Απρόσμενη μείωση της ανεργίας στη Βρετανία – Στο 4,2%

Απρόσμενη μείωση της ανεργίας στη Βρετανία – Στο 4,2%
Pedestrians walk in the midday sun past the Palace of Westminster in central London on September 6, 2023 as the late summer heatwave continues. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) Photo: AFP
Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την αύξηση των μισθών.

Ταχύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS).

Για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 4,2% έναντι 4,4% προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,5%.

Οι μέσες εβδομαδιαίες απολαβές των εργαζομένων παρουσίασαν ετήσια άνοδο 4,5% από 5,7% προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 4,6%.

Οι εβδομαδιαίες απολαβές -χωρίς τα μπόνους- αυξήθηκαν σε ετήσιο βαθμό κατά 5,4% από 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 5,4%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την αύξηση των μισθών, αφού τα διατήρησε στο υψηλότερο επίπεδο 16 ετών, στο 5,25%, για σχεδόν ένα χρόνο.

Οι τακτικοί μισθοί αυξάνονται περίπου με διπλάσιο ρυθμό από αυτόν που η BoE θεωρεί συμβατό με τη διατήρηση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, και η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι τα στοιχεία της Τετάρτης θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πάνω από το στόχο.

Ωστόσο, οι εργοδότες αναμένουν ότι ο χαμηλότερος γενικός πληθωρισμός θα μειώσει την πίεση για αύξηση των μισθών κατά το επόμενο έτος.Το Chartered Institute of Personnel and Development δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εργοδότες αναμένουν να αυξήσουν τους μισθούς κατά 3% – η χαμηλότερη προσδοκία των τελευταίων δύο ετών – ενώ έρευνα της BoE υποδεικνύει αυξήσεις μισθών κατά 4,1%.

Τον περασμένο μήνα η νεοεκλεγείσα υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος Ρέιτσελ Ριβς ενέκρινε αυξήσεις μισθών τουλάχιστον 5% για εκατομμύρια εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 22% για τους νέους γιατρούς σε διάστημα δύο ετών για την επίλυση μιας μακροχρόνιας εργατικής διαμάχης.

Η BoE εστιάζει περισσότερο στην αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία, όπως λέει, έχει πιο άμεσο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, και προβλέπει ότι αυτή θα επιβραδυνθεί στο 5% το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και στο 3% στα τέλη του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com