Απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία, πριν τα επιτόκια της ΕΚΤ

Απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία, πριν τα επιτόκια της ΕΚΤ
Photo: AFP
Τα στοιχεία από τη Γερμανία μπορούν να απομακρύνουν χρονικά τις σκέψεις για μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο και μετά.

Απρόσμενη άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Μάϊο, με την επιμονή των πιέσεων στις τιμές να διατηρείται στη μεγαλύτερη οικονομία λίγες μέρες πριν από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια της.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Destatis, ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης– ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,8% έναντι 2,4% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι 0,6% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 3%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως στις 6 Ιουνίου συνεδριάζει η νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ, με τους αναλυτές να προβλέπουν πως θα μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, αφού το μεγαλύτερο σερί αυξήσεων που έχει κάνει ποτέ μείωσε τον πληθωρισμό λίγο πάνω από τον στόχο του 2%.

Τα στοιχεία από τη Γερμανία μπορούν να απομακρύνουν χρονικά τις σκέψεις για μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο και μετά μεταξύ των στελεχών της ευρωτράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: