Απόστολος Μαγγηριάδης στο Fortune Greece: Τι μάθαμε από το χθεσινό debate του ΠΑΣΟΚ

πασοκ debate υποψήφιο
Ο πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης (3-Α) και οι συνυποψήφιοι του, Παύλος Γερουλάνος (2-Α), Νάντια Γιαννακοπούλου (Α), Άννα Διαμαντοπούλου (3-Δ), Χάρης Δούκας (2-Δ) και Μιχάλης Κατρίνης (1-Δ) έχουν καθίσει στις θέσεις τους στα στούντιο της ΕΡΤ, στη διεξαγωγή του προεκλογικού ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στις 6 και 13 Οκτωβρίου για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επιτυχία του debate υπενθυμίζει πως στην πολιτική ο λόγος παραμένει κυρίαρχος.

Η χθεσινή τηλεμαχία των υποψηφίων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ είχε ένα ξεκάθαρο νικητή: το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί το κόμμα που έδωσε μάχη επιβίωσης την προηγούμενη δεκαετία, βλέπει πλέον να ανακτά εκ νέου ένα διακριτό ρόλο στο πολιτικό σύστημα – πιθανότατα ως τον δεύτερο εναλλακτικό πόλο εξουσίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη που διατηρεί την πολιτική κυριαρχία εδώ και οκτώ και πλέον χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ, που έχει ζήσει έντονες εσωκομματικές μάχες από το 2007 κι έπειτα, έχει μάθει να μεταβολίζει τις μεγάλες κόντρες και να τις πολιτικοποιεί χωρίς να ρίχνει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Έχω την αίσθηση πως το ενδιαφέρον που προκάλεσε η τηλεμαχία θα δημιουργήσει ένα αυξημένο κύμα συμμετοχής στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου. Κι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο νέο Πρόεδρο να κινηθεί το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση και αυτοπεποίθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σχέση με τη διαδικασία, συνειδητοποιήσαμε όλοι πως κάθε τηλεμαχία κρύβει από πίσω της μια στρατηγική. Πρέπει να ξέρεις πότε θα μιλήσεις, πότε θα προκαλέσεις τον αντίπαλο και πότε θα επιτεθείς ή θα αμυνθείς. Το έκαναν όλοι σε ένα βαθμό, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο. Επίσης, η εποχή της στείρας ανάπτυξης επιχειρημάτων χωρίς διακοπές έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, ενώ και ο ρόλος των δημοσιογράφων έχει πλέον αναβαθμιστεί. Μακάρι στο μέλλον οι συντονιστές να έχουν περισσότερες follow up ερωτήσεις και διακοπές ώστε να μπορούν να επαναφέρουν τους ερωτώμενους στην ουσία και στο περιεχόμενο κάθε ερώτησης.

Η επιτυχία του debate υπενθυμίζει πως στην πολιτική ο λόγος παραμένει κυρίαρχος – καλά τα βίντεο στα σόσιαλ, όμως δεν δημιουργούν πολιτικές θέσεις, αλλά μικρές στιγμές δημοσιότητας και επαφής με ένα πιο νεανικό κοινό. Η ουσία της πολιτικής όμως κρύβεται στην αντιπαράθεση, στο πώς ο κάθε υποψήφιος μπορεί να σταθεί απέναντι στον άλλον και στο πώς αντιδρά υπό πίεση μέσα σε ένα στενό χρονικό πλαίσιο. Είμαι βέβαιος πως οι ιθύνοντες νόες στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν τη χθεσινή τηλεμαχία και σκέφτηκαν πως εάν θέλουν να δημιουργήσουν ένα πραγματικό ενδιαφέρον γύρω από τη δική τους εσωκομματική διαδικασία θα πρέπει να σκεφτούν κάτι αντίστοιχο και να σταματήσουν την κλωτσοπατινάδα στα πρωινάδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΠΑΣΟΚ η μάχη παραμένει αμφίρροπη ωστόσο οι υποψήφιοι δείχνουν πως έχουν το πολιτικό υπόβαθρο για να στήσουν μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Είναι ακόμη μακριά από το να καταφέρουν να δημιουργήσουν πλειοψηφικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο έχουν όλα τα εχέγγυα ώστε να επιστρέψουν δυναμικά κι από θέση ισχύος στο πεδίο της Κεντροαριστεράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: