Αποκαθηλώνει ο Σουλτς τη Μέρκελ;
- 07/02/2017, 12:50
- SHARE
Το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών έχει συρρικνωθεί σε κάποιες περιπτώσεις στα όρια του στατιστικού σφάλματος.
Το ενδεχόμενο εκθρόνισης της Αγκελα Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου βρίσκεται πλέον στη σφαίρα του ορατού, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της ημέρας χθες και προχθές. Στην πρώτη, το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών έχει συρρικνωθεί στα όρια του στατιστικού σφάλματος, γράφει το Reuters, ενώ στη δεύτερη οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν περάσει οριακά μπροστά.
Την ανατροπή πυροδότησε η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μπήκε δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος αυξήσεις μισθών και επιμένοντας στην ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης. Η καριέρα του Σουλτς στις Βρυξέλλες τον προστάτευσε από τη φθορά της συμμετοχής σε κυβερνήσεις που εφήρμοσαν πολιτικές αύξησης της φτώχειας και οδήγησαν στη σταδιακή διάβρωση της υποστήριξης του κόμματος.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Emnid για την Bild της Κυριακής, οι Σοσιαλδημοκράτες αποσπούν 29 μονάδες, αντί 33 των Χριστιανοδημοκρατών, καταγράφοντας άνοδο έξι ποσοστιαίων μονάδων σε διάστημα μιας εβδομάδας, στη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ για το κόμμα αυτό. «Ο Μάρτιν Σουλτς κατορθώνει να ξανακερδίσει παλιούς ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών και να απευθυνθεί στο συναίσθημά τους», δήλωσε εκ μέρους του ινστιτούτου Emnid ο Τόρστεν Σνάιντερ Χόζε. «Μια τέτοια μετατόπιση στις προτιμήσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας είναι πρωτοφανής». Στη δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε το διάστημα 26 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου, τόσο η Αριστερά όσο και οι Πράσινοι πέφτουν δύο μονάδες στο 8%, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία μένει σταθερή στο 11%.
Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα του ινστιτούτου Insa, για λογαριασμό της Bild της Δευτέρας. Σε αυτά, οι Σοσιαλδημοκράτες φθάνουν στα δυσθεώρητα ύψη του 31%, αντί 30% του συνασπισμού CDU/CSU. Στη δημοσκόπηση αυτή, τα συγκεντρωτικά ποσοστά Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς επαρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πιο πιθανό πάντως είναι το σενάριο συνέχισης της συγκυβέρνησης, με άλλους όρους, αν οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθήσουν τη δυναμική ανόδου. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός να οικοδομηθεί στη βάση της ισοτιμίας, με τον Μάρτιν Σουλτς να μοιράζει στο μισό τη θητεία του καγκελαρίου με τη Μέρκελ ή και να μετατρέπει τους Χριστιανοδημοκράτες σε ελάσσονα εταίρο.
«Μήπως η Γερμανία κουράστηκε από την Μέρκελ;», ρωτάει στον σημερινό της τίτλο της η Bild.
Το SPD, ήσσων εταίρος στον κυβερνώντα «μεγάλο συνασπισμό» της Μέρκελ, υπολειπόταν εδώ και χρόνια στις δημοσκοπήσεις των συντηρητικών ενώσεων CDU/CSU. Την τελευταία φορά που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές ήταν το 2002 υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ο Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου, αντικατέστησε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε πως παραμερίζει για να ενισχύσει τις πιθανότητες του κόμματος να κερδίσει τις εκλογές.
Ο Σουλτς έχει δηλώσει πως θα νικήσει την Μέρκελ με μια εκστρατεία που θα έχει στόχο να ξεπερασθούν οι «βαθιές διαιρέσεις» που, όπως λέει, έχουν τροφοδοτήσει τον λαϊκισμό στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.
«Μια αμφίρροπη κούρσα ανάμεσα στο SPD και την Ένωση (CDU/CSU) είναι σε κάθε περίπτωση καλή για τη γερμανική δημοκρατία», αναφέρει η Bild σε κύριο άρθρο της, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη του SPD καθιστά λιγότερο πιθανό έναν νέο μεγάλο συνασπισμό.
Αντίθετα από άλλους ηγέτες του SPD, ο Σουλτς δεν είχε κανέναν ρόλο στους μεγάλους συνασπισμούς της Μέρκελ –οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων επειδή κανένας άλλος συνασπισμός δεν είναι μαθηματικά ή πολιτικά δυνατός– και μπορεί ευχερέστερα να επικρίνει τα πεπραγμένα της.
Η Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, ηγείται τώρα του δεύτερου μεγάλου συνασπισμού της με το SPD. Ανάμεσα στους δύο, είχε ηγηθεί από το 2009 έως το 2013 ενός συνασπισμού με το μικρότερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).
Το SPD είχε διερευνητικές συνομιλίες με τους οικολόγους Πράσινους και με το αριστερό κόμμα Die Linke για τον σχηματισμό μετεκλογικά ενός αριστερού κυβερνητικού συνασπισμού.