Aπόρρητη έκθεση ΔΝΤ: Προτείνει «κούρεμα» και περίοδο χάριτος τουλάχιστον 30 ετών

Aπόρρητη έκθεση ΔΝΤ: Προτείνει «κούρεμα» και περίοδο χάριτος τουλάχιστον 30 ετών
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde talks to Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 12, 2015. Euro zone leaders will fight to the finish to keep near-bankrupt Greece in the euro zone on Sunday after the European Union's chairman cancelled a planned summit of all 28 EU leaders that would have been needed in case of a "Grexit". REUTERS/Francois Lenoir - RTX1K290

Tο ελληνικό χρέος θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με το Ταμείο.

Αίσθηση προκαλεί απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής.

Το Ταμείο αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά και τη συμφωνία το χρέος θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ, ενώ προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί θα έπρεπε η χώρα να λάβει γενναίο κούρεμα (στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία όπως ξεκαθάρισε η Μέρκελ στη Σύνοδο στον Αλέξη Τσίπρα και αναφέρεται στην τελική απόφαση) και περίοδο χάριτος τουλάχιστον 30 ετών.

Η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αργά χθες, μερικές ώρες μετά την συμφωνία επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των 18 εταίρων της να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους έως 86 δισεκ. ευρώ.

«Η δραματική επιδείνωση στη βιωσιμότητα του χρέους υποδεικνύει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε κλίμακα που θα χρειαστεί να υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που εξετάζεται μέχρι σήμερα – και αυτό που έχει προταθεί από τον ESM», τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, επισημαίνεται από το ΔΝΤ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και μια πολύ δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχθούν βαθύ κούρεμα εκ των προτέρων των δανείων τους προς την Αθήνα, αναφέρεται στην έκθεση.

Ακόμη σημειώνεται πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ξεπεράσουν το «μαξιλάρι» του 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ασφαλές όριο. Μάλιστα η περίοδος χάριτος θα αφορά και τα νέα δάνεια που θα δοθούν στην Ελλάδα.

Αυτό που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής για το χρέος είναι να χρησιμοποιηθούν περίπου 12,5 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ που αναμένεται να συγκεντρώσει το νέο Ταμείο από πωλήσεις ακινήτων και ιδιωτικοποιήσεις.

Ακόμα το Eurogroup αποκλείει το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους αλλά προκρίνει «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τα οποία θα εξομαλύνουν το μονοπάτι εξυπηρέτησης και θα μειώσουν σημαντικά το κόστος (σ.σ.:τοκοχρεολύσια)».

Διαβάστε ακόμη: 

Πόσα λεφτά θα δώσει κάθε χώρα της Ευρωζώνης στην Ελλάδα