Αρνείται την «κόντρα» με το Βερολίνο ο Ρέντσι
- 04/07/2014, 16:38
- SHARE
«Η Ευρώπη ανήκει στους πολίτες τους, όχι στους Γερμανούς ή και Ιταλούς τραπεζίτες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχουν εντάσεις με την γερμανική κυβέρνηση όσον αφορά την [δημοσιονομική] πειθαρχία και την ευελιξία» ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά την συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.
Σχετικά με τις επιφυλάξεις του Βερολίνου αναφορικά με την ενίσχυση της ευελιξίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «δεν άκουσα να γίνει καμία σχετική δήλωση από μέρους πολιτικών εκπροσώπων. Αν αναφερόμαστε στα όσα δήλωσε κάποιος τραπεζίτης, απαντώ ότι η Μπούντεσμπανκ πρέπει να ασχολείται με τους στόχους που θέτει το καταστατικό της, όχι να μετέχει σε ανταλλαγές απόψεων πολιτικού χαρακτήρα».
«Η Ευρώπη ανήκει στους πολίτες τους, όχι στους Γερμανούς ή και Ιταλούς τραπεζίτες», επέμεινε ο Ρέντσι.
Ο Μπαρόζο από την δική του πλευρά σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιβάλλει τίποτα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν πράξη, είναι βασικής σημασίας».
Αναφερόμενος το μεταναστευτικό ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου την ενίσχυση της Frontex, με την δημιουργία της Frontex Plus και έδωσε την διαβεβαίωση ότι η ιταλική ανθρωπιστική αποστολή Μάρε Νόστρουμ θα συνεχισθεί, διότι «σώζει πολλές ζωές, κυρίως τις ζωές μικρών παιδιών».
Ο Ρέντσι επανέλαβε όμως ότι «η Μεσόγειος δεν είναι ιταλική θάλασσα, είναι ένα σύνορο, ή καλύτερα η καρδιά της Ευρώπης, και χρειάζεται για τον λόγο αυτό μια ευρωπαϊκή πολιτική».
«Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τύχουν σεβασμού, pacta sunt servanda», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο «προβλέπει ήδη μια εσωτερική του ευελιξία η οποία και εφαρμόσθηκε».
Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ρέντσι τόνισε ότι «η σχέση με την καγκελάριο (της Γερμανίας Άνγκελα) Μέρκελ είναι άριστη» και πρόσθεσε πως δεν θα μπορούσε να μην εκτιμήσει, άλλωστε «την θέση που εξέφρασε η ίδια τις τελευταίες ώρες».
Λίγη ώρα νωρίτερα στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «καμιά διαφωνία» ανάμεσα στο Βερολίνο και στη Ρώμη σε ό,τι αφορά το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.
Οι προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ
Η ανάπτυξη και η απασχόληση, καθώς και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ, βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της ιταλικής Προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2014, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον Ιταλό πρέσβη στην Ελλάδα Κλαούντιο Γκλέντζερ, σε ειδική εκδήλωση, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
«Με 26 εκατομμύρια ανέργους στην ΕΕ, πρέπει να διευκολύνουμε την ανάπτυξη. Θα επικεντρωθούμε στην ανεργία των νέων και θα επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την κατάρτιση» δήλωσε ο Ιταλός πρέσβης.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς, είπε ότι η Ιταλία θα δώσει έμφαση στο διαδίκτυο και στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, τομέας που αναμένεται να φέρει θέσεις εργασίας. Θα οργανώσει μάλιστα εκδήλωση για την προώθηση της πολιτικής αυτής, την “Ψηφιακή Βενετία”, στις 8 και 9 Ιουλίου.
Έχοντας ως προτεραιότητα την ΕΕ ως «χώρο δικαιωμάτων και ελευθεριών» και δεδομένου ότι η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των μεταναστευτικών ροών, σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή συναίνεση για μια ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Θα ενθαρρύνει, επίσης, την «Πολιτική Νότιας Γειτονίας» και μέσω της «Ένωσης για τη Μεσόγειο», προωθώντας νέα προγράμματα συνεργασίας.
Η ιταλική προεδρία θα στηρίξει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και την πολιτική διεύρυνσης ως εργαλείο για την προώθηση της ασφάλειας στην Ευρώπη, την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, τη στήριξη της σταθερότητας του Λιβάνου και του διαλόγου εθνικής συμφιλίωσης στη Λιβύη.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γκλέντζερ και στην Ουκρανία, λέγοντας ότι στηρίζουμε την ανεξαρτησία την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα, αλλά παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία παραμένει σημαντικός εταίρος.
Στη διάρκεια της ιταλικής Προεδρίας θα γίνουν 18 άτυπες υπουργικές συναντήσεις. Στη Ρώμη και το Μιλάνο-το οποίο φιλοξενεί την expo 2015-θα γίνουν οι περισσότερες συναντήσεις.
Μετά την Ιταλία, ακολουθούν η Λετονία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες συμμετέχουν στον δεκαοκτάμηνο συντονισμό της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Διπλωματικοί εκπρόσωποι των τριών χωρών παρέστησαν στην εκδήλωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη: Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Ρώμης και Βερολίνου