Αργεντινή εναντίον Γερμανίας
- 13/07/2014, 17:43
- SHARE
Ποιος θα σήκωνε το κύπελλο σε έναν τελικό παγκόσμιας οικονομίας;
Απόψε το βράδυ, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στον τελικό του Μουντιάλ ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Γερμανία.
Οι φίλαθλοι ξέρουν τα πάντα για τις ομάδες τους, τα στατιστικά, και τους πρωταγωνιστές τους. Ας δούμε όμως τα οικονομικά μεγέθη μιας τέτοιας αναμέτρησης. Μια ασταθής, αναδυόμενη οικονομία εναντίον μιας σταθερής, αλλά βραδυκίνητης. Ποιος είναι ο νικητής;
Χρηματιστήριο: Αργεντινή
Ξεχάστε το ταγκό. Φέτος, η Αργεντινή είναι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για το χρηματιστήριό της. Με αύξηση τιμών των μετοχών πάνω από 60%, βρίσκεται στην κορυφή του πλανήτη για το 2014. Αντίθετα, οι τιμές του χρηματιστηρίου της Γερμανίας έχουν αυξηθεί μόνο κατά 1%. Ενδεικτικά, μόνο κατά την περίοδο διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από τις 12 Ιουνίου μέχρι σήμερα, η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά έχει αρνητική επίδοση ενώ η αντίστοιχη της Αργεντινής παρουσιάζει αύξηση 7%.
Οικονομία: Γερμανία
Βάσει σχεδόν όλων των δεικτών, η γερμανική οικονομία είναι πολύ πιο δυνατή. Αυξάνεται με ρυθμό 2,3% ετησίως, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός. Αντίθετα, η Αργεντινή έχει μια συρρικνούμενη οικονομία, με υψηλό πληθωρισμό. Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική στατιστική, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 15%, αλλά πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι διπλάσιος. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Αργεντινής πληρώνουν περισσότερα για τα πάντα, με μισθούς που δεν συμβαδίζουν με την αύξηση των τιμών των αγαθών.
Ούτε όμως είναι όλα ρόδινα στη Γερμανία. Πρόσφατα, το υπουργείο οικονομικών της χώρας προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη δευτέρου τριμήνου επιβραδύνθηκε πάρα πολύ. Ταυτόχρονα, η Γερμανία γίνεται αποδέκτης των οικονομικών συνεπειών της κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Πάντως, οι δύο χώρες έχουν και κάτι κοινό: τα ποσοστά ανεργίας. Η Γερμανία βρίσκεται λίγο κάτω από το 7%, ενώ η Αργεντινή είναι ελαφρά ψηλότερα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ομόλογα: Γερμανία
Το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης είναι μάλλον γνωστό εκ των προτέρων, καθώς η Αργεντινή βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Θα πρόκειται για τη δεύτερη χρεοκοπία από το 2000. Το οικονομικό επιτελείο της χώρας ξοδεύει πολύ χρόνο στη Νέα Υόρκη, διαπραγματευόμενο με βασικούς πιστωτές γύρω από τις πληρωμές και τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους.
Την ίδια στιγμή, ενώ το χρέος της Αργεντινής κατατάσσεται στην κατηγορία «ομολόγων – σκουπιδιών», η Γερμανία διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ από τον οίκο Moody’s. Αυτός είναι και ο υψηλότερος βαθμός για τα ομόλογα μιας χώρας.
Τι μας νοιάζουν όλα αυτά;
Είναι ένα θέμα υπό συζήτηση το κατά πόσο η οικονομία μιας χώρας έχει κάποια επίδραση στην απόδοση της εθνικής της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο βιβλίο Ποδοσφαιρονομικά, οι συγγραφείς Σάιμον Κούπερ και Στέφαν Ζιμάνσκι ισχυρίζονται ότι τα φτωχά κράτη πάντα θα υπολείπονται σε απόδοση στο Μουντιάλ επειδή οι παίκτες τους είναι πιθανότερο να σιτίζονται χειρότερα από τους παίκτες των πλούσιων χωρών, ενώ και οι ομάδες τους δεν χρηματοδοτούνται τόσο όσο οι άλλες.
Στην περίπτωση της Αργεντινής με τη Γερμανία, η οικονομία δεν πρόκειται να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Αλλά στο μεγάλο ματς απόψε κρίνονται πολλά! Η τόνωση του ηθικού άλλωστε δεν είναι μικρό πράγμα, και συχνά επιφέρει και κάποια μικρά θετικά αποτελέσματα στη σφαίρα της οικονομίας…
Διαβάστε ακόμη:
Το «Μουντιάλ των φτωχών συγγενών»
Μουντιάλ – εθνικισμός: σημειώσατε Χ
Οι χορηγοί πιέζουν την FIFA για εις βάθος έρευνα στο Μουντιάλ του 2022