ARD: Υποδειγματική χώρα η Ελλάδα στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού
- 29/04/2020, 12:18
- SHARE
«Υποδειγματική χώρα» στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού χαρακτήρισε, σε ρεπορτάζ του την Ελλάδα το Γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο ARD.
Σύμφωνα με το ηχητικό που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου «πολλοί Έλληνες είναι έκπληκτοι για την πειθαρχία που επέδειξαν οι ίδιοι στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και για την καλή διαχείριση κρίσεων της κυβέρνησης».
Στο ρεπορτάζ παρουσιάστηκε το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «έκανε ένα θετικό απολογισμό του αγώνα κατά του κορονοϊό και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα χαλαρώσει την επόμενη Δευτέρα».
Ειδική μνεία, ωστόσο, γίνεται στον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσίοδρα λέγοντα ότι «το κεντρικό πρόσωπο στον ελληνικό αγώνα κατά του κορονοϊού δεν είναι ο πρωθυπουργός, αλλά ένας 55χρονος γιατρός. Όταν με τη χαμηλή του φωνή κάθε απόγευμα ακριβώς στις 6 στην ελληνική τηλεόραση λέει καλησπέρα οι γονείς παροτρύνουν τα παιδιά τους να ησυχάσουν γιατί ο δρ. Τσιόδρας είναι στην τηλεόραση. Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζει τα τρέχοντα στοιχεία με μονότονη φωνή, πόσες νέες μολύνσεις κορονοϊού υπάρχουν και πόσοι θάνατοι».
Ο γιατρός Τσιόδρας, ο επικεφαλής ιολόγος/λοιμωξιολόγος της Ελλάδας, προτιμά μια νηφάλια διατυπωθείσα προειδοποίηση: «Δεν πρέπει να γίνουμε αμελείς τώρα», λέει. «Διαφορετικά θα μπορούσαμε να καταστρέψουμε όλα όσα έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα». Λέξεις που θα έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους οι Έλληνες κάθε φορά που βγαίνουν από την πόρτα.
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διορίσει τον ιολόγο /λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα ως ειδικό σύμβουλό του για τον κορονοϊό ήδη στα τέλη του περασμένου έτους. Όταν η πρώτη Ελληνίδα διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό στα τέλη Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση απαγόρευσε αμέσως όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις κατόπιν συμβουλής του Τσιόδρα. Νωρίτερα από ό,τι σε άλλες χώρες έκλεισαν στην Ελλάδα, σχολεία και πανεπιστήμια, εστιατόρια και καφετέριες. Έτσι, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων παρέμεινε χαμηλός από την αρχή. Και όποιος έχασε τη δουλειά του από την μια μέρα στην άλλη, έλαβε ένα νέο εισόδημα μικρής διάρκειας – 800 ευρώ ανά άτομο. Εδώ και πέντε εβδομάδες ένας κανονισμός απαγόρευσης της κυκλοφορίας ορίζει ότι οι Έλληνες επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. «Έπρεπε να αποφασιστεί έτσι, δεν γίνεται διαφορετικά, έτσι ώστε να είμαστε όλοι προστατευμένοι», λέει ένας άντρας στην Αθήνα. «Το συνηθίζουμε. Είναι το καλύτερο για όλους», λέει μια γυναίκα που πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ».
Το Γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα που μόλις ξεπέρασε την οικονομική κρίση που διήρκεσε χρόνια λέγοντας: «Τα νοσοκομεία είχαν υποφέρει πολύ κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης και το προσωπικό τους μειώθηκε πολύ. Αλλά ο Μητσοτάκης έκανε επίσης ένα περήφανο απολογισμό: η κυβέρνησή του προσέλαβε χιλιάδες γιατρούς, αύξησε τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κανένας ασθενής από τον κορονοϊό δεν χρειάστηκε να διωχθεί εξαιτίας του υπερπλήρους μονάδας και ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι αυτό θα παραμείνει έτσι. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι καλά εξοπλισμένο ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. Και έχουμε δύο ακόμα συμμάχους κατά του κορονοϊού, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Από τη μία πλευρά, ο καλός καιρός, που θα μας επιτρέψει να περάσουμε περισσότερο χρόνο έξω. Και το πιο σημαντικό: οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι, καλά ενημερωμένοι. Ξέρουν ακριβώς τι μπορούν να κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν».