Αρνητικό review; Μήνυση!
- 28/11/2013, 11:20
- SHARE
Δύο εταιρείες στην Ιταλία μηνύουν πελάτες τους για αρνητικά online σχόλια.
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που έχει φέρει η χρήση του Internet στο εμπόριο και τις υπηρεσίες είναι πως οι πελάτες μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους δημόσια και εύκολα. Όσοι περισσότεροι πελάτες κρίνουν μια υπηρεσία τόσο πιο ακριβής είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στους υποψήφιους πελάτες για να κάνουν την επιλογή τους, αλλά και τόσες περισσότερες πληροφορίες παίρνουν οι εταιρείες ώστε να βελτιώσουν το προϊόν τους.
Δυστυχώς, όχι όλες. Στην Ιταλία ιδιοκτήτης εστιατορίου μήνυσε πελάτη του ο οποίος σε κριτική στο Tripadvisor έβαλε δύο αστεράκια (στα πέντε) και έγραψε πως τρεις φορές του σέρβιραν χαλασμένο κρασί. Όπως έγραψε η εφημερίδα Corriere della Sera η πελάτης είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου και ο ιδιοκτήτης προχώρησε στη μήνυση «για να προστατεύσει το καλό όνομα της επιχείρησής του».
Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο σύμφωνα με το TripAdvisor;
Σε άλλο, ξεχωριστό περιστατικό, οι υπεύθυνοι ιδιωτικού σχολείου μήνυσαν μια δημοσιογράφο, που βλέποντας μια κακόγουστη διαφήμισή του, έγραψε στη σελίδα του σχολείου στο Facebook: «Συγχαρητήρια για τον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζετε τις γυναίκες. Σας έβαλαν σε χειμερία νάρκη το 1950 και ξυπνήσατε μόλις τώρα;». Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, τέτοια δυσφήμιση είναι ποινικό αδίκημα και επισύρει έως και φυλάκιση ενός έτους με πρόστιμο 1.000 €.
Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστή μια άλλη υπόθεση στις ΗΠΑ όπου η εταιρεία Kleargear ζητά $3.500 από πελάτη της για αρνητικά σχόλια που έγραψε σε άλλο site σε σχέση με τις κακές υπηρεσίες που έλαβε. Η Kleargear έχει στους όρους πώλησης μια εγγραφή που απαγορεύει (όσο παράλογο κι αν ακούγεται αυτό) στους πελάτες της να δημοσιεύουν αρνητικές κριτικές οπουδήποτε.
Οι υποθέσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το περιστατικό που συνέβη στην Ελλάδα στα τέλη του 2010, όταν δυσαρεστημένος πελάτης μεταπωλητή προϊόντων της Apple διαμαρτυρήθηκε online για την κακή, κατά τη γνώμη του, εξυπηρέτηση και ο μεταπωλητής τον μήνυσε ζητώντας 200.000 €. Το ενδιαφέρον ήταν πως η εταιρεία δεν αντέκρουσε τότε κανέναν από τους ισχυρισμούς του πελάτη -που έγραψε για ελαττωματικό προϊόν, ανεπαρκή επισκευή και κακή συμπεριφορά- και απλώς αντέδρασε σε αυτό που ονόμασε συκοφαντική δυσφήμιση. Ο μεταπωλητής απέσυρε τη μήνυση λίγες εβδομάδες αργότερα και αντικατέστησε τον ελαττωματικό υπολογιστή μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του πολίτη.