Αρκούν 50 ευρώ το μήνα για να κάνουμε επενδύσεις;

Αρκούν 50 ευρώ το μήνα για να κάνουμε επενδύσεις;
pexels
Η αντίληψη λοιπόν που ακόμα καλά κρατεί είναι ότι χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για να ξεκινήσουμε να επενδύουμε είναι λανθασμένη.

Από την Ιωάννα Φο*

Γεια σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και σήμερα θα δούμε με πραγματικά νούμερα, γιατί αξίζει να ξεκινήσουμε να επενδύουμε ακόμη και με λίγα χρήματα! Γιατί τo ποσό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο έχει ο χρόνος που παραμένουμε επενδεδυμένοι και όσο έχει το να μυηθούμε στη νοοτροπία της συστηματικής αποταμίευσης ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ την έννοια των επενδύσεων και την σκέψη ότι είναι μόνο για πλούσιους ανθρώπους. Όχι, δεν χρειάζεται να αποθαρρυνόμαστε αν δεν μπορούμε να επενδύουμε 200€, 500€, 1.000€ τον μήνα! Το λογικό στην Ελλάδα του σήμερα είναι να μην μπορούμε αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και αντικειμενικές. Όμως, και 50€ αρκούν για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε σήμερα κιόλας και να εξασφαλίζουμε το οικονομικό μας μέλλον!

Πάμε να το δούμε αναλυτικά.

Η αντίληψη λοιπόν που δυστυχώς ακόμα καλά κρατεί είναι ότι χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για να ξεκινήσουμε να επενδύουμε κάτι που είναι, όμως, λανθασμένο. Το σημαντικότερο στοιχείο και ο καλύτερός μας σύμμαχος στις επενδύσεις δεν είναι τόσο τα χρήματα, αλλά ο χρόνος. Οπότε, είναι πολύ πιο σημαντικό να ξεκινήσουμε να επενδύουμε μικρά ποσά σήμερα και αν κι εφόσον θέλουμε και μπορούμε να τα αυξήσουμε μελλοντικά παρά να περιμένουμε τη στιγμή που θα πιάσουμε την καλή για να ξεκινήσουμε να επενδύουμε. Και φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα: αρκούν 50€ τον μήνα τελικά για να μπορέσουμε να πάρουμε σύνταξη από τις επενδύσεις μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάμε να δούμε τις επιλογές μας:

1η επιλογή είναι να επενδύουμε λίγα χρήματα κάθε μήνα για πολλά χρόνια. Επενδύουμε δηλαδή ένα μικρό ποσό από το εισόδημά μας για 30 ή 40 χρόνια, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε κάτι στον τρόπο ζωή μας. Ειλικρινά αν βάζουμε 50 ευρώ τον μήνα στις επενδύσεις μας, το πιο πιθανό είναι ότι η ζωή μας δεν θα αλλάξει δραματικά – όπως πχ αν αποφασίζαμε να επενδύουμε 400 ευρώ που είναι πολύ μεγαλύτερο ποσό. Έστω ότι ξεκινάμε να επενδύουμε 50€ τον μήνα με ετήσια απόδοση 10% για 40 χρόνια. Δηλαδή ας πούμε από τα 27 μας έως τα 67 μας που είναι και η τωρινή ηλικία συνταξιοδότησης. Με αυτά τα δεδομένα, ξεκινώντας από το μηδέν και επενδύοντας σταθερά 50€ τον μήνα σε σαράντα χρόνια θα έχουμε χτίσει ένα ποσό της τάξης των 279.000€. Ένα πολύ καλό εφάπαξ!

2η επιλογή που έχουμε είναι να αποταμιεύουμε και να επενδύουμε πιο επιθετικά, δηλαδή να εργαστούμε παραπάνω για να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα τα οποία θα βάλουμε να δουλεύουν για εμάς με επιθετικό ρυθμό σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς επενδύσεις! Ας πούμε για παράδειγμα ότι βρίσκουμε μια δεύτερη εργασία για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα (γιατί δεν είναι και βιώσιμο να κάνουμε 2 εργασίες για πολύ καιρό), οπότε φτάνουμε στο σημείο να έχουμε ένα πολύ καλό εισόδημα και είμαστε σε θέση να επενδύουμε κάθε μήνα ας πούμε 1.200€ στο ίδιο επενδυτικό όχημα που χρησιμοποιήσαμε στο προηγούμενο παράδειγμα. Και πάλι, χωρίς αρχικό κεφάλαιο και αλλά αυτή τη φορά για 20 χρόνια και όχι για 40. Σε είκοσι μόλις χρόνια, επενδύοντας επιθετικά θα έχουμε καταφέρει να μαζέψουμε ένα ποσό της τάξης των 868.000€, έχοντας επενδύσει ‘’μόνο’’ 288.000€ από δικά μας λεφτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και πάμε και στην τρίτη επιλογή που φαίνεται και η πιο ρεαλιστική. Ξεκινάμε σήμερα να επενδύουμε με λίγα χρήματα και σταδιακά τα αυξάνουμε μέσα στα χρόνια! Ας πούμε λοιπόν ότι ξεκινάμε στα 20 μας να επενδύουμε 50€ τον μήνα! Με την πάροδο του χρόνου εμείς αυξάνουμε το εισόδημά μας, άρα είμαστε και σε θέση να αυξήσουμε το ποσό που επενδύουμε. Ας πούμε λοιπόν στα πλαίσια του συγκεκριμένου παραδείγματος ότι αυξάνουμε το ποσό που επενδύουμε κατά 50€ κάθε 5 χρόνια. Έχουμε και λέμε δηλαδή. 1η 5ετία 50€ τον μήνα, 2η 5ετία 100€ τον μήνα, 3η 5ετία 150€ τον μήνα και πάει ούτω καθεξής και όλο αυτό για σαράντα χρόνια, ώσπου να φτάσουμε να επενδύουμε 400€ τον μήνα. Κάνοντας λοιπόν τους υπολογισμούς μας θα δούμε ότι έχοντας συνολικά επενδύσει 108.000€ αυτά τα 40 χρόνια, δηλαδή λιγότερα από τα μισά της δεύτερης περίπτωσης θα έχουμε φτάσει περίπου τις 687.000€!!!

Οπότε, για να καταλήξουμε και να δώσουμε και απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα βλέπουμε ότι ναι, 50€ αρκούν και με το παραπάνω για να κάνουμε σήμερα την αρχή! Αρκεί να επενδύσουμε σε ένα σοβαρό asset και όχι σε κάθε σάπιο κρύπτο που ακούμε εκεί έξω και να τζογάρουμε τα χρήματά μας!

Ξεκινάμε σήμερα, λοιπόν, να αποταμιεύουμε και να επενδύουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε, για να μπορέσουμε να κατευθυνθούμε με σταθερά και σίγουρα βήματα προς την οικονομική μας ελευθερία! Σίγουρα δεν είναι εύκολα ούτε τα 50€ σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις, με την ακρίβεια να έχει ξεφύγει εντελώς, αλλά είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για την μελλοντική μας άνεση.

Ευχαριστώ όλους και όλες που έφτασαν ως εδώ, να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά.

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: