Αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο του Ολάντ: «Έτσι ο Τσίπρας ανέλαβε τις ευθύνες του»
- 13/04/2018, 13:20
- SHARE
Το δημοψήφισμα, η σχέση του Τσίπρα με Ολάντ και Μέρκελ, και ….τα «ελληνικά» αγγλικά στο βιβλίο του Γάλλου προέδρου.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Φρανσουά Ολάντ με τίτλο «Τα διδάγματα της εξουσίας», στο οποίο αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα και στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως αποκαλύπτει ο τέως Γάλλος πρόεδρος το ζήτημα του Grexit τέθηκε αμέσως μετά την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «αρκετές χώρες ζητούσαν» την αποχώρηση της Ελλάδας, «ολοένα και λιγότερο χαμηλόφωνα». «Δεν μπορoύσα να υιοθετήσω ένα τέτοιο σενάριο», γράφει ο Φρανσουά Ολάντ, καθώς θα οδηγούσε στον αποκλεισμό μιας χώρας που είχε εισέλθει στην ευρωπαϊκή κοινότητα «με πρωτοβουλία της Γαλλίας», θα αποτελούσε «εγκατάλειψη ενός λαού του οποίου το μόνο έγκλημα ήταν η διαφωνία με την πλειοψηφία των “28”» και θα «τιμωρούσε έναν ηγέτη που δεν είχε πει ακόμα τίποτα σχετικά με τις προθέσεις του».
Επεισε λοιπόν την Αγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει, «να του δώσει μία ευκαιρία και να τον κρίνει από τις πράξεις του».
«Ευφυής και ευχάριστος»
Ο Ολάντ περιγράφοντας τις πρώτες του εντυπώσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, όταν τον υποδέχθηκε στις 4.2.2015, αναφέρει ότι ήταν θετικές. Τον χαρακτηρίζει «ευχάριστο», «ευφυή» και πολιτικά έμπειρο, αν και κάνει συγκαταβατικές αναφορές στην απειρία του στο ευρωπαϊκό στερέωμα και στα αγγλικά του. Πάνω από όλα, παρά τον «ευνοϊκό άνεμο της Ελληνικής Δημοκρατίας», ο κ. Τσίπρας «αντιλαμβάνεται ότι η θύελλα που ξεσήκωσε κινδυνεύει να τον αναποδογυρίσει». Ο Γάλλος πρόεδρος τον συμβουλεύει να μη ζητήσει άμεσα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους και να αναζητήσει συμμάχους στα πρόσωπα των Ζ.-Κ. Γιούνκερ και Μ. Ντράγκι. Τον ενημερώνει επίσης για τη δοκιμασία στην οποία θα τον υποβάλει η κ. Μέρκελ ώστε να βεβαιωθεί για την «καλή του πίστη». Ο κ. Τσίπρας, γράφει, τον διαβεβαιώνει «με σθένος» ότι θέλει να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, «υπό την προϋπόθεση» ότι θα δεχθούν οι πιστωτές να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.
Η καγκελάριος, συνεχίζει ο κ. Ολάντ, όντως υποβάλλει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε ένα «εντατικό παιδαγωγικό πρόγραμμα», υποδεικνύοντάς του όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Ο χρόνος περνάει, με τον Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup να «εκνευρίζει» τους ομολόγους του, «κάνοντάς τους μαθήματα» – κάτι που «γίνεται δεκτό με άσχημο τρόπο» από τον εκπρόσωπο μιας χώρας «που δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές της». Ο κ. Τσίπρας δείχνει «καλή θέληση», αλλά περιμένει μια «σημαντική χειρονομία». Η κ. Μέρκελ «επιδεικνύει καλοπροαίρετη υπομονή».
Ακολούθως, ο Φρανσουά Ολάντ μιλά με κάθε λεπτομέρεια για τις εντάσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους γύρω από το ελληνικό ζήτημα και τις δραματικές ώρες πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, το βράδυ της 26ης Ιουνίου:
«Πολύ επίσημος, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τηλεφωνική σύσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο. Ο τόνος της φωνής του είναι βαρύς. Μάλλον δεν είναι μόνος στο γραφείο του. Εμφανίζεται οργισμένος και χρησιμοποιεί ένα εκδικητικό λεξιλόγιο το οποίο δεν έχει ποτέ άλλοτε χρησιμοποιήσει. Μας ανακοινώνει ότι αρνείται τις τελευταίες ευρωπαϊκές προτάσεις και μας ενημερώνει με τη μια ότι θα καλέσει τον ελληνικό λαό να εκφραστεί σε δημοψήφισμα. ”Ποιο θα είναι το ερώτημα;” τον ρωτάω. “Είναι πολύ απλό”, απαντά ο Τσίπρας. “Δέχεστε τη συμφωνία των Βρυξελλών;”¨Και ποια είναι η απάντησή σου;”, τον ρωτά η Ανγκελα Μέρκελ. “΄Οχι”. Πέφτει βαριά σιωπή. Καταλαβαίνω ότι η εμπιστοσύνη, για την Καγκελάριο, έχει διαρραγεί».
Την επομένη του δημοψηφίσματος, ο κ. Ολάντ καλεί τον κ. Τσίπρα, που «δεν ακουγόταν να θριαμβολογεί καθόλου». «Του είπα το εξής απλό: Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Έδωσες, με την ίδια την έκταση της ψήφου, τα τελευταία επιχειρήματα που έλειπαν από τους αντιπάλους της χώρας σου για να τη διώξουν από την Ευρωζώνη».
Ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος εξηγεί γιατί αποφάσισε να στηρίξει πολιτικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό μετά το δημοψήφισμα ώστε να κάνει καινούργια διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αλλά απέναντι στη Γερμανία και τον Σόιμπλε μάλλον δεν ήταν αρκετό. Αυτή η ελληνογαλλική συμμαχία τους οδηγεί στη νύχτα της 12ης Ιουλίου του 2015:
«Οι συνομιλίες ξεκινούν σε μια συγκυρία όπου και το χειρότερο είναι δυνατόν. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Ο Τσίπρας το έχει καταλάβει κι αποφεύγει οποιαδήποτε πρόκληση». Ο Ολαντ, βλέποντας το αρνητικό κλίμα προτείνει μια συνομιλία για τρεις: «Με βαριά καρδιά αλλά αποφασισμένος να κρατήσει τη χώρα του μέσα στην ευρωζώνη, ο Τσίπρας δέχεται τη συμφωνία που είχε αρνηθεί κι αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
Η Γαλλία πέτυχε να επικρατήσει το «γενικό συμφέρον της Ευρώπης» με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, καταλήγει στο συγκεκριμένο κεφάλαιο ο κ. Ολάντ. Επαινεί τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι έδρασε «ως Ευρωπαίος και ως αριστερός». Αλλά προσθέτει ότι δεν ξέρει «αν θα ανταμειφθεί για τις γενναίες του επιλογές».