Αργεντινή: Ο Μιλέι δεν κάνει πίσω για το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας – «Δεν είναι προς διαπραγμάτευση»

Αργεντινή: Ο Μιλέι δεν κάνει πίσω για το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας – «Δεν είναι προς διαπραγμάτευση»
Photo: AFP
O Μιλέι να συγκροτήσει την ομάδα του ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο νοεκλεγέντας πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, τόνισε την Παρασκευή πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τη θέση που είχε εκφράσει προεκλογικά για το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του Μιλέι σχετικά με δημοσιεύματα που τον ήθελα να υπαναχωρεί από την προεκλογική του θέση, σημειώνεται πως «το κλείσιμο της Κεντρικής Τράπεζας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», όπως μετέδωσε το Reuters.

Τα σχόλια έρχονται καθώς ο Μιλέι να συγκροτήσει την ομάδα του ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του στις 10 Δεκεμβρίου, με κάποιες ενδείξεις ότι επιλέγει ένα πιο μετριοπαθές υπουργικό συμβούλιο από το αναμενόμενο.

Η διοίκηση κοινωνικής ασφάλισης της Αργεντινής (ANSES), ένας θεσμός-κλειδί δεδομένης της υπόσχεσης του Μίλεϊ να περικόψει τις κρατικές δαπάνες και επιδοτήσεις, θα διοικείται από τον οικονομολόγο Οσβάλντο Τζορντάνο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση από ένα προηγούμενο σχέδιο που προέβλεπε ότι ο Μιλέι θα διόριζε έναν στενό σύμμαχο για να ηγηθεί της διοίκησης.

Ο Οράσιο Μαρίν, στέλεχος του ιδιωτικού ενεργειακού τομέα, επιβεβαιώθηκε επίσης ως ο νέος επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας YPF.

Ο Μιλέι αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια για να εφαρμόσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν τη δολαριοποίηση της οικονομίας, το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας και την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών όπως η YPF, τα οποία θα χρειαστούν χρόνο, αν μπορέσουν να γίνουν καθόλου.

Ο φιλελεύθερος συνασπισμός του Μιλέι έχει περιορισμένο αριθμό εδρών στο Κογκρέσο της Αργεντινής και δεν φαίνεται έχει συμμάχους μεταξύ των περιφερειακών κυβερνητών της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com