Άρση πατέντας εμβολίων: «Όχι» από την Μέρκελ

Άρση πατέντας εμβολίων: «Όχι» από την Μέρκελ
epa08809255 German Chancellor Angela Merkel speaks to the media following the projection by news outlets of Joe Biden as the winner of the recent U.S. presidential election in Berlin, Germany, 09 November 2020. German government leaders have reacted with relief and congratulations following the projected win by Democrat Joe Biden over Republic incumbent Donald Trump in the U.S. presidential election. EPA/Maja Hitij / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Άνγκελα Μέρκελ δεν συμφωνεί με την άρση των πατεντών στα εμβόλια του κορονοϊού γιατί θεωρεί ότι αυτή η κίνηση θα προκαλέσει δυσλειτουργία στην παραγωγή.

Δεν πέρασαν καν 24 ώρες από τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να στηρίξει την άρση πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού και έφτασε το πρώτο ηχηρό όχι.

Αυτό όμως δεν ήρθε ούτε από την πλευρά της Ρωσίας ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (συνολικά) αλλά από τη Γερμανία. Και μάλιστα από την Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος μέσω εκπροσώπου της ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο της άρσης θα δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στην παραγωγή των εμβολίων και ως εκ τούτου δεν προκρίνεται από τη γερμανική πλευρά.

Τι είχε προηγηθεί; Εκτός από το ναι της κυβέρνησης Μπάιντεν, η συγκατάθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και η πρόθεση από τη (Γερμανίδα) επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν το θέμα τουλάχιστον να συζητηθεί.

 

Επίσης, η είδηση για το όχι της κυρίας Μέρκελ ενίσχυσαν τις μετοχές στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ οι οποίες μετά τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη είχαν σημειώσει πτώση. Ίσως το γεγονός αυτό να παίζει το ρόλο του.

Την άρση της πατέντας των εμβολίων την έχουν αξιώσει εδώ και μήνες χώρες όπως η Ινδία και η Νότιος Αφρική στις οποίες ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς. Πιθανή άρση θα διευκόλυνε την παραγωγή και τη διάθεση αλλά θα προκαλούσε απώλεια κερδών στους μεγάλους «παίκτες» της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.

 

Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα», εκτιμά η εταιρεία BioNTech

Η γερμανική εταιρεία BioNTech εκτιμά ότι η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19 δεν είναι ο παράγοντας εκείνος που περιορίζει την παραγωγή και τον εφοδιασμό των χωρών με το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η ίδια σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.

«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε το εργαστήριο στο Γαλλικό Πρακτορείο, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για να επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των δόσεων σε όλον τον κόσμο.

Για την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

«Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», επισήμανε.

Εξάλλου, η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο που παρασκευάζεται σε συνεργασία της BioNTech με την Pfizer «είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια» και από «έμπειρο προσωπικό», εξήγησε η εταιρεία. Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

Η BioNTech υπολόγιζε αρχικά ότι θα μπορούσε να παρασκευάσει εντός του 2021 έως και 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της αλλά πλέον δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι και τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος και περισσότερα από 3 δισεκ. το 2022. Στην ΕΕ, τα εμβόλια αυτά παρασκευάζονται σε δύο εργοστάσια, στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Η εταιρεία προτιμά να μεταφέρει τεχνολογία και να δώσει στοχευμένες άδειες για να αυξήσει την παραγωγή της, επανέλαβε, υπενθυμίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με περισσότερους από 15 φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως είναι οι Merck, Novartis, Sanofi και Baxter.

Πηγή: news247.gr