Απόρρητα έγγραφα: Λιγότερα από 10 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες
- 12/11/2015, 16:22
- SHARE
Έγγραφα της ευρωζώνης που δημοσιεύει το πρακτορείο ΜΝΙ αναφέρουν ότι τα χρήματα που χρειάζονται οι συστημικές τράπεζες είναι μεταξύ 7-8 δισ. ευρώ.
Κεφάλαια μεταξύ 7-8 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με έγγραφα της ευρωζώνης που δημοσιεύει το πρακτορείο ΜΝΙ.
Τα συγκεκριμένα έγγραφα έχουν ημερομηνίες 8 και 10 Νοεμβρίου, ημέρες που διεξήχθησαν συνεδριάσεις του EWG, του Eurogroup και του Ecofin και οι εκτιμήσεις ήταν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν 7 – 8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2 – 3 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για την αναδιάρθρωση τεσσάρων μικρότερων τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι όταν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις για να λάβει τη βοήθεια, το ποσό για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες δεν αφορά στο σύνολο των 10 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο είναι τα ζητήματα που ακόμη εκκρεμούν: οι πλειστηριασμοί και τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Θέματα που θα πρέπει να λυθούν εντός τριών ημερών για να μην επηρεαστεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Σύμφωνα με άλλο εμπιστευτικό έγγραφο, σημειώνεται ότι εφόσον ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τότε θα διευκολυνθεί η γρήγορη άρση των capital controls. Τονίζεται, δε, πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από την τελική συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, καθώς στο έγγραφο αναφέρεται πως μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα εκταμιευτούν τα χρήματα.
Αυτό σημαίνει ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να πιέζει στη γραμμή που θέλει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σενάριο για το οποίο επιμένει να φέρνει αντιρρήσεις ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αλλά συναντά τις αντιστάσεις του Eurogroup, και κυρίως των Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το ΔΝΤ και το Eurogroup απέρριψαν ελληνική πρόταση για προστασία που κάλυπτε το 65% των περιπτώσεων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, να είπε ότι συμφωνεί πως η συμφωνία του Ιουλίου ήταν καθαρή και η Ελλάδα χρειάζονταν να κινηθεί προς την θέση των Θεσμών.
Με βάση αναθεωρημένη πρόταση που περιλαμβάνει επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών «ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν πλήρη προστασία θα είναι στην πραγματικότητα 25-30%».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ΜΝΙ ότι οι πιστωτές θέλουν μόνο το περίπου 25% των δανειοληπτών να καλύπτονται από τον αναθεωρημένο νόμο και σταδιακά αυτός να αρθεί έως τον Ιανουάριο του 2018.
Προσέθεσε ότι η πρόταση της Κομισιόν για μείωση του ποσοστού των δανειζόμενων που προστατεύονται από το νόμο στο 55% απορρίφθηκε από το Eurogroup ως πολύ γενναιόδωρη.
Η Κομισιόν ήθελε το εισόδημα να είναι 1.5 φορά το ελάχιστο αποδεκτό κόστος διαβίωσης που αντιστοιχεί σε περίπου 31.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Αυτό θα μπορούσε να πέσει στο 1,35 το 2017 και να εξαλειφθεί το 2018.