Η Αργεντινή «φλερτάρει» με τη στάση πληρωμών
- 01/08/2014, 10:15
- SHARE
Σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας» η χώρα σύμφωνα με την νέα αξιολόγηση του οίκου Fitch Ratings.
Η Αργεντινή, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη κρατική χρεοκοπία, κατήγγειλε μια κατάφωρη αδικία και αμφισβήτησε την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της ύστατης στιγμής στη Νέα Υόρκη.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αργεντινής και εκπροσώπους των κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων που αποκαλούνται «όρνεα» απέτυχαν, πάντως υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορούσε να δοθεί μια λύση με την εμπλοκή στην υπόθεση διαφόρων τραπεζών. Η αμερικανική JPMorgan έχει ήδη προτείνει να αγοράσει το επίμαχο τμήμα του δημόσιου χρέους της Αργεντινής.
Ο αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα, ο οποίος είχε αναλάβει τον φάκελο της υπόθεσης στην οποία αντιπαρατίθενται τα επενδυτικά ταμεία «όρνεα» με την Αργεντινή εδώ και δέκα χρόνια, έχει καλέσει σε μια νέα συνάντηση την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.
Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες έκλεισε με πτώση σχεδόν 7%.
Σήμερα ο Χόρχε Καπιτάνιτς, ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, επέκρινε έντονα την μεροληψία, όπως είπε, της αμερικανικής δικαιοσύνης. «Εάν ο δικαστής ενεργεί σαν πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο (δικαστικός) διαμεσολαβητής είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε; Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση μια ευθύνη του κράτους, των Ηνωμένων Πολιτειών (της Αμερικής), που οφείλουν να εγγυώνται. . . το σεβασμό, χωρίς περιορισμούς, στην εθνική κυριαρχία των χωρών».
Η Αργεντινή εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», βεβαίωσε ο Καπιτάνιτς, διότι «όλο αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον».
Στην Αργεντινή —μια χώρα που ήδη πλήττεται από ύφεση, έναν πληθωρισμό που προσεγγίζει το 30% και ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα—, η ανησυχία κλιμακώνεται, αν και η κατάσταση κρίνεται λίγο λιγότερη σοβαρή από ό,τι στην κρίση του 2001.
Το Μπουένος Άιρες καταβάλλει τα οφειλόμενα σε άλλους πιστωτές της, πέραν των ταμείων που είχαν αρνηθεί να αποδεχθούν την απομείωση χρέους.
Η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης αναγκάζει την Αργεντινή να πληρώσει το 100% της αξίας των ομολόγων της που διακρατούν τα ταμεία NML και Aurelius.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε χθες το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Απόψε και ο οίκος Fitch Ratings τοποθέτησε την Αργεντινή στην αντίστοιχη βαθμίδα, της «μερικής χρεοκοπίας».
Ο Χόρχε Καπιτάνιτς κάλεσε τους ομολογιούχους να ζητήσουν τα χρήματά τους από τον Γκρίζα, ο οποίος εμπόδισε την καταβολή των πληρωμών που επρόκειτο να γίνουν την 30ή Ιουνίου. Παράλληλα ο Καπιτάνιτς επέκρινε τον διορισμένο από την αμερικανική δικαιοσύνη διαμεσολαβητή, τον Ντάνιελ Πόλακ, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο».
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισίλοφ δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει, και απείλησε ότι το Μπουένος Άιρες θα κινηθεί δικαστικά εάν οποιοσδήποτε ομολογιούχος απαιτήσει τα χρήματά του.
Ακόμη, ο Κισίλοφ είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρείες.
Εάν κριθεί ότι έχει σημειωθεί ένα «πιστωτικό γεγονός», ωστόσο, αυτό θα προκαλέσει αυτόματα μια σειρά αναγκαστικών πληρωμών σε πιστωτές, δίνοντας το δικαίωμα στους περισσότερους εξ όσων διακρατούν κρατικά ομόλογα της Αργεντινής να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους άμεσα.
Έστω και μια βραχυχρόνια κήρυξη στάσης πληρωμών θα αύξανε δραματικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της Αργεντινής, θα ενέτεινε την πίεση στο πέσο, θα εκμηδένιζε τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα (29 δισεκ. δολάρια) και θα εκτόξευε τον πληθωρισμό ακόμη πιο ψηλά.
Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του οίκου Standard and Poor’s για το κρατικό αξιόχρεο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της χώρας, κρίνοντας πως η Αργεντινή βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας», όπως αναφέρει ανακοίνωσή του
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα: