Αρκετά μέλη της Gen Z επιλέγουν να μείνουν εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και αγοράς εργασίας

Αρκετά μέλη της Gen Z επιλέγουν να μείνουν εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και αγοράς εργασίας
Photo: pixabay.com
Περίπου το ένα πέμπτο των ατόμων ηλικίας 15 έως 24 ετών παγκοσμίως το 2023 βρίσκονταν εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης.

Της Orianna Rosa Royle

Στις μέρες μας υπάρχει μια αυξανόμενη ομάδα Gen Zers που αρνούνται να μεγαλώσουν και να υιοθετήσουν τα σημαντικά ορόσημα της ενήλικης ζωής, όπως η απόκτηση κάποιας μορφής προσόντων ή η ένταξη στον κόσμο της εργασίας.

Αντίθετα, επιλέγουν να πουν «όχι» στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση – και τροφοδοτούν επίπεδα ρεκόρ ανεργίας των νέων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, περίπου το ένα πέμπτο των ατόμων ηλικίας 15 έως 24 ετών παγκοσμίως το 2023 βρίσκονταν εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης.

Μόνο στην Ισπανία, πάνω από μισό εκατομμύριο νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται. Εντωμεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν 3 εκατομμύρια Gen Zers ταξινομούνται πλέον ως οικονομικά ανενεργοί – με 384.000 νέους να έχουν ενταχθεί στην τάξη των «ανέργων» από την πανδημία του COVID.

Οι μελέτες δεν εμβαθύνουν στο τι είναι αυτό που εμπνέει τους νέους να εγκαταλείπουν την κούρσα της εκπαίδευσης και της απασχόλησης και να επιλέγουν τη ζωή στο σπίτι των γονιών ή την επιβίωση με κρατικά επιδόματα. Αλλά μια ξεχωριστή έρευνα υπογραμμίζει ότι ακόμη κι αν αρχίζουν να απασχολούνται, η αγορά ενός δικού τους σπιτιού εξακολουθεί να φαίνεται αδύνατη.

Τα ορόσημα της ενήλικης ζωής είναι φαινομενικά απρόσιτα ούτως ή άλλως

Πλήθος ερευνών δείχνουν ότι όσοι είναι ηλικίας είκοσι και κάτι κερδίζουν λιγότερα, έχουν περισσότερα χρέη και βλέπουν υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας από ό,τι οι millennials στην ηλικία τους.

Το πρακτορείο πιστωτικών αναφορών TransUnion διαπίστωσε ότι τα εικοσάχρονα σήμερα στις ΗΠΑ βγάζουν περίπου 45.500 δολάρια τον χρόνο, ενώ οι millennials στην ηλικία τους κέρδιζαν 51.852 δολάρια (με προσαρμογή για τον πληθωρισμό).

Παρά το γεγονός ότι κερδίζουν λιγότερα, οι νέοι άνθρωποι σήμερα καλούνται να πληρώσουν παραπάνω για να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως τρόφιμα, είδη παντοπωλείου και βενζίνη, εξαιτίας του πληθωρισμού. Εντωμεταξύ, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί περισσότερο από δύο φορές ταχύτερα από το εισόδημα από την αλλαγή της χιλιετίας μέχρι σήμερα.

Αυτή η απόκλιση εξηγεί γιατί οι νέοι μπορεί να αισθάνονται ότι η αποταμίευση – ή ακόμα και η εργασία – είναι μάταιη.

Όπως σημείωσε ένας Gen Zer στο Fortune: «Εστιάζω μόνο στο παρόν γιατί το μέλλον είναι καταθλιπτικό».

Την ίδια στιγμή που η ανεργία των νέων αυξάνεται, η ψυχική τους υγεία υποχωρεί.

Τα μέλη της Gen Z είναι σχεδόν δύο φορές πιο αγχωμένα από τους millennials στην ηλικία τους. Περισσότερο από το ένα τρίτο των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών πάσχουν από μια «κοινή ψυχική διαταραχή» όπως το στρες, το άγχος ή η κατάθλιψη. Και οι Gen Zers που εργάζονται λαμβάνουν σημαντικά περισσότερες αναρρωτικές άδειες από τους Gen Xers που είναι 20 χρόνια μεγαλύτεροί τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com