Art – Athina 2016: Δυναμικές παρουσίες, ηχηρές απουσίες και το φαινόμενο Χίρστ
- 31/05/2016, 13:15
- SHARE
Όλα όσα μας έκαναν εντύπωση στην μεγαλύτερη συνάντηση σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.
Η Art- Athina άνοιξε τις πόρτες της φέτος, συμπληρώνοντας 21 χρόνια παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Το κοινό, που ξεπέρασε τις 43.000, κατέκλυσε κυριολεκτικά το κλειστό του Παλαιού Φαλήρου και οι προσδοκίες ήταν υψηλές τόσο για τις ελληνικές συμμετοχές, όσο και για τις γκαλερί από το εξωτερικό.
Η γενική αίσθηση ήταν ότι η διοργάνωση φέτος είχε μια «συνέχεια» σχετικά με τα έργα που εκτέθηκαν, δηλαδή οι γκαλερί προτίμησαν να παρουσιάσουν λιγότερα αριθμητικά έργα, αλλά πιο δυναμικά και με περισσότερα νοήματα. Έγινε αντιληπτό ό,τι όλο και περισσότεροι εικαστικοί επέλεξαν, μέσω της τέχνης τους, να σχολιάσουν την εγχώρια αλλά και διεθνή πολιτική και κοινωνική κατάσταση με τα έργα για παράδειγμα των Sonke (Αλέξανδρος Σκουρλέτης) και Gabriel Grama (συμμετοχή με γκαλερί από την Φιλανδία) να μαγνητίζουν τα βλέμματα και να δίνουν τροφή για σκέψη. Επετεύχθη ένας δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στα έργα διαφορετικών καλλιτεχνών, αλλά και ανάμεσα στα έργα και τους θεατές.
Ενθαρρυντική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη στροφή των καλλιτεχνών σε σχέση με την επαφή τους με τον κόσμο: περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι ίδιοι οι δημιουργοί βρίσκονταν στα περίπτερα, ξεναγούσαν τους επισκέπτες, εξηγούσαν τις θεματικές και τεχνικές που χρησιμοποιούν και αποδέχονταν σχόλια και ιδέες δημιουργώντας ένα ευχάριστο κλίμα διάδρασης.
Ξεχώρισαν
Η γκαλερί «Καπλανών» παρουσίασε τα ρεαλιστικά έργα των Βαξεβανίδου, Πιστώνη και Αναστασίου που εκτιμήθηκαν από το κοινό και μάλιστα πήγαν πολύ καλά εμπορικά. Η γκαλερί «Donopoulos International Fine Arts» κέντρισε την προσοχή με πρωτότυπα γλυπτά από Plexiglas, ενώ και τα γλυπτά από μπίλιες της συμμετοχής από την Κορέα τράβηξαν τα βλέμματα.
Το σχεδόν τεσσάρων μέτρων, ζωγραφισμένο εξ’ ολοκλήρου με πενάκι, έργο του Ταξιάρχη Μερμίρη από την «Blender Gallery» ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Τιμώμενη για φέτος ήταν η συλλογή του Δήμου Αθηναίων όπου εκτέθηκαν μεταξύ άλλων έργα των Εγγονόπουλου, Παρθένη, Βυζάντιου και Μπουζιάνη υπό την επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου.
Παράλληλα
Στον πρώτο όροφο της φουάρ μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες ενδιαφέρουσες ομιλίες αλλά και ποικίλα performances. Με συγκίνηση παρουσιάστηκε από την Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης τέχνης, το αφιέρωμα στον εικαστικό και καθηγητή της ΑΣΚΤ, Γιώργο Λάππα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο. Η Άρτεμης Ποταμιάνου με το «Platforms Project» έτυχε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ευρείας αποδοχής με την γκαλερί από το Ιράν και το «Parkingallery Project» να συγκεντρώνουν καθόλη η διάρκεια της έκθεσης το μεγαλύτερο μέρος των θεατών που συμμετείχαν πρακτικά στο performance.
Οι επιφανείς και οι άφαντοι
Την Art Athina 2016 τίμησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που παρά το βεβαρυμένο πρόγραμμά του, ένεκα