Αργεντινή: Πήρε μπρος το… αλυσοπρίονο του προέδρου Μιλέι – Μέτρα σοκ με έκτακτο διάταγμα
- 21/12/2023, 10:33
- SHARE
Σαρωτικές αλλαγές με διάταγμα έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 2023 ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, αναμένονται περισσότερα από 300 μέτρα μέσω των οποίων η οικονομία της χώρας απορρυθμίζεται. Το προεδρικό διάταγμα καταργεί σημαντικούς κανονισμούς που καλύπτουν την αγορά ενοικίασης κατοικιών της Αργεντινής, τις εξαγωγικές τελωνειακές ρυθμίσεις, την ιδιοκτησία γης, τους λιανοπωλητές τροφίμων και άλλα.
Τροποποιεί επίσης κανόνες για τους τομείς των αεροπορικών εταιρειών, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του τουρισμού για να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό.
Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις θα περικοπούν και θα παραταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νέους υπαλλήλους. Οι νέοι κανόνες αλλάζουν επίσης το νομικό καθεστώς των κρατικών εταιρειών της χώρας, που θα ιδιωτικοποιηθούν.
«Σήμερα κάνουμε το πρώτο μας βήμα για να τερματίσουμε το μοντέλο παρακμής της Αργεντινής», είπε ο Milei. «Έχω υπογράψει ένα έκτακτο διάταγμα για να διαλύσω το καταπιεστικό θεσμικό και νομικό πλαίσιο που κατέστρεψε τη χώρα μας».
Αν μη τι άλλο, το διάταγμα σηματοδοτεί την υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσης του Milei για μια απότομη ρήξη με το ανελαστικό ρυθμιστικό πλαίσιο, τους υψηλούς φόρους και τον εκτεταμένο δημόσιο τομέα που εισήγαγε το αριστερό κίνημα των περονιστών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η εφαρμογή του, ωστόσο, μπορεί να φέρει συγκρούσεις με τους Περονιστές και τους συμμάχους τους στα ισχυρά εργατικά συνδικάτα της Αργεντινής. Μάλιστα, μετά το προεδρικό διάταγμα, ορισμένοι κάτοικοι του Μπουένος Άιρες χτύπησαν κατσαρόλες και τηγάνια στα μπαλκόνια τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σημειώνεται ως το διάταγμα Μιλέι έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο ανακοίνωσε βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό και υποτίμηση 54% του πέσο ως μέρος ενός προγράμματος θεραπείας σοκ που έχει σχεδιαστεί για την αποφυγή του υπερπληθωρισμού και την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά.
Οι αγορές έχουν επικροτήσει μέχρι στιγμής τις κινήσεις, στέλνοντας τις τιμές των ομολόγων σε υψηλά δύο ετών και διατηρώντας ελάχιστα τις παράλληλες συναλλαγματικές ισοτιμίες του πέσο.
Ενώ ο Μιλέι είπε ότι θα στείλει στους βουλευτές μια σειρά από συμπληρωματικές προτάσεις, δεν είναι σαφές το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στην εφαρμογή του σχεδίου του με διάταγμα. Το βέβαιο είναι ότι θα αντιμετωπίσει αντιπολίτευση στο Κογκρέσο, όπου δεν έχει πλειοψηφία, ακόμη και με τις συνδυασμένες ψήφους του φιλικού προς τις επιχειρήσεις συνασπισμού που είναι πιθανό να τον στηρίξει.
Ορισμένα μέτρα είναι πιθανό να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια και η αντιπολίτευση έχει ήδη αρχίσει να οργανώνει διαδηλώσεις κατά των πολιτικών του.
Η λίστα
Ακολουθεί μια λίστα με τις αρχικές αλλαγές πολιτικής του Μιλέι, αρχιτέκτονας του οποίου ήταν ο Φεντερίκο Στουρζένεγκερ, πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι:
- Προετοιμασία όλων των κρατικών επιχειρήσεων προς ιδιωτικοποίηση
• Εξουσιοδότηση ώστε το μετοχικός έλεγχος της Aerolineas Argentinas να μεταβιβαστεί πλήρως σε ιδιώτες
• Απελευθέρωση των δορυφορικών υπηρεσιών Διαδικτύου για να επιτρέψει στη Starlink της SpaceX να λειτουργεί στην Αργεντινή
• Κατάργηση των ελέγχων τιμών στα προπληρωμένα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης
• Κατάργηση του μονοπωλίου των τουριστικών φορέων για την απορρύθμιση του κλάδου
• Κατάργηση του ισχύοντος νόμου για τα ενοίκια που περιορίζει τις αυξήσεις τιμών σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της αγοράς ακινήτων
• Κατάργηση του ισχύοντος νόμου περί γης που περιορίζει την ιδιοκτησία γης από αλλοδαπούς σε μια προσπάθεια προώθησης των επενδύσεων
• Κατάργηση του ισχύοντος νόμου περί εφοδιασμού που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ορίζει ελάχιστες και μέγιστες τιμές και περιθώρια κέρδους για αγαθά και υπηρεσίες ιδιωτικών εταιρειών
• Κατάργηση του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Οικονομίας για “αποφυγή δίωξης εταιρειών”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: