«Απότομη» πτώση: Γιατί η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη επιδείνωση στα εργασιακά δικαιώματα την τελευταία 10ετία

«Απότομη» πτώση: Γιατί η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη επιδείνωση στα εργασιακά δικαιώματα την τελευταία 10ετία
Photo: pixabay.com
Η Ευρώπη κατατάσσεται πλέον στο 73% των χωρών που παραβιάζουν το δικαίωμα της απεργίας.

Σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία βρίσκεται «σε κίνδυνο», η Ευρώπη είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη επιδείνωση στα δικαιώματα των εργαζομένων τα τελευταία δέκα χρόνια, προειδοποιεί η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων (CSI). Από το 2014, όταν δημιουργήθηκε ο Δείκτης της CSI για τα δικαιώματα των εργαζομένων, η Ευρώπη υπέστη τη πιο «απότομη» πτώση.

Σύμφωνα με τον Δείκτη της CSI, η Ευρώπη, που φημίζεται ως σημαιοφόρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είδε τον μέσο βαθμό της να επιδεινώνεται από το 2,56 στο 2,73 μεταξύ 2023 και 2024. Το 2014, ο βαθμός ήταν 1,84. Η επιδείνωση αυτή δείχνει ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο καταρρέει από κυβερνήσεις και εταιρείες, με ρυθμό που επιταχύνεται.

Ευρύτερα, αυτή τη χρονιά που τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα συμμετάσχουν σε εκλογές, αυταρχικές ακροδεξιές δυνάμεις αναζητούν εύκολους αποδιοπομπαίους τράγους και επιδιώκουν την επιβολή αντεργατικών προγραμμάτων, προειδοποιεί η CSI. Η Ευρώπη κατατάσσεται πλέον στο 73% των χωρών που παραβιάζουν το δικαίωμα της απεργίας, ενώ σε 9% των χωρών εργαζόμενοι υπήρξαν θύματα βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με τον μέσο βαθμό να επιδεινώνεται στο 4,74 το 2024 από 4,25 το 2014. Στην αμερικανική ήπειρο, ο βαθμός επιδεινώθηκε από το 3,16 το 2014 στο 3,56 το 2024, με 16 καταγεγραμμένες δολοφονίες συνδικαλιστών.

Δυο ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία και η Ελβετία, είδαν τον βαθμό τους να χειροτερεύει. Η Φινλανδία επικρίνεται για «επανειλημμένες παραβιάσεις» των δικαιωμάτων των εργαζομένων το 2024, ενώ το 2023 είχε «σποραδικές» παραβιάσεις. Η Ελβετία θεωρείται πλέον ότι εξαπολύει «τακτικά» επιθέσεις σε δικαιώματα των εργαζομένων.

Παρά τη γενική επιδείνωση, η Ρουμανία είδε τον βαθμό της να βελτιώνεται κατά μια κλίμακα. Πλέον κατηγορείται για «τακτικές» επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι πια «συστηματικές». Σημαντικές βελτιώσεις στη χώρα περιλαμβάνουν την επέκταση του δικαιώματος στην απεργία και την υποχρεωτικότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για επιχειρήσεις με πάνω από δέκα εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: