Αργεντινή : Αύξηση κατά 35% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σχεδιάζει η κυβέρνηση
- 28/12/2018, 10:34
- SHARE
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού θα γίνουν σε τέσσερις φάσεις, με την πρώτη να αναμένεται τον Φεβρουάριο.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος 35% κατά μέσον όρο το 2019, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές την Πέμπτη. Οι υψηλότεροι λογαριασμοί για ρεύμα θα πλήξουν σκληρά τις οικογένειες που ήδη δυσκολεύονται εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της ύφεσης της οικονομίας, η οποία έχει προκαλέσει απολύσεις και διεύρυνση της φτώχειας.
Σύμφωνα με τις πηγές, οι αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού θα γίνουν σε τέσσερις φάσεις, με την πρώτη να αναμένεται τον Φεβρουάριο. Οι κυβερνητικές πηγές αυτές μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν διότι οι αυξήσεις δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα.
Οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Αργεντινή έχουν ήδη αυξηθεί ραγδαία, καθώς η κυβέρνηση έχει περικόψει τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος που προωθεί.
Ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος, στο μηδέν το 2019, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι περικοπές και η κατάργηση των επιδοτήσεων ήταν ανάμεσα στα βασικά μέτρα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει τη χρονιά πάνω από το 47%, κάτι που εν μέρει οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών για την ηλεκτροδότηση, την ύδρευση, το αέριο θέρμανσης και τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Αναλυτές αναμένουν να υποχωρήσει κάτω από το 28% το 2019, αλλά οι υψηλότερες χρεώσεις των αργεντίνικων ΔΕΚΟ ενδέχεται να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω.
Οι επιδοτήσεις για την ενέργεια αναμένεται να μειωθούν σε 5,11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, από 6,88 δισ. το 2018. Όταν ο Μάκρι ανέλαβε την εξουσία, το 2015, τα μέτρα επιδότησης είχαν κόστος 17,23 δισ. δολαρίων ετησίως για το κράτος, κατά δεδομένα από το γραφείο του υπουργού Ενέργειας.