Αποταμίευση vs Επένδυση: Τι είναι καλύτερο;

Αποταμίευση vs Επένδυση: Τι είναι καλύτερο;
Photo: DALL•E
Το να αποταμιεύουμε απλά τα χρήματα μας, δεν είναι αρκετό για να πετύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους…

Του Χρήστου Τσούνη

Να αποταμιεύσω ή να επενδύσω;” Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που έχει κανείς, μόλις καταφέρει να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη. Η αλήθεια είναι, πως και τα δύο είναι αναγκαία. Όμως, ανάλογα με τους στόχους μας, την οικονομική μας κατάσταση και το πόσο μακροπρόθεσμο είναι το πλάνο μας, επιλέγουμε τι από τα δύο θα κάνουμε τη κάθε χρονική στιγμή.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχει τόσο η αποταμίευση όσο και η επένδυση.

Τι είναι η αποταμίευση;

Η αποταμίευση είναι κάτι που όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Από το χαρτζιλίκι που κρύβαμε ως παιδιά, μέχρι τα χρήματα που βάζουμε στην άκρη σήμερα. Με λίγα λόγια, αφορά τη διατήρηση χρημάτων σε ασφαλή μέρη, όπως ένας τραπεζικός λογαριασμός, ένα προθεσμιακό πρόγραμμα ή ακόμη και σε έναν κουμπαρά (αν και αυτό δεν συνιστάται).

Πλεονεκτήματα αποταμίευσης:

  • Χαμηλός κίνδυνος: Τα χρήματα που αποταμιεύουμε παραμένουν ασφαλή, και δεν υπάρχει κίνδυνος να τα χάσουμε, ειδικά σε λογαριασμούς με εγγύηση καταθέσεων.
  • Υψηλή ρευστότητα: Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα χρήματά μας άμεσα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
  • Κατάλληλο για βραχυπρόθεσμους στόχους: Η αποταμίευση είναι ιδανική όταν ξέρουμε ότι θα χρειαστούμε τα χρήματα μέσα στους επόμενους 12 μήνες για αγορές, όπως ταξίδια ή επισκευές κλπ.

Μειονεκτήματα αποταμίευσης:

  • Χαμηλές αποδόσεις: Οι τραπεζικοί λογαριασμοί συνήθως προσφέρουν πολύ χαμηλά επιτόκια, που σπάνια ξεπερνούν τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματά μας μπορεί να χάνουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου.
  • Χωρίς μακροπρόθεσμα οφέλη: Αν σχεδιάζουμε το μέλλον μας (π.χ. σύνταξη), η αποταμίευση δεν είναι αρκετή για να μεγιστοποιήσουμε την αξία του κεφαλαίου μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η επένδυση;

Η επένδυση αφορά την τοποθέτηση των χρημάτων μας σε περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, ομόλογα, ακίνητα ή ETFs, με την προσδοκία αύξησης της αξίας τους με την πάροδο του χρόνου. Παρότι οι επενδύσεις προσφέρουν συνήθως υψηλότερες αποδόσεις, συνοδεύονται από αυξημένο ρίσκο.

Πλεονεκτήματα επένδυσης:

  • Υψηλότερες αποδόσεις: Σε βάθος χρόνου, οι επενδύσεις σε μετοχές, ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αποφέρουν πολύ υψηλότερα κέρδη σε σχέση με την αποταμίευση.
  • Προστασία από τον πληθωρισμό: Επειδή οι επενδύσεις τείνουν να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, βοηθούν στην προστασία της αγοραστικής μας δύναμης έναντι του πληθωρισμού.
  • Μακροπρόθεσμη αύξηση πλούτου: Οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων όπως η συνταξιοδότηση μας ή η εξασφάλιση κάποιου χρηματικού ποσού για τα παιδιά μας.

Μειονεκτήματα επένδυσης:

  • Κίνδυνος απώλειας: Σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, η αξία των επενδύσεών μας μπορεί να μειωθεί σημαντικά, και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψουν.
  • Χαμηλή ρευστότητα: Αν επενδύουμε τα χρήματά μας, δεν μπορούμε να τα αποσύρουμε εύκολα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όχι τουλάχιστον χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας.
  • Χρειάζεται έρευνα και γνώση: Οι επενδύσεις απαιτούν καλή κατανόηση των αγορών και των κινδύνων μπορεί να υπάρχουν, καθώς και συνεχή ενημέρωση.

Τι να επιλέξω;

Δεν υπάρχει ένας κανόνας που να ορίζει ότι πρέπει να επιλέξουμε μόνο την αποταμίευση ή μόνο την επένδυση. Ο σωστός συνδυασμός των δύο εξαρτάται από τις ανάγκες και τους στόχους μας.

  • Αποταμίευση για έκτακτες ανάγκες: Φτιάχνουμε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης που καλύπτει τουλάχιστον 3-6 μήνες εξόδων. Αυτό θα μας προστατεύσει σε περίπτωση απροσδόκητων προβλημάτων που θα χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.
  • Επένδυση για το μέλλον: Μόλις εξασφαλίσουμε το ταμείο έκτακτης ανάγκης, μπορούμε να αρχίσουμε να επενδύουμε ένα μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός μας. Ανάλογα με το πόσο ρίσκο θέλουμε να έχουμε, μπορούμε να επιλέξουμε επένδυση σε μετοχές, ακίνητα, ETFs, ομόλογα κλπ.

Στάδια ζωής και στρατηγική

Η στρατηγική μας γύρω από την αποταμίευση και την επένδυση μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη φάση της ζωής μας:

  • Νεότεροι επενδυτές (20-35 ετών): Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να εστιάσουμε περισσότερο στις επενδύσεις, καθώς ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας μας δίνει την ευκαιρία να ξεπεράσουμε τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς.
  • Μεσαίας ηλικίας (35-50 ετών): Σε αυτή τη φάση, μπορούμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε, αλλά παράλληλα να αυξάνουμε τις αποταμιεύσεις μας για μελλοντικά έξοδα όπως η εκπαίδευση των παιδιών μας.
  • Πλησιάζοντας τη συνταξιοδότηση (50+): Όταν πλησιάζουμε στη σύνταξη, είναι σοφό να μειώσουμε το ρίσκο στις επενδύσεις μας και να αυξήσουμε τις αποταμιεύσεις για να διασφαλίσουμε μια άνετη συνταξιοδότηση.

Βέβαια, σωστή απάντηση στο ερώτημα «αποταμίευση ή επένδυση», δεν υπάρχει. Το καλύτερο είναι να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες μας. Η αποταμίευση παρέχει ασφάλεια αλλά τα χρήματα μας χάνουν αξία με τη πάροδο του χρόνου, ενώ η επένδυση μας δίνει την ευκαιρία για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του πλούτου μας, με το ρίσκο να χάσουμε χρήματα αν δεν κάνουμε σωστές κινήσεις. Με τον σωστό συνδυασμό λοιπόν, μπορούμε να διασφαλίσουμε το οικονομικό μας μέλλον.

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: