Αρχίζει το σπριντ για τη συνολική συμφωνία

Αρχίζει το σπριντ για τη συνολική συμφωνία
Ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος παραδίδει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου στην νέα υπουργό Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου, Αθήνα, Δευτέρα 07 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αναμονή σε Αθήνα και Βρυξέλλες η στάση του ΔΝΤ , πονοκέφαλος τα πολλά ανοιχτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα.

Τάσος Δασόπουλος

Με στόχο την συνολική συμφωνία σε αξιολόγηση και χρέος με δύο «δόσεις» ξεκινούν από σήμερα το πρωί οι απευθείας επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει ατύπως ότι αν μέχρι και την συνεδρίαση του euro working group στα 28 του μήνα έχουν κλείσει τα «προχωρημένα» από τα βασικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης τότε οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες μπορούν να δώσουν μια κατ αρχήν έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος μέχρι και την σύνοδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο και ίσως λίγο περισσότερο όπως συνέβη και με την πρώτη αξιολόγηση.

Σε αυτή την «κρίσιμη μάζα» των θεμάτων που θα πρέπει να κλείσουν περιλαμβάνονται ο νόμος για το εξωδικαστικό συμβιβασμό και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου και ο προϋπολογισμός του 2017 (και η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ) αφού ούτως ή άλλως θα πρέπει να κατατεθεί στην τελική του μορφή στην Βουλή πριν το τέλος του μήνα.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται ότι θα βοηθήσει η πολύ καλή πορεία του προϋπολογισμού που επικυρώθηκε χθες με τα στοιχεία του ΓΛΚ με τα έσοδα να παρουσιάζουν υπέρβαση 2,4 δισ. ευρώ Θα βοηθήσει επίσης και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας ου περιγράφεται από τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος μπορεί να έχει και θετικό πρόσημα αντί της πρόβλεψη ς για ύφεση 0,3% του ΑΕΠ.

Στα θέματα που εκτιμάται ότι μπορούν να κλείσουν μέσα στις επόμενες μέρες είναι και τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα του διορισμού διοικητικού συμβουλίου στο νέο υπερταμείο αλλά και η σύσταση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ένα από τα ραντεβού που θα γίνουν σήμερα αφορά ακριβώς την σύσταση της εταιρία δημοσίων συμμετοχών και περιουσίας η οποία θα αναλάβει την βελτίωση των επιδόσεων σε οκτώ εισηγμένες και ΔΕΚΟ μεταξύ των οποίων η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, το 34% της ΔΕΗ, η εταιρεία του ΟΑΚΑ, τα ΕΛΤΑ, η εταιρεία δημοσίων υποδομών και οι συγκοινωνιακοί οργανισμοί του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Πιο δύσκολο θεωρείται το θέμα των εργασιακών αφού η νέα υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου που θα συναντηθεί για πρώτη φορά σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών από την νέα της θέση έχει διαμορφωθεί μια «γραμμή άμυνας» που θέλει την αναβολή της συζήτησης για τις ομαδικές απολύσεις και την ανταπεργία , μέχρι να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόρριψη της ιδέας του υποκατώτερου μισθού και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου , θέτοντας ως μόνο θέμα διαπραγμάτευσης την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Το ίδιο δύσκολο θεωρείται και το θέμα που αφορά τα επόμενα βήματα στο ασφαλιστικό. Τούτο με δεδομένο το οικονομικό πρόβλημα που εμφανίζεται σε μεγάλα ασφαλιστικά όπως το ΙΚΑ και κυρίως τον ΟΑΕΕ και την υποχρέωση για ομαλή τους μετάβαση στον νέο Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ωστόσο η ομάδα της ΕΕ και της ΕΚΤ εμφανίζονται δυσαρεστημένες για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο θέμα της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών που συνδέεται και με την εκκίνηση της διαδικασίας εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων Τούτο με δεδομένο ότι η εκκαθάριση ων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένα από τους βασικούς στόχους όχι μόνο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Γρίφος η στάση του ΔΝΤ

Στην πρώτη συνάντηση της ημέρας, η ομάδα της ΕΕ αλλά και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα , που θα αποτελείται από τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιώργο Χουλιαράκη και τον νέο υπουργό ανάπτυξης κ Δημήτρη Παπαδημητρίου, θέλουν να διαπιστώσουν τις προθέσεις του ΔΝΤ.

Μετά την «υποχώρηση» του Ταμείου σχετικά με τη επιθυμητή λύση για το ελληνικό χρέος και την αποδοχή ότι τα μέτρα χρειάζεται να παρουσιαστούν ακόμη και αν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εφαρμοστούν μετά το 2018 όλοι αναμένουν τις επιπλέον απαιτήσεις που θα έχει από την Ελλάδα για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ..

Το πόσο πιεστική δηλαδή θα είναι κ. Ντέλια Βελκουλέσκου στο να επιβάλλει τα μέτρα που το ταμείο ότι «λείπουν» από το ελληνικό πρόγραμμα όπως μια περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ή η κατάργηση της.

Πηγή: news247.gr