Apple, Facebook και 95 ακόμη εταιρείες πάνε τον Τραμπ στα δικαστήρια
- 06/02/2017, 15:29
- SHARE
Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ έχουν εντείνει τον νομικό αγώνα κατά της ταξιδιωτικής απαγόρευσης του Ντόναλντ Τραμπ.
Συνολικά 97 εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των Apple, Facebook και Microsoft κατέθεσαν ένα δικαστικό έγγραφο, δηλώνοντας ότι το εκτελεστικό διάταγμα παραβιάζει τους νόμους για τη μετανάστευση και το Σύνταγμα.
Η απαγόρευση αποτελεί «μια ξαφνική στροφή στους κανόνες που διέπουν την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας σημαντικές ζημίες στις εταιρείες των ΗΠΑ» αναφέρει το δικαστήριο έγγραφο, στους υποστηρικτές του οποίου περιλαμβάνουνονται οι Twitter Netflix και Uber.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση από την βιομηχανία τεχνολογίας με σκοπό να αντιταχθεί αμφιλεγόμενη στάση του Τραμπ, η οποία βέβαια έχει συναντήσει εμπόδια από το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ
Το έγγραφο κατατέθηκε στο ένατο Circuit Court of Appeals, το οποίο την Κυριακή το πρωί αρνήθηκε το αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για επαναφορά της ταξιδιωτικής απαγόρευσης.
Το εφετείο ζήτησε και από τις δύο πλευρές να καταθέσουν τους σχετικούς φακέλους, πριν το δικαστήριο λάβει την τελική του απόφαση ύστερα από το προσωρινό “μπλόκο” που τέθηκε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή την Παρασκευή.
Η μήνυση κατατέθηκε ενώπιον των γενικών εισαγγελεων του κράτους της Ουάσιγκτον και της Μινεσότα. Το έγγραφο από τις 97 εταιρείες, ζητά την άδεια να καταθέσει αυτό που είναι γνωστό ως amicus ( «φίλος του δικαστηρίου») στην υπόθεση του εκτελεστικού διατάγματος που απαγορεύει στους πολίτες από επτά Μουσουλμανικές χώρες να εισέρχονται στις ΗΠΑ.
Οι εταιρείες τεχνολογίας, έχουν στην πρωτοπορία στις επιχειρήεις που αντιτίθενται στην απαγόρευση
“Οι μετανάστες έχουν κάνει πολλές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του Έθνους και έχουν δημιουργήσει μερικές από τις πιο επικερδείς εταιρείες της χώρας,» αναφέρει η έκθεση.
“Την ίδια στιγμή, η Αμερική έχει προ πολλού αναγνωρίσει τη σημασία της προστασίας ενάντια σε εκείνους που θα μπορούσαν να μας κάνουν κακό», προσθέτει. “Αλλά το έπραξε, διατηρώντας παράλληλα τη θεμελιώδη δέσμευση για την υποδοχή των μεταναστών – μέσα από αυξημένους ελέγχους σε όσους επιδιώκουν να εισέλθουν στη χώρα μας.”
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη νομική κίνηση που γίνεται από εταιρείες τεχνολογίας για το σχετικό θέμα. Οι Amazon και Expedia υπέβαλαν τις προτάσεις τους την περασμένη εβδομάδα στον Γενικού Εισαγγελέα της Ουάσιγκτον. Υποστήριξαν ότι ο περιορισμός της μετανάστευσης θα βλάψει τους υπαλλήλους και τις επιχειρήσεις τους συνολικά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uber, Kalanick, την Πέμπτη έγραψε προς το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Τραμπ, επικαλούμενος την απαγόρευση λέγοντας “Το εκτελεστικό διάταγμα πλήττει πολλούς ανθρώπους σε κοινότητες σε όλη την Αμερική,” ενώ σε ανακοίνωση προς τους εργαζομένους σημείωσε ότι “Οι οικογένειες χωρίζονται, οι άνθρωποι παραμένουν στο εξωτερικό και υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένας τόπος που υποδέχεται μετανάστες.”
Ο Elon Musk, από την άλλη πλευρά, υπερασπίστηκε την απόφασή του να λάβει μέρος στο γνωμοδοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι είναι καλύτερα να είναι στο εσωτερικό των αποφάσεων όπου μπορείς να ωθήσεις τον Τραμπ σε μια διαφορετική κατεύθυνση σε θέματα όπως η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.