Αργυροτεχνία: Ένας κλάδος που στηρίζει τοπικές οικονομίες, αλλά απειλείται

Αργυροτεχνία: Ένας κλάδος που στηρίζει τοπικές οικονομίες, αλλά απειλείται
Photo: pixabay.com
Το περιορισμένο εργατικό δυναμικό, η εκτόξευση την τιμής του ασημιού και το στοίχημα εισόδου στον κατάλογο της Unesco.

Θεωρείται από τους πιο παραδοσιακούς και σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με βαθιές ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Ο λόγος για την αργυροτεχνία, η οποία δέχεται τις πιέσεις της βιομηχανοποίησης, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις στην άνοδο της τιμής των πολύτιμων μετάλλων που αποτελούν χρηματιστηριακά commodities.

Ωστόσο, σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα, ακόμη και σήμερα αποτελεί έναν κλάδο, ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία, προσφέροντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε διεθνείς αγορές, ενώ έχει παράλληλα ισχυρό τουριστικό αποτύπωμα, καθώς πολλά εργαστήρια και καταστήματα αργυροτεχνίας της πόλης προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο! Την ίδια ώρα, η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνικών, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κλάδου και τη συνεχή εξέλιξή του.

Στο πλαίσιο του Workfromgreece.gr Summit που διοργάνωσε η Marketing Greece στα Ιωάννινα απευθυνόμενη σε digital nomads και remote workers, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ.) και να μυηθούν στην τέχνη της αργυροτεχνίας.

«Τα Γιάννενα είναι η πόλη των ασημουργών. Μέσα στα χρόνια έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό brand name σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η τέχνη αυτή έχουμε καταφέρει να κατοχυρωθεί ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο εθνικό ευρετήριο της χώρας και ο στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να ενταχθεί ως άυλο πολιτιστικό στοιχείο στον κατάλογο της Unesco» επεσήμανε ο τέως Διευθυντής του ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ., Χρήστος Δημητρίου, τονίζοντας πως γίνονται κινήσεις για την ανάδειξη της σημαντικότητας και τη συνέχιση της τέχνης.

Μέσα στο ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. στεγάζονται περί τα 20 ενεργά εργαστήρια, όπως επίσης και ένα κεντρικό κατάστημα, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο κατάστημα ασημικών σε όλη τη χώρα, προκειμένου οι επισκέπτες να μπορούν να αγοράσουν κοσμήματα και αξεσουάρ made in … Ioannina.

Για την κατασκευή συρματερών ειδών – filigree μας μίλησε ο Ιδιοκτήτης του Εργαστήριου Αργυροχοΐας ΦΑΙΔΩΝ, Ηλίας Φαίδων, ο οποίος ασχολείται με τη δημιουργία χειροποίητων έργων τέχνης, κυρίως εκκλησιαστικά είδη, σκεύη και κοσμήματα.
«Το νούμερο 925 που βλέπετε πάνω σε ασημένια κοσμήματα είναι ουσιαστικά οι βαθμοί καθαρότητας του ασημιού, το οποίο κανονικά λιώνει στους 1.000 βαθμούς, αλλά συνήθως υπάρχει κάποια πρόσμιξη με άλλο μέταλλο, συνήθως μπρούτζο, εξ ου και το 925» εξήγησε ο κ. Φαίδων προσθέτοντας πως πολλά κοσμήματα παρασκευάζονται πλέον με 3D εκτύπωση.

Σε ότι αφορά την πρώτη ύλη, εκτός από την Ελλάδα, ασήμι εισάγεται από την γειτονική Ιταλία και την Αφρική, ωστόσο, οι διακυμάνσεις στις τιμές δυσκολεύουν αρκετά τους αργυροχόους σε επίπεδο παραγωγής. «Παρακολουθούμε καθημερινά την τιμή του ασημιού για να αποφασίσουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσουμε. Πριν λίγους μήνες ήταν 600 ευρώ το κιλό και σήμερα με τον Trump, το ασήμι έχει φτάσει να κοστίζει 860 ευρώ το κιλό! Από πέρυσι η τιμή έχει διπλασιαστεί» λέει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι στο εκκλησιαστικό κομμάτι, εκτός από της εκκλησίες και τα μοναστήρια ανά την Ελλάδα, ικανοποιητική ζήτηση καταγράφεται από την Ρουμανία.

Όσο για το μέλλον του κλάδου φαντάζει δυσοίωνο καθώς λίγοι είναι οι νέοι που έχουν την υπομονή και τον ζήλο να ασχοληθούν με μια τέχνη η οποία δεν έχει πάντοτε άμεσες οικονομικές απολαβές. «Τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε στην περιοχή η σχολή του ΟΑΕΔ, η οποία συνδέεται με σχολή των καλών τεχνών για να απορροφηθούν άνθρωποι σε ένα επάγγελμα που δεν βρίσκουμε εύκολα χέρια. Στην πραγματικότητα λίγοι ακολουθούν τον κλάδο της αργυροτεχνίας, όταν τελειώσει η φοίτηση και αυτό γιατί είναι τέχνη, αλλά δεν έχει χρήματα» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