Απότομη πτώση του πληθωρισμού στην Τουρκία τον Αύγουστο – Η επίδραση των υψηλών επιτοκίων

Απότομη πτώση του πληθωρισμού στην Τουρκία τον Αύγουστο – Η επίδραση των υψηλών επιτοκίων
An electronic board is displaying currency exchange rates information at a currency exchange bureau in Istanbul, Turkey, on June 5, 2024. According to the data announced by the Turkish Statistical Institute, inflation in May is reaching 75.45 percent, thus reaching the highest level of the year. (Photo by Umit Turhan Coskun/NurPhoto) (Photo by Umit Turhan Coskun / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Παρότι η μείωση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα 10 φορές υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας υποχώρησε απότομα τον Αύγουστο, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού στο 50% επιβαρύνει την οικονομία και μειώνει τη ζήτηση.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 52% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση από το 62% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Αυτή η επιβράδυνση ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Ενώ τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα υψηλά επιτόκια αρχίζουν να μειώνουν έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού παγκοσμίως, το ποσοστό παραμένει ακόμα 10 φορές μεγαλύτερο από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αξιωματούχοι στοχεύουν στη μείωση του πληθωρισμού στο 38% μέχρι το τέλος του 2024, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το τελικό ποσοστό θα είναι πιο κοντά στο 42%, το ανώτατο όριο των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα εστιάζει επίσης στον μηνιαίο πληθωρισμό, ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 2,47% από 3,23% τον Ιούλιο, ελαφρώς υψηλότερος από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: