Αποκάλυψη: Οι «κρυφοί» ιδιοκτήτες του Χ που στήριξαν τον Έλον Μασκ

Αποκάλυψη: Οι «κρυφοί» ιδιοκτήτες του Χ που στήριξαν τον Έλον Μασκ
epaselect epa10955397 US tech entrepreneur Elon Musk, owner of Tesla, SpaceX and X, gestures as he attends a conversation event with British Prime Minister Rishi Sunak (unseen) in central London, Britain, 02 November 2023. The conversation will be streamed on X (formerly Twitter) and follows the two-day AI Safety Summit that was held at Bletchley Park. EPA/TOLGA AKMEN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μπιλ Άκμαν και ο ράπερ Σον «Ντίντι» Κομπς φέρεται να συγκαταλέγονται στη λίστα των ιδιοκτητών του X του Έλον Μασκ, του πρώην γνωστού κοινωνικού δικτύου ως Twitter.

Η πλατφόρμα αναγκάστηκε να αποκαλύψει τους επενδυτές της μετά από αγωγή που υπέβαλαν πρώην υπάλληλοι της, οι οποίοι επιδιώκουν την πληρωμή των εξόδων διαιτησίας που προέκυψαν μετά την αγορά του ιστότοπου από τον Μασκ.

Προηγουμένως, το X είχε υποστηρίξει ότι οι επενδυτές του ήταν εμπιστευτικοί λόγω «συνήθους πρακτικής και πολιτικής», αλλά αυτή την εβδομάδα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Καλιφόρνια αποφάσισε να αποκαλύψει τη λίστα των ιδιοκτητών του ιστότοπου.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το Fortune, ανάμεσα στους σχεδόν 100 ιδιοκτήτες του γίγαντα των κοινωνικών μέσων περιλαμβάνονται ορισμένα πολύ γνωστά ονόματα, τόσο από τον κόσμο των επενδύσεων όσο και από το σύμπαν του X.

Αρχικά, η τελευταία δήλωση αποκαλύπτει την υποστήριξη του επενδυτικού γίγαντα Fidelity στην πλατφόρμα, με σχεδόν 30 ξεχωριστές οντότητες που σχετίζονται με αυτό να κατέχουν μερίδια στο εμπορικό σήμα.

Η λίστα αποκαλύπτει ότι το Ίδρυμα Pershing Square κατέχει μερίδιο στο X. Αν το όνομα σας φαίνεται γνωστό, αυτό συμβαίνει λόγω της σύνδεσής του με την Pershing Square Holdings, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Μπιλ Άκμαν πριν από 20 χρόνια. Αν και το ίδρυμα με το ίδιο όνομα διευθύνεται από μια ανεξάρτητη ανώτερη ηγετική ομάδα, ο Άκμαν και η σύζυγός του, Νέρι Οξμαν, είναι συν-διαχειριστές.

Ο Άκμαν είναι έντονος χρήστης του X και συχνά χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για να απευθυνθεί σε άλλες σημαντικές προσωπικότητες και οντότητες. Την έχει χρησιμοποιήσει για να αντιπαρατεθεί με τον σταρ του Shark Tank, Μαρκ Κιούμπαν, και να θέσει ερωτήματα σχετικά με την ηγεσία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, από το οποίο αποφοίτησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλού στη λίστα των ιδιοκτητών είναι ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον. Το μερίδιο στο X προέρχεται από το Lawrence J. Ellison Revocable Trust, του οποίου η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με μια αναφορά της SEC που κατατέθηκε το 2008 και είδε το Fortune, είναι να “κρατά τα περιουσιακά στοιχεία και την περιουσία του κ. Έλισον”.

Τα συμφέροντα του trust και της Oracle δεν σχετίζονται μεταξύ τους, προσθέτει η αναφορά της SEC.

Σε αντίθεση με τον Άκμαν, ο Έλισον δεν είναι έντονος χρήστης του ιστότοπου. Παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερους από 130.000 ακόλουθους, ο Έλισον έχει αναρτήσει μόνο δύο φορές — μία το 2012 και μία το 2023.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο όνομα στη λίστα είναι το Sean Combs Capital.

Αν και οι καταχωρίσεις της SEC δεν εμφανίζουν αντιστοιχίες για την εταιρεία, η επιχείρηση έχει συνδεθεί προηγουμένως με τον Αμερικανό ράπερ Ντίντι — προηγουμένως γνωστό ως Puff Daddy — ο οποίος έχει λανσάρει αρκετές επιχειρήσεις με το πραγματικό του όνομα. Αυτές περιλαμβάνουν το Ίδρυμα Sean Combs, τις Επενδύσεις Combs και πιο πρόσφατα το Combs Global, την ομπρέλα που καλύπτει τις συμμετοχές του.

Ο Μασκ έχει επίσης καταφέρει να προσελκύσει και κάποια βασιλική προσοχή για την επιχείρησή του, με τον Βασιλιά Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud να περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έχει καθαρή αξία που πλησιάζει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, και έχει επίσης μερίδια σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως τα Four Seasons και το Savoy, καθώς και σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η εταιρεία ride-sharing, Lyft.

Φαίνεται επίσης ότι παρά την κριτική του για την ηγεσία του Μασκ, ο Τζακ Ντόρσεϊ εξακολουθεί να κατέχει μετοχές στην πλατφόρμα που ίδρυσε μέσω της Jack Dorsey Remainder LLC.

Ο συνιδρυτής του Twitter είχε προηγουμένως υποστηρίξει τον CEO της Tesla στην εξαγορά της εταιρείας, αλλά ανακάλεσε την υποστήριξή του νωρίτερα φέτος, λέγοντας σε ένα μέλος της αντίπαλης κοινωνικής πλατφόρμας Blueskyότι «όλα πήγαν στραβά».