Ποια είναι η μεγάλη απειλή για τη ναυτιλία
- 13/06/2016, 12:45
- SHARE
Παράγοντες της ναυτιλίας μιλούν αποκλειστικά στο FortuneGreece.com για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Ελλάδα και παγκοσμίως.
«Τα Ποσειδώνια 2016 και η σημερινή μας συνάντηση βρίσκουν τη ναυτιλία, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιμέτωπη με μια σοβαρή και διαρκή κρίση. Η προβληματική ναυλαγορά, ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς χωρητικότητας και της μείωσης του μεταφορικού όγκου λόγω της ύφεσης του παγκόσμιου εμπορίου και η δυσκολία δανεισμού και χρηματοδότησης δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία των ναυτιλιακών εταιρειών. Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, η χρονιά που πέρασε ήταν ασταθής πολιτικά και οικονομικά.Όμως η ελληνική ναυτιλία έδειξε την αντοχή της και είμαι πεπεισμένος ότι θα βγει και πάλι νικήτρια» ανέφερε ο ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, σε ομιλία του στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2016.
Η ναυτιλία, αν και θεωρείται ένας από τους λιγότερο επηρεασμένους κλάδους στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, εντούτοις δεν έχει αποφύγει τη μεγάλη καθίζηση.
Όπως δηλώνει στο Fortunegreece.com o Senior Vice President του ομίλου Maersk Group, Henrick Frank, «η αγορά της ναυτιλίας υποφέρει. Υποφέρουμε από τα πλεονάζοντα πλοία που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εν ενεργεία. Αν οι πλοιοκτήτες δεν σταματήσουν να παραγγέλνουν καινούργια πλοία και δεν ξεκινήσουν να αποσύρουν τον παλιό στόλο, τότε οι συνέπειες θα είναι τεράστιες».
Η μείωση στην τιμή του πετρελαίου όπως μας εξηγεί «βοηθά απλά στην μείωση του διαχειριστικού και μεταφορικού κόστους. Αυτό, ως γεγονός, δεν λύνει το πρόβλημα που είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερο». Την άποψη αυτή, συμμερίστηκε και ο Chief Commercial Officer της Capital Maritime & Trading Corp., Τζέρι Βεντούρης δηλώνοντας «Έχουμε, όντως, πάρα πολλά πλοία. Με την ανάπτυξη της κινέζικης αγοράς, όλοι έχτισαν υπερβολικά νούμερα πλοίων. Τώρα, που η τιμή του πετρελαίου πάει να ισορροπήσει στα 50 δολάρια το βαρέλι, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση των αγορών» και συμπληρώνει «Το “50 δολάρια” είναι ένας μαγικός αριθμός, είναι ένα καλό νούμερο διότι δίνει μεν αγοραστική δύναμη αλλά δεν διαλύει άλλες οικονομίες. Όταν κατρακύλησε η τιμή του πετρελαίου, οι περισσότεροι νόμιζαν ότι θα έπαιρνε μπρος η αγορά. Λίγοι ήταν αυτοί που προέβλεψαν την αντίστοιχη αποδυνάμωση των οικονομιών των χωρών-παραγωγών όπως είναι η Βενεζουέλα και η Νιγηρία. Ακόμα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φτώχυναν».
Στο μεταξύ…
Οι ναυτιλιακές ανά τον κόσμο, αναμένουν ανάκαμψη της αγοράς στο προσεχές διάστημα.
Όσον αφορά, ωστόσο, τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, που είναι η πρώτη δύναμη παγκοσμίως, ήρθε να προστεθεί και η διαδικασία έρευνας του ελληνικού ναυτιλιακού θεσμικού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG COMP), προβληματίζοντας έντονα την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επικεντρωθεί στην ανταγωνιστικότητα του στόλου, η οποία κινδυνεύει να τεθεί σε τέλμα λόγω στενής ερμηνείας και εφαρμογής του “δικαίου ανταγωνισμού”. Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, δεν υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών ναυτιλιών. Ο κίνδυνος είναι ο ανταγωνισμός με τρίτες ναυτιλιακές χώρες. Η Ευρώπη πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Άπω Ανατολή. Για να μην χάσει τη ναυτιλία της και τη ναυτική τεχνογνωσία.
«Η ναυτιλία των Ελλήνων είναι μεγάλη γιατί είναι ναυτιλία των πολλών», δήλωσαν οι Έλληνες εφοπλιστές στα Ποσειδώνια.