Αποταμιεύσεις: Ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τον πλούτο
- 28/09/2023, 09:06
- SHARE
Αυξάνονται, αν και με ηπιότερο ρυθμό, οι καταθέσεις και μειώνονται οι χορηγήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ ο πληθωρισμός υπονομεύει τον πλούτο, που αυξάνεται σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης “Global Wealth Report” της Allianz.
Σύμφωνα με την έκθεση, που θέτει στο μικροσκόπιο την περιουσιακή και την κατάσταση χρέους των νοικοκυριών σε σχεδόν 60 χώρες, η Ελλάδα με καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ανά κάτοικο ύψους 19.280 ευρώ, ανέβηκε ένα σκαλοπάτι, φτάνοντας την 29η θέση στην κατάταξη των πλουσιότερων χωρών.
Υπενθυμίζεται δε ότι η έκθεση “Global Wealth Report” των ελβετικών τραπεζών UBS και Credit Suisse είχε καταγράψει 79.000 Έλληνες εκατομμυριούχους, με 71 από αυτούς στην ομάδα που κατέχει το 1% του παγκόσμιου πλούτου.
Σημειώνεται ότι οι κρίσεις ενίσχυσαν τις ανισότητες ενώ ο πληθωρισμός ανέδειξε προκλήσεις για τους αποταμιευτές. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz “ο πραγματικός εχθρός των αποταμιευτών είναι ο πληθωρισμός. Και όχι μόνο μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού μετά τον κορωνοϊό.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα κατά κεφαλήν περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 167% πριν από τον πληθωρισμό τα τελευταία 20 χρόνια. Αλλά μετά την αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση αυτή φτάνει μόλις το 15%. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για έξυπνη αποταμίευση και περισσότερο οικονομικό αλφαβητισμό. Αλλά ο πληθωρισμός είναι ένα θηρίο που δύσκολα μπορεί να νικηθεί. Χωρίς κίνητρα και υποστήριξη για μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις, οι περισσότεροι αποταμιευτές μπορεί να δυσκολευτούν”.
Τα στοιχεία της Allianz, που υπολογίζουν συνολικά τον πλούτο των πολιτών δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά είδαν αύξηση των ακαθάριστων κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικών περιουσιακών τους στοιχείων κατά +1,9% το 2022 γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη με θετικό ρυθμό ανάπτυξης (ευρωζώνη: -4,6%). Αν και η κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων στο πεδίο της ασφάλισης/συνταξιοδότησης έχασε -9,1% σε αξία, αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% του συνόλου των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Τα χρεόγραφα σημείωσαν μικρή αύξηση 2,5% ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι οι τραπεζικές καταθέσεις, με μερίδιο χαρτοφυλακίου σχεδόν 60%, συνέχισαν να αυξάνονται με σχετικά ισχυρή αύξηση 2,7%.
Εντωμεταξύ, με βάση τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 408 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2023, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 159 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023.
Οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν αύξηση κατά 190 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2023 έναντι μείωσης κατά 136 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 3,2% από 3,1% αντίστοιχα.
Μείωση κατά 249 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2023, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 299 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αυξήθηκε στο 2,6% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα.
Αύξηση πάντως κατά 439 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2023, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 163 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 3,3% έναντι 3,4% τον προηγούμενο μήνα.
Η αλλαγή τάσης σύμφωνα με την Allianz
Σύμφωνα με τη μελέτη της Αllianz, μετά την κορύφωση στα χρόνια της πανδημίας 2020 και 2021, οι νέες αποταμιεύσεις μειώθηκαν κατά ένα σημαντικό ποσοστό που φτάνει το 72,5% -αλλά με 2,8 δις ευρώ, παρέμειναν τουλάχιστον σε θετικό έδαφος. Τα περισσότερα χρόνια μετά την κρίση του ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές της Allianz τα ελληνικά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να πουλήσουν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες.
Μάλιστα οι Έλληνες αποταμιευτές φαίνεται να διατηρούν την εμπιστοσύνη που βρήκαν στις κεφαλαιαγορές, καθώς στις νέες αποταμιεύσεις οι κινητές αξίες έλαβαν το μεγαλύτερο ποσοστό. Σε σύγκριση με το έτος πριν από την πανδημία, το 2019, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να είναι υψηλότερα κατά 12,1%, αλλά μόνο σε ονομαστικούς όρους. Προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό, απομένει μόνο μια μικρή αύξηση 3,3%, ωστόσο η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης που σημείωσαν πραγματική αύξηση -3,1%.
Η αύξηση των υποχρεώσεων ήταν και πάλι αρνητική, μειωμένη κατά -6,3%.
Η αύξηση κατά 3,4% το 2021 φάνηκε να είναι παροδική: Σχεδόν όλα τα έτη μετά την κρίση του ευρώ, τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να είναι κατά 33% χαμηλότερες από την κορύφωσή τους το 2010. Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά ένα σημαντικό ποσοστό 6,7%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: