Αργά, αλλά σίγουρα βήματα: Η ΕΚΤ εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της στα επιτόκια – Τι αναμένουν οι αγορές

Αργά, αλλά σίγουρα βήματα: Η ΕΚΤ εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της στα επιτόκια – Τι αναμένουν οι αγορές
ILLUSTRATION - 14 December 2023, Hesse, Frankfurt/Main: The tower of the European Central Bank (ECB) is brightly lit in the early hours of the morning. The European Central Bank (ECB) will announce its interest rate decision at today's Governing Council meeting. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι αναλυτές παρακολουθούν στενά τα δεδομένα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε ξεκάθαρο ότι η πορεία των επιτοκίων είναι πτωτική, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες ενδείξεις για το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό. Μετά τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων στον νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων υποχώρησε στο 3,5% από 3,75%.

Παρότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 17 Οκτωβρίου, οι αγορές δεν αναμένουν νέα μείωση των επιτοκίων εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, οι προσδοκίες για μια τρίτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο είναι σχεδόν βέβαιες. Γενικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θα προχωρά σε μειώσεις επιτοκίων κάθε τρίμηνο, λαμβάνοντας υπόψη τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, και την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με βάση προβλέψεις που γίνονται κάθε Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, και Δεκέμβριο, προσφέροντας μια πιο ασφαλή βάση για τις μελλοντικές κινήσεις. Ωστόσο, μια σημαντική αλλαγή στις προβλέψεις μεταξύ διαδοχικών συνεδριάσεων θα μπορούσε να προκαλέσει συνεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων. Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί το 2025, αν η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει οκτώ φορές το χρόνο, με στοιχεία που ανακοινώνονται σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις να είναι σχετικά περιορισμένα. Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, θα υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου και οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας για τον ίδιο μήνα.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν μείωση του γενικού πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, αλλά πιθανή αύξηση μέχρι το τέλος του έτους λόγω της σύγκρισης με τα υψηλά επίπεδα τιμών ενέργειας του 2023. Επίσης, η μείωση των επιτοκίων επηρεάζει τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και ρήτρα Euribor, εκτός από τα στεγαστικά δάνεια που δεν ήταν «κόκκινα» και συνάφθηκαν πριν από το τέλος του 2022, όπου το επιτόκιο Euribor έχει παγώσει κάτω από το 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάγκελ: Ο πληθωρισμός πλησιάζει στο στόχο του 2%, αλλά η ΕΚΤ πρέπει να μείνει σε επιφυλακή

Σε εγρήγορση πρέπει να παραμείνουν τα μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται προς τον στόχο του 2%, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

«Αν εξετάσουμε την εικόνα του πληθωρισμού για τη φετινή χρονιά και την επόμενη, υποθέτουμε πως θα φτάσουμε στον στόχο μας (το 2%) το αργότερο μέχρι το τέλος του 2025», παραδέχτηκε σε σημερινή εκδήλωση της Buba στην Φρανκφούρτη, μόλις λίγα 24ωρα μετά τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, το συμβούλιο θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση σε περίπτωση που, κατά την πορεία αυτή, υπάρξουν ανατροπές από αστάθμητους παράγοντες όπως οι ενεργειακές τιμές.

«… Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, διότι ως κεντρική τράπεζα υπάρχουν πολλά πράγματα, όπως οι τιμές της ενέργειας, τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε».

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης μίλησε δύο ημέρες αφότου η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά από τον Ιούνιο, στο 3,5%, αλλά και επιβεβαίωσε τις οικονομικές προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού εκτιμώντας διαμόρφωση του δείκτη κατά μέσο όρο στο 2,2% το επόμενο έτος και στο 1,9% το 2026.

Κατά τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος συγκαταλέγεται στην ομάδα των «γερακιών» ο πληθωρισμός ήταν ένα «άπληστο θηρίο» στο παρελθόν, όμως παραδέχτηκε ότι πλέον δεν μπορεί να περιγραφεί με τον τρόπο αυτό.

Σημειωτέον ότι τα προγνωστικά των αγορών θέλουν την ΕΚΤ να προχωρά τουλάχιστον σε άλλη μία μείωση των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, αν και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνεχόμενης αναπροσαρμογής στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: