Απoστολή στο Ισραήλ: Ένα τεχνολογικό διαμάντι στη μέση της ερήμου
- 29/01/2020, 09:33
- SHARE
Απoστολή στο Ισραήλ
Για να φτάσουμε από το Τελ Αβίβ στο νότιο τμήμα του Ισραήλ, διασχίσαμε τον αυτοκινητόδρομο μέσα από την έρημο Negev. Από το παράθυρο του αυτοκινήτου δεξιά και αριστερά για πάνω από μια ώρα έβλεπα μόνο ξερό κόκκινο χώμα και ελάχιστα σημεία που καλύπτονται από πράσινο χορτάρι και ταλαιπωρημένα δέντρα. «Περάσαμε μια μεγάλη περίοδο βροχών. Τώρα αρκετά μέρη έχουν πρασινίσει, όμως σε περίπου έναν μήνα τα πάντα θα είναι πάλι κόκκινα εδώ πέρα», μας αναφέρει ο συνοδός της δημοσιογραφικής αποστολής.
Η διαδρομή μετά την αφόρητη κίνηση των περιχώρων του Τελ Αβίβ, είχε προορισμό μια νέα πόλη με μια πολύ μεγάλη ιδιαιτερότητα: Πριν από πέντε χρόνια ήταν πέρασμα για ταξιδιώτες και… καμήλες. Όμως τώρα μετατρέπεται σε ένα επιχειρηματικό, στρατιωτικό και εκπαιδευτικό κέντρο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει χιλιάδες ανθρώπους που συνδέονται από το πάθος τους για την τεχνολογία.
Πρόκειται για το Gav-Yam Negev Hi-Tech Park, ένα σύμπλεγμα στρατιωτικών, εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, το οποίο οικοδομούν η ισραηλινή κυβέρνηση με τις ένοπλες δυνάμεις της, ο δήμος και οι τοπικές αρχές, η εγχώρια τεχνολογική και startup κοινότητα, και μια σειρά από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη. Μάλιστα, ήδη βρίσκονται εδώ επιχειρήσεις όπως οι DELL, IBM, Oracle και Deutsche Telecom. Η μετάβαση που ξεκίνησε το 2013 σε αυτή την άγονη γωνιά γης, είχε έναν σύνθετο στόχο: Να μεταφέρει στα νεόκτιστα κτίριά του το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών ψηφιακής ασφάλειας του ισραηλινού κράτους και του στρατού, καθώς και το κορυφαίο τεχνολογικό πανεπιστήμιο μαζί με τα σημαντικότερα νέα επενδυτικά κεφάλαια των παγκόσμιων ψηφιακών κολοσσών, αλλά και της startup σκηνής της χώρας.
Πρώτη μας στάση αποτέλεσε το αρχηγείο του CERT (Computer Emergency Response Team). Πίσω από τη βαριά πόρτα της αίθουσας επιχειρήσεων και των τμημάτων που επωμίζονται το έργο της ψηφιακής «θωράκισης» του Ισραήλ, συναντάς νέους αναλυτές και ερευνητές. Η ξενάγηση στους ολοκαίνουργιους χώρους των εγκαταστάσεων για τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο ήταν εμπιστευτική, όμως ένα από τα πρώτα πράγματα που μας είπε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του CERT ήταν ότι «εδώ πριν λίγο καιρό το μόνο που έβλεπες ήταν καμήλες. Όμως τώρα οι υπό κατασκευή εγκαταστάσεις έχουν στόχο να μετατρέψουν το πάρκο στο μεγαλύτερο κέντρο για startups ψηφιακής ασφάλειας στον κόσμο». Για να το πετύχει αυτό, η κυβέρνηση του Ισραήλ προσφέρει μια σειρά από χρηματοδοτικές και φορολογικές απαλλαγές ή διευκολύνσεις, αλλά και κάτι ακόμη: Μόνο για τις cyber security startups που θα στεγαστούν εκεί, θα επιδοτείται το 20% του κάθε μισθού που θα πληρώνουν για τα επόμενα επτά χρόνια».
Φωτογραφία: Oded Karni
Φωτογραφία: Oded Karni
Αυτό που μπορούμε να πούμε για το CERT είναι ότι καλύπτει όλη τη γκάμα των σημείων που αποτελούν τις πιο κρίσιμες πτυχές της ψηφιακής μας ζωής. Από την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και το τραπεζικό σύστημα. Το έργο δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα του Ισραήλ, αλλά επεκτείνεται παγκοσμίως μέσω διεθνών συνεργασιών με τους μεγαλύτερους οργανισμούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τα πάντα γίνονται με γνώμονα την αποτροπή και την άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις ψηφιακών επιθέσεων, από ατομικό ως κρατικό επίπεδο. Μάλιστα, οι αναλυτές του CERT έχουν κατασκευάσει το πρώτο cyber security social network, με την ονομασία Cybernet. Σε αυτό βρίσκονται ήδη περίπου 1.000 άτομα, κυρίως αναλυτές με ειδίκευση στην ψηφιακή ασφάλεια, οι οποίοι μοιράζονται υπό το καθεστώς πλήρους ανωνυμίας πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεσή τους.
Το CERT έχει όμως κι ένα άλλο μυστικό, το οποίο μπορώ να το πω χωρίς φόβο γιατί δεν είναι ούτε κάποιο υπερ-πρόγραμμα σαν αυτά που βλέπουμε στις κατασκοπευτικές ταινίες του Χόλιγουντ, ούτε κάποιας οργουελικής έμπνευσης δημιουργία. Είναι η… καφετιέρα! Περίεργο αντικείμενο, αλλά με μια φιλοσοφία που πίσω της κρύβει τη μεθοδολογία με την οποία καταπιάστηκαν οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν αυτό το μέρος. Η εξής μία καφετιέρα, λοιπόν, βρίσκεται σε ένα μόνο κεντρικό σημείο του κάθε τμήματος και γύρω της μαζεύονται όλοι οι εργαζόμενοί του κάθε πρωί -ή και μεσημέρι για όσους περνούν μεγάλο μέρος της μέρας τους εκεί. «Επίτηδες έχει γίνει αυτό», μας λέει ο εκπρόσωπος του CERT. «Στόχος μας είναι να σηκώνουμε τους εργαζόμενους από τη ρουτίνα της εργασίας και να τους φέρνουμε κοντά. Να επικοινωνούν, να μιλά ο ένας στον άλλο».
Το Ισραήλ είναι το δεύτερο κράτος του πλανήτη με την ισχυρότερη παρουσία εταιρειών ψηφιακής ασφάλειας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Και το πείραμα του τεχνολογικού πάρκου στην έρημο Nagev φιλοδοξεί να προσθέσει ακόμη περισσότερη προστιθέμενη αξία σε αυτήν την τεχνολογική βιομηχανία. Όμως το Gav-Yam Negev Hi-Tech Park δεν είναι μόνο μια υπόθεση που αφορά στον κόσμο της τεχνολογίας. Είναι ένα real estate πείραμα, το οποίο μπορεί κανείς να πει ότι αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Φιλοδοξία του είναι να αποκτήσει μέσα στα δύο επόμενα χρόνια 10.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 7.000 να είναι ειδικοί στον τομέα της τεχνολογίας.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ήδη έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους τρεις πολύ δυνατοί «παίκτες» της χώρας: οι startups, ο ιδιωτικός τομέας και το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο Ben-Gurion, το οποίο αριθμεί περίπου 20.000 φοιτητές. Αυτή είναι η πρώτη «πηγή» ταλέντων την οποία φιλοδοξεί να απορροφήσει το τεχνολογικό πάρκο της ερήμου Nagev. Δίπλα στον χώρο βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Ένας νέος αυτοκινητόδρομος κατασκευάστηκε παράλληλα με το καινούριο σιδηροδρομικό δίκτυο. Κι αν κάποιος δει από κοντά τα «μόλις» τρία κτίρια που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, και τα γύρω εργοτάξια που «σηκώνονται» μέρα με τη μέρα τότε μπορεί να τα συνδυάσει με μια σύντομη, αλλά πολύ περιεκτική, πληροφορία που μας μοιράστηκε ο Roy Zwebner, CEO του τεχνολογικού πάρκου: τον Απρίλιο ολοκληρώνεται το επόμενο κτίριο του συμπλέγματος, το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας.
Το «κερασάκι» στην τούρτα του τεχνολογικού και μεσιτικού πειράματος της ισραηλινής ερήμου, αποτελούν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του χώρου. Οι ισραηλινές αρχές σκοπεύουν να μεταφέρουν εκεί 7.000 άτομα που εργάζονται πάνω στις τεχνολογικές στρατιωτικές υπηρεσίες, ενώ ο στόχος είναι να συγκεντρώσει 40.000 μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό. Πώς θα το καταφέρει αυτό; Με ένα τεράστιο, για τα δεδομένα της χώρας, πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Ήδη, ενώ ακόμη το σημείο που θα χτιστούν οι εγκαταστάσεις βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, έχουν συσταθεί επιτροπές κυρίως από γυναίκες που υπηρετούν εναλλακτική θητεία στον ισραηλινό στρατό, ενημερώνοντας μία – μία τις οικογένειες από κοντά για το πώς μπορεί να τους ωφελήσει αυτή η μετεγκατάσταση. «Πολλοί ακόμη δεν γνωρίζουν καν ότι εδώ δεν είναι πλέον ένα μέρος για καμήλες, αλλά ένα πάρκο στο οποίο χτίζονται ήδη σπίτια για το προσωπικό και τις οικογένειές τους», μας λένε κατά την παρουσίαση των σχεδίων αυτών.
Κάθε κτίριο που χτίζεται σε αυτό το πάρκο, έχει ήδη εξασφαλίσει τους επενδυτές του. Κάθε πρόγραμμα που τρέχουν από κοινού είτε ο ισραηλινός επιχειρηματικός τομέας, είτε οι κρατικές υπηρεσίες, είτε ο στρατός, έχει ήδη εξασφαλίσει διεθνείς συνεργασίες με εταιρικούς κολοσσούς από το εξωτερικό. Από το 2022 ως το 2025 η μακέτα ολόκληρου του τεχνολογικού campus που βρίσκεται στην είσοδο ενός εκ των κτιρίων του, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί. Αντίστοιχα, το κέντρο ψηφιακών πληροφοριών θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2026. Πώς είναι, λοιπόν, να φτιάχνεις μια πόλη από το μηδέν με στόχο να μαζέψεις τα καλύτερα μυαλά μιας από τις πιο περιζήτητες και επικερδείς βιομηχανίες του πλανήτη; Αρκεί μια επίσκεψη στην έρημο Negev για να το καταλάβει…