Απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση – Με 222 «ναι» ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο
- 14/08/2015, 10:20
- SHARE
Η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - Κάτω από το όριο των 120 η κυβέρνηση.
Εγκρίθηκε με 222 ψήφους υπέρ το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους. «Όχι» ψήφισαν 64 βουλευτές. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών» (σύνολο 43), τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής ήταν απών. Ειδικότερα, «ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης («ναι» στην τροπολογία 233 και «παρών» στα υπόλοιπα), Γιώργος Ψυχογιός («ναι» και στα άρθρα, «παρών» στην τροπολογία 232) και Δημήτρης Σεβαστάκης («παρών» στο άρθρο 1, «ναι» στα υπόλοιπα). Στις εκπλήξεις το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο.
Δείτε αναλυτικά ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν εδώ
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν προ ολίγου ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Διαβάστε σχετικά: Τι ορίζει το Σύνταγμα για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
«Μόλις ολοκληρώθηκε μια δύσκολη πραγματικά συνεδρίαση, με ισχυρή όμως πλειοψηφία εγκρίθηκε, υπερψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, από το Περιστύλιο της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
Τόνισε ότι «στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του Εurogroup, θα δώσει κι εκεί τη μάχη, έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης». Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «από τώρα και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα». Πρόσθεσε ότι «στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη, που είναι ο στόχος που έχει μπει και από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια για όλα όσα μέτωπα είναι ανοικτά».
Το διακύβευμα της σημερινής διαδικασίας έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί της συμφωνίας.
Τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα του τόπου και του λαού να επιβιώσει για να συνεχίσει να μάχεται». «Αυτή είναι τούτη την ώρα η μέγιστη εθνική και κοινωνική ευθύνη που μας βαραίνει όλους και αναλογεί στον καθένα και την καθεμιά, πρωτίστως βέβαια στην κυβέρνηση και τους βουλευτές που τη στηρίζουν», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι γνωρίζουν και πρώτος ο ίδιος ότι «από τις 25 Γενάρη κάποιοι τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός, επιδίωκαν και επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση. Σήμερα δυστυχώς βρίσκουν απρόσμενους συμμάχους σε ορισμένους που με πρόσχημα την εναντίωση τους στη συμφωνία ταυτίζονται εξ αντικειμένου, δεν λέω εκ προθέσεως, με αυτές τις επιδιώξεις». «Σας καλώ όλους και όλες», σημείωσε, «να μην τους δώσετε αυτή την απρόσμενη ευκαιρία και κυρίως όλους μαζί να μη δώσουμε το πάτημα στους πιο ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης να εφαρμόσουν τον δεδηλωμένο σχεδιασμό τους να τορπιλίσουν αυτή τη συμφωνία, οδηγώντας τη χώρα όχι σε μία αλλά σε διαδοχικές δανειοδοτικές γέφυρες χωρίς δανειακή σύμβαση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό». «Να μη δώσουμε το πάτημα δηλαδή σε όσους δεν έχουν άλλον στόχο παρά την τιμωρία της χώρας και του λαού μας επειδή διεκδίκησε με έντονο τρόπο, αλλά και επειδή φοβούνται ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί το δίκιο της», είπε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα της σημερινής διαδικασίας και σε αυτό θα κληθούμε όλοι να απαντήσουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί».
Διαβάστε την ομιλία του εδώ