Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: 4 CEOs και ηγέτες επιχειρήσεων μιλούν για το πώς αναδιαμορφώνει την προεδρική κούρσα

Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: 4 CEOs και ηγέτες επιχειρήσεων μιλούν για το πώς αναδιαμορφώνει την προεδρική κούρσα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η παραλίγο δολοφονία του πρώην προέδρου αύξησε τις πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Του Shawn Tully

Πρόσφατα, το Fortune μίλησε εκτενώς με τέσσερις επιχειρηματικούς ηγέτες (στους οποίους δόθηκε καθεστώς ανωνυμίας προκειμένου να μιλήσουν ελεύθερα) για να μάθει τις απόψεις τους σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Αν και οι συνεντευξιαζόμενοι ήταν κυρίως μετριοπαθείς που είχαν ψηφίσει υποψηφίους και από τα δύο κόμματα στο παρελθόν, όλοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους τόσο για τον Τραμπ όσο και για τον Μπάιντεν και απόρησαν που η προεκλογική δημοκρατική διαδικασία είχε φέρει τους ψηφοφόρους αντιμέτωπους με δύο τόσο κακές επιλογές.

Αυτή τη φορά, έθεσα στους τρεις τιτάνες που κατάφερα να προσεγγίσω μια διαφορετική ερώτηση: Πώς οι σφαίρες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ που σκότωσαν δύο άτομα στις 13 Ιουλίου, επηρέασαν την κούρσα με στόχο τις 270 εκλεκτορικές ψήφους; Όπως και στο πρώτο κομμάτι, έδωσα σε κάθε συνεντευξιαζόμενο το όνομα ενός πρώην προέδρου. Ο Τζορτζ (για τον Ουάσιγκτον) είναι κορυφαίος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων που έχει υπηρετήσει σε πολλά διοικητικά συμβούλια εταιρειών του Fortune 500, ο Τομ (για τον Τζέφερσον) είναι ο πρώην επικεφαλής μιας μεγάλης βιομηχανικής επιχείρησης και ο Άμπε (για τον Λίνκολν) είναι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος κορυφαίας επενδυτικής εταιρείας που εστιάζει στο λιανικό εμπόριο. Δεν μπόρεσα να φτάσω εγκαίρως στον αρχικό Τεντ (για τον Ρούζβελτ), αλλά τυχαία, ένας άλλος επιχειρηματικός θρύλος που έτυχε να τρώει μαζί με τον Τζορτζ όταν τηλεφώνησα, συνέβαλε με τις δικές του αιχμηρές απόψεις. Αυτός ο συνεργάτης – που αντικαθιστά τον πρώην Τεντ και παίρνει το όνομά του – ίδρυσε μια μη εισηγμένη εταιρεία που είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Αμερική στον τομέα της και τώρα υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος ενός δεύτερου «παίκτη» στον κλάδο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλοι οι ερωτηθέντες πιστεύουν πως η παραλίγο δολοφονία του πρώην προέδρου αύξησε τις πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει. Αλλά οι απόψεις τους διαφέρουν ως προς το πώς ο αντίκτυπος θα μπορούσε να επηρεάσει τις πολιτικές και τη ρητορική του, καθώς και τον μέχρι τώρα επιθετικό τόνο του Μπάιντεν προς τον αντίπαλό του και τις πιθανότητες να αντικαταστήσουν οι Δημοκρατικοί τον υποψήφιό τους.

Πρόβλεψη για τις εκλογές

Ο Τζορτζ πιστεύει ότι ο συμβολισμός του συμβάντος εξύψωσε την εικόνα του Τραμπ ως ισχυρού άνδρα. «Δεν έτρεξε για κάλυψη, στάθηκε και σήκωσε τα χέρια του με πείσμα, έμοιαζε με ήρωα», λέει ο Τζορτζ. «Τώρα, η κούρσα είναι εντελώς στα χέρια του Ντόναλντ. Αν επιμείνει στο μήνυμά του για τα ζητήματα στα οποία έχει πλεονέκτημα, τα σύνορα, τον νόμο και την τάξη – οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς – θα κερδίσει εύκολα. Πρέπει επίσης να είναι πολύ λιγότερο επιθετικός σε αυτά που λέει, και φαίνεται τώρα ότι τελικά το καταλαβαίνει». Ο Τζορτζ αναγνωρίζει ότι ο Μπάιντεν έχει το πλεονέκτημα στο ζήτημα των αμβλώσεων, αλλά προσθέτει ότι «κάθε πολιτικός έχει μια κακιά πτυχή και αυτή είναι η κακιά πτυχή του Τραμπ, αλλά δεν προκαλεί τρόμο».

