Από τους σταρ του Χόλιγουντ στην πραγματικότητα: Πόσο ωφελείται ο ελληνικός τουρισμός από το yachting

Από τους σταρ του Χόλιγουντ στην πραγματικότητα: Πόσο ωφελείται ο ελληνικός τουρισμός από το yachting
Photo: pixabay.com
Τι κερδίζει φέτος το ελληνικό τουριστικό προϊόν από τα ιδιωτικά σκάφη και πώς τα πήγαν οι διάσημοι προορισμοί.

Για μια ακόμα χρονιά το brand Ελλάδα απέδειξε τη δυναμική του ως must καλοκαιρινός ταξιδιωτικός προορισμός. Διεθνούς φήμης διασημότητες όπως η Ντέμι Μουρ, ο Τρέιβις Σκοτ, η Νικόλ Σέρζινγκερ, τα διάσημα «αγγελάκια» της Victoria’s Secret Κάντις Σουάνπολ και Ντάουτσεν Κρους, η Ιταλίδα influencer Κιάρα Φεράνι, η τραγουδίστρια Ντούα Λίπα, η «Barbie» Μάργκοτ Ρόμπι και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ήταν μερικά από τα πρόσωπα που επέλεξαν να επισκεφτούν με τα υπερπολυτελή σκάφη τους τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους.

Αυτή η κατηγορία “σκαφάτων” με τα ιδιωτικά yachts, που κοστίζουν μια περιουσία, διαφήμισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χώρα μας σε μια περίοδο που οι φωτιές και το μεταναστευτικό δημιουργούσαν έντονο αίσθημα ανασφάλειας στο ταξιδιωτικό κοινό. Πέρα από την τουριστική προβολή, δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο αφήνουν ζεστό χρήμα στις τοπικές οικονομίες, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι διασημότητες προτιμούν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους εν πλω, με ίδιες προμήθειες, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Την πραγματική εικόνα για την πορεία του θαλάσσιου τουρισμού δίνει το επαγγελματικό yachting και όπως τονίζει στο Fortune ο Πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ, Αντώνης Στελλιάτος, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμεναν οι επαγγελματίες του κλάδου. Ακόμη δεν έχουν  φτάσει στα επίπεδα του 2022, ωστόσο,  για να έχουμε την πλήρη εικόνα, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και τον Οκτώβρη.

«Τα ιστιοπλοϊκά – καταμαράν είναι στα επίπεδα του 2022, όχι όμως στα αντίστοιχα του 2019. Από την άλλη πλευρά, τα ταχύπλοα 40 μέτρων με πλήρωμα παρουσιάζουν μεγαλύτερη πτώση, ενώ τα mini κρουαζιερόπλοια δουλεύουν μέχρι και τον Οκτώβριο. Οι φωτιές ξεσπούν σε όλα τα μέρη του κόσμου, δεν πιστεύω ότι επηρέασαν τη φετινή σεζόν στο κομμάτι το δικό μας. Νομίζω όμως ότι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας Ρωσίας αλλά και το υψηλό κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για να επισκεφτεί κανείς της Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στελλιάτος.

Τα μικρά νησιά που κέρδισαν τους σκαφάτους

Την εβδομάδα μπαίνουν σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα, οκτώ με εννέα σκάφη του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ. Ο μεγαλύτερος όμως όγκος αφορά καταμαράν, ιστιοπλοϊκά και μικρά ταχύπλοα. Στα ιστιοπλοϊκά το κόστος ανά εβδομάδα ανέρχεται σε 4.500  με 5000 ευρώ και μπορεί να επιμεριστεί σε μία παρέα 8 έως 10 ατόμων.

Πιο δημοφιλείς προορισμοί παραμένουν, όπως είναι αναμενόμενο, η Μύκονος και Σαντορίνη αλλά αυτοί δεν είναι, σύμφωνα με τον κ Στελλιάτο, Ελλάδα, υπό την έννοια ότι δεν απευθύνονται τιμολογιακά στον μέσο Έλληνα πολίτη.

«Η ακρίβεια είναι κάτι το αδιανόητο. Οι χρεώσεις σε αυτά τα νησιά μόνο ως παράλογες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Είδαμε βέβαια και αποκλεισμό προς αυτά τα νησιά λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Παράλληλα ανέβηκε η ζήτηση για μικρά νησιά όπως η Δονούσα, η Σχοινούσα, οι Αρκοί και η Σύμη, ενώ πολύ δυνατά έπαιξε και το Ιόνιο, διότι ο κόσμος αναζήτησε κάτι διαφορετικό που να είναι value for money και όχι να πληρώνει για έναν εσπρέσσο 11 ευρώ!».

Μιλώντας με συναδέλφους του, μας μεταφέρει πως οι πελάτες τους κλείνουν από τώρα ναύλα για το 2024, στοιχείο που προμηνύει μια καλή τουριστική σεζόν, εάν δεν υπάρξουν απρόσμενοι εξωγενείς παράγοντες.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί δίπλα στον θαλάσσιο τουρισμό, διότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και συνεισφέρει τα μέγιστα στα κρατικά έσοδα. Σύμφωνα με μελέτη ΙΝΣΕΤΕ, το 2019 από το 20% που προσφέρει συνολικά ο τουρισμός στο Α.Ε.Π. η κρουαζιέρα συνεισέφερε το 0,84% όταν το yachting συνεισέφερε 1,48%. Τα μεγέθη μιλούν από μόνα τους. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο ΕΟΤ έκανε εξαιρετική δουλειά διαφημίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ελλάδα στο εξωτερικό. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο. Η πολυνησία που διαθέτει η χώρα μας, το γεγονός ότι από το ένα νησί στο άλλο υπάρχουν τεράστιες αλλαγές σε επίπεδο ιστορίας και κουζίνας, δίνει στην Ελλάδα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων αγορών όπως η Κροατία. Η Αλβανία και η Τουρκία είναι εκτός συναγωνισμού διότι δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί βλέπουμε να παίζουν πολύ “παράξενα” ναύλα» καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα περί τα 6.200 επαγγελματικά σκάφη συμπεριλαμβανομένων και των ημερόπλοιων, εκ των οποίων 5.800 είναι με ελληνική σημαία και άδεια επαγγελματικού σκάφους, 350 με σημαία ευρωπαϊκής ένωσης και 50 ανήκουν σε offshore εταιρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: