραπαίουσα ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα (EV) και ο έντονος ανταγωνισμός από το εξωτερικό.

Η πίεση στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι έτοιμη να ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι στόχοι μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Η Peugeot ήταν ένας από αυτούς που δημιούργησαν κάποιο θόρυβο. Η αυτοκινητοβιομηχανία καλωσόρισε τους επισκέπτες -συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν– για να δουν από κοντά το τιμόνι Hypersquare.

Η Peugeot δήλωσε ότι το ορθογώνιο σχήμα του τιμονιού, το οποίο μοιάζει με χειριστήριο βιντεοπαιχνιδιών, θα βρίσκεται στην παραγωγή από το 2026. Ελπίζει ότι ο καινοτόμος σχεδιασμός θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στο νεανικό κοινό.

Το Hypersquare παρουσιάστηκε στο πρωτότυπο μοντέλο Inception της Peugeot.

Αλλού, η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD παρουσίασε για πρώτη φορά το μοντέλο Yangwang U8 στο γαλλικό κοινό.

Το plug-in υβριδικό SUV είναι ικανό να «κολυμπάει» για έως και 30 λεπτά, να παρκάρει πλάγια και να κάνει πλήρη στροφή επί τόπου, δήλωσε εκπρόσωπος της BYD στο CNBC.

Το μοντέλο Yangwang U8 μπορεί να πραγματοποιήσει αυτούς τους ελιγμούς χάρη σε τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε τροχό.

Η BYD δήλωσε ότι η ικανότητα του οχήματος να επιπλέει «δεν είναι απλώς ένα gadget», προσθέτοντας ότι το χαρακτηριστικό αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο σε περίπτωση πλημμύρας ή ατυχήματος με νερό.

Το όχημα διαθέτει επίσης ένα ενσωματωμένο drone τοποθετημένο στην οροφή του, το οποίο, σύμφωνα με την BYD, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δείξει στον οδηγό τι να περιμένει στην πορεία.

Το Yangwang U8 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην Guangzhou και προς το παρόν πωλείται μόνο στην Κίνα.

Η γαλλική Renault παρουσίασε το εμπνευσμένο από το ρετρό R4, ένα μικρό ηλεκτρικό SUV που βασίζεται στο εμβληματικό Renault 4. Το συμπαγές EV έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται τα οικονομικά μοντέλα των κινέζων κατασκευαστών.

Η γερμανική Volkswagen πραγματοποίησε την πρεμιέρα για το επταθέσιο SUV Tayron, μια σειρά που διατίθεται ως ήπιο υβριδικό ή plug-in υβριδικό. Η Volkswagen δήλωσε ότι το Tayron είναι το δεύτερο μεγαλύτερο SUV της εταιρείας στην Ευρώπη, μετά το Touareg, και είναι διαθέσιμο για παραγγελία από 45.475 ευρώ.

Η Stellantis παρουσίασε δύο νέα μοντέλα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού. Η εταιρεία, στην οποία ανήκουν οικεία ονόματα όπως τα Jeep, Dodge, Fiat και Chrysler, ανακοίνωσε τα νέα συμπαγή Citroën C4 και C4X. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν υβριδικές, ηλεκτρικές και αμιγώς με κινητήρα εσωτερικής καύσης εκδόσεις.

Η κινεζική Xpeng παρουσίασε το P7+, ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που ελπίζει ότι θα εδραιώσει τη θέση της στην εποχή της αυτόνομης οδήγησης και της κινητικότητας με τεχνητή νοημοσύνη.

Το P7+ τροφοδοτείται από το λεγόμενο «Turing chip» της Xpeng, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Βρετανό επιστήμονα και μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ. Το τσιπ έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε μια σειρά από οχήματα της εταιρείας με τεχνητή νοημοσύνη, από ρομπότ έως ιπτάμενα αυτοκίνητα, ένα από τα οποία εκτέθηκε πάνω από τη σκηνή της Xpeng.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com