Όσον αφορά την πλευρά των Δημοκρατικών, ο Τζορτζ πιστεύει ότι ο «σεισμός» του Σαββατοκύριακου καθιστά ακόμη πιο σίγουρο ότι ο Μπάιντεν θα παραμείνει ως υποψήφιος. «Πριν συμβεί αυτό, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι με τους οποίους είχα μιλήσει έλεγαν ότι ένας άλλος Δημοκρατικός θα είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Τραμπ σε σχέση με τον Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί κινούνταν στην ίδια λογική – ότι αν άλλαζαν τον Μπάιντεν, θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν, ότι το λογικό θα ήταν να πάνε με κάποιον ισχυρότερο. Αλλά μετά από την απόπειρα δολοφονίας, αυτό δεν φαντάζει τόσο σημαντικό. Ο Τραμπ έδειξε στους Δημοκρατικούς ότι είναι αρκετά δυνατός για να νικήσει οποιονδήποτε». Αυτή η αφύπνιση, εκτιμά, μείωσε σημαντικά τις προηγούμενες, αρκετά υψηλές πιθανότητες το κόμμα να ωθούσε τον πρόεδρο να αποσυρθεί.

Όταν τηλεφώνησα, ο Τζορτζ έπινε ένα παγωμένο τσάι μαζί με τον φίλο του Τεντ. Ενώ ο Τζορτζ κλίνει προς τους Ρεπουμπλικάνους, ψήφισε επίσης τον Μπιλ Κλίντον και θα συμβιβαζόταν με τον Τζο Μάντσιν ή άλλον κεντρώο. Ο Άμπε είναι ένας σταθερός Δημοκρατικός και η άποψή του για τη δύσκολη θέση του κόμματός του διαφέρει από αυτή του φίλου του. «Αυτό δεν είναι καταστροφικό από μόνο του για τους Δημοκρατικούς» επισημαίνει. «Αλλά για να έχουμε πιθανότητες, θα χρειαζόμασταν έναν νέο υποψήφιο. Η ίδια παλιά συνταγή δεν θα λειτουργήσει. Αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί ο Τραμπ να νικήσει, αυτός είναι ο Μπάιντεν, ενώ με μια νέα επιλογή θα δυσκολευόταν. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο». Ο ίδιος τονίζει ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να υποφέρει από βαθιές αδυναμίες, συμπεριλαμβανομένων των καταδίκων του για κακούργημα και διάφορων νομικών μπελάδων. «Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα αμέσως, όπως ακριβώς κάνουν τώρα, και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβίωση όλων των προβλημάτων του Τραμπ», λέει. «Για τους Δημοκρατικούς, ένας σωστός νέος υποψήφιος θα μπορούσε να κερδίσει». Σε αντίθεση με τον φίλο του Τζορτζ, ο Τεντ πιστεύει ότι η θριαμβευτική στιγμή του Τραμπ θα ωθήσει τους Δημοκρατικούς να πιέσουν σκληρότερα τον Μπάιντεν για να τον αντικαταστήσουν. «Οι εκκλήσεις να αποχωρήσει θα γίνουν πιο δυνατές».

Μια προσωρινή κορύφωση

Ο Τομ προειδοποιεί ότι η θετική αντίδραση του κοινού στον ηρωισμό του Τραμπ μπορεί να μην παραμείνει στα ίδια εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα για πολύ. «Το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι τώρα δεν είναι απαραίτητα το ίδιο σε σχέση με τρεις μήνες από τώρα», προειδοποιεί. «Προς το παρόν, είναι ένα μέτριο πλεονέκτημα για τον Τραμπ λόγω του θάρρους που έδειξε στον χειρισμό των συνεπειών». Η σημασία του θεάματος, ισχυρίζεται, έγκειται στον δραματικό χαρακτήρα της σύγκρισης με τον Μπάιντεν. «Ο πρόεδρος κάνει αυτή τη γκάφα σχετικά με τον ‘αντιπρόεδρο Τραμπ’ ως υποψήφιό του και στη συνέχεια ο Τραμπ εμφανίζεται τόσο γενναίος στον τρόπο που χειρίστηκε την απόπειρα δολοφονίας, δηλώνοντας ότι ‘μπορείτε να με εμπιστευτείτε σε μια κρίση’. Το μήνυμα προς την Αμερική θα είναι ότι ο ένας μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση και ο άλλος δεν μπορεί».

Ο Τομ, ο οποίος είναι ανεξάρτητος αλλά τείνει προς τους Ρεπουμπλικάνους, υιοθετεί την ασυνήθιστη άποψη ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να παραδεχτεί ότι έκανε εμπρηστικές δηλώσεις που δεν έπρεπε να έχει κάνει. «Θα πρέπει να είναι ειλικρινής λέγοντας ότι λυπάται που είπε πράγματα όπως το ότι ο αντίπαλός του αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία. Αυτά τα πράγματα ενθουσίασαν την Αριστερά, αλλά ήταν το αντίθετο της προσπάθειας να οικοδομηθεί η ενότητα και να μετριαστεί ο επιθετικός διάλογος». Ο Τεντ δεν πιστεύει ότι ο Μπάιντεν θα κάνει μια τόσο τολμηρή χειρονομία, παρόλο που κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει να σωθεί η υποψηφιότητά του. «Ο Μπάιντεν είπε κάτι για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και στις δύο πλευρές», προσθέτει ο Τομ, «αλλά δεν νομίζω ότι το επιχείρημα αναφορικά με τις ‘δύο πλευρές’ θα λειτουργήσει με τους ανθρώπους στο κέντρο που χρειάζονται και οι δύο υποψήφιοι για να κερδίσουν. Κάποιος πυροβόλησε τον Τραμπ, όχι τον Μπάιντεν».

