Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει με το μεταναστευτικό- Αντιδρούν τα νησιά
- 12/02/2020, 09:25
- SHARE
Αποφασισμένη να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος εμφανίζεται η κυβέρνηση παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες της, και ειδικά οι επιτάξεις χώρων για την δημιουργία νέων δομών κλειστού τύπου στα πέντε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Χθες οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οδηγήθηκαν στα άκρα, καθώς οι νησιώτες αντιδρούν στο γεγονός ότι με τον κυβερνητικό σχεδιασμό τα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Λέρος) θα συνεχίσουν να είναι κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεδρίασε χθες εκτάκτως και ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση. Στο ψήφισμα που εξέδωσε ζητά να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.
Παράλληλα, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις επιτάξεις χώρων ως αντιδημοκρατική ενέργεια, ενώ αναφέρει πως θα προσφύγει εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια.
Με το ψήφισμα, επίσης, στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.
«Εξαντλήσαμε τον διάλογο»
Πριν από το ψήφισμα είχε προηγηθεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος το μεσημέρι δήλωσε στους πολιτικούς συντάκτες ότι ο διάλογος με τους φορείς διήρκεσε δύο μήνες, έχει εξαντληθεί και ότι δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι για αδράνεια.
Πρόσθεσε ότι οι επιτάξεις χώρων είναι ένα μέτρο έκτακτου χαρακτήρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όταν το νέο σύστημα βρει τον βηματισμό του τα νησιά θα αποσυμφορηθούν.
Ωστόσο, σε ερώτηση εάν θα προχωρήσει η εξαγγελθείσα μεταφορά μεταναστών και στην ενδοχώρα, άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα το εξετάσει αναλόγως της εξέλιξης των πραγμάτων και αν δεν αποδώσουν τα άλλα μέτρα.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα είπε ότι η κατασκευή των κλειστών κέντρων θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου και τα κέντρα θα μπορούν να φιλοξενήσουν του μετανάστες από το καλοκαίρι.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για 20.000 θέσεις συνολικά και στις πέντε δομές.
Αυτή την στιγμή ο πληθυσμός στο hot spot της Μόριας είναι περίπου 20.000.
Τα ανταποδοτικά μέτρα στους δήμους
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε και τα ποσά που μοιράζονται στους δήμους, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί από την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.
Συνολικά εκταμιεύεται το ποσό των 9.491.400 ευρώ, (150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα) και η μερίδα του λέοντος καταβάλλεται -όπως είναι φυσικό- στα πέντε νησιά ως εξής: Μυτιλήνη: 19.975 διαμένοντες- 2.996.250 ευρώ, Ανατολική Σάμος: 7.525 διαμένοντες- 1.128.750 ευρώ, Χίος: 5.861 διαμένοντες- 879.150 ευρώ, Κως: 3.731 διαμένοντες- 559.650 ευρώ, Λέρος: 2.583 διαμένοντες- 387.450 ευρώ.
Πάντως, ούτε οι νησιώτες φαίνονται να υποχωρούν. Παρά την αναβολή της συνάντησης με τον Νότη Μηταράκη αύριο, Πέμπτη, όλοι οι αιγαιοπελαγίτικοι σύλλογοι της Αθήνας θα προχωρήσουν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.