Όσο για την αντικατάσταση του Μπάιντεν, ο Τομ λέει ότι δεν θα συμβεί. «Πρώτα απ’ όλα, δεν θα το κάνουν γιατί ο χρόνος είναι ανεπαρκής», σημειώνει. «Είναι πολύ αργά. Δεύτερον, η Χάρις, η προφανής αντικαταστάτρια, δεν θα είναι καλύτερη από τον Μπάιντεν ως υποψήφια». Για τον Τομ, η αντίδραση του Τραμπ στην επίθεση εναντίον του θα διευρύνει το προβάδισμά του, αλλά θα διατηρήσει αυτό το πλεονέκτημα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου μόνο εάν συνεχίσει να συγκρατείται και να υπερασπίζεται την ενότητα. Μια επιστροφή στις πολεμικές δηλώσεις του πριν από τους πυροβολισμούς θα μπορούσε να σβήσει το πλεονέκτημά του

Μια μεταμορφωτική στιγμή

Ο Άμπε υποστηρίζει ότι η απόπειρα δολοφονίας μεταμόρφωσε τις εκλογές – και ελπίζει ότι θα ωθήσει τον Τραμπ να μετριάσει τις ακραίες θέσεις του. «Οι πυροβολισμοί ήταν μια πραγματική επίδειξη δύναμης για τον Τραμπ σε όλα τα επίπεδα, δείχνοντας το πάθος του να συνδεθεί με τους ψηφοφόρους αφότου είχε σχεδόν σκοτωθεί. Ήταν ένα θέαμα που θα μπορούσε να είχε χορογραφήσει ο Όλιβερ Στόουν». Ο Άμπε είναι αισιόδοξος ότι ο Τραμπ θα δει τη συνάντηση με τον θάνατο «σαν ένα ταξίδι δύο λεπτών από πολιτικός-politician σε πολιτικό-statesman». Ο Άμπε, ο οποίος είναι ένθερμος Δημοκρατικός, πιστεύει ότι οι ιδέες του Τραμπ θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να κερδίζει νέους ψηφοφόρους και ότι η επιπλέον υποστήριξη από ανεξάρτητους θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε πιο κεντρώες θέσεις: «Η πολιτική του πρέπει να ακολουθεί τους ψηφοφόρους του και η τραγωδία τού επιτρέπει να υιοθετήσει μια νέα στάση ως μετριοπαθής».

Ο Τραμπ μπορεί τώρα να νιώθει πιο άνετα ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές εάν ακολουθήσει μέρος της ατζέντας του Μπάιντεν. «Αυτό θα περιλαμβάνει τις βιομηχανικές πολιτικές και τις πολιτικές του Μπάιντεν για τα τσιπ, και την υποστήριξή του στην Ουκρανία που είναι απαραίτητη για την προστασία της Αμερικής», δηλώνει ο Άμπε. Όσο για τον Μπάιντεν, ο Άμπε λέει ότι ο πρόεδρος «γίνεται όλο και πιο ασυνάρτητος κάθε εβδομάδα και ότι οι πιέσεις προς την εκστρατεία επιταχύνουν την επιδείνωση». Πιστεύει ότι το να πάρεις τη θέση του Μπάιντεν μετά την επίδειξη θάρρους του Τραμπ έχει γίνει μη ελκυστικό για τους άλλους πιθανούς αντικαταστάτες, οι οποίοι τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουν. Αναγνωρίζει ότι το πρασίνισμα ενός νέου Προέδρου Τραμπ είναι μια επιθυμία που είναι ολοένα και πιο πιθανή, αλλά μπορεί να μην συμβεί. «Είναι πιο πιθανό να ανέλθει στο καθεστώς του statesman μόνο προσωρινά και μετά τις εκλογές να επιστρέψει στον παλιό Τραμπ. Στην ηλικία των 80 και μετά, οι άνθρωποι συνήθως δεν αλλάζουν».

Σύμφωνα με την ομάδα των μεγιστάνων μας, η εκλογική μετοχή του Τραμπ μόλις έκανε ένα μεγάλο άλμα. Το κύμα, συμφωνούν, θα μπορούσε να τον οδηγήσει πίσω στον Λευκό Οίκο – αν μπορέσει απλώς να σταματήσει να λέει τρελαμάρες όπως ο παλιός Ντόναλντ Τραμπ που έχασε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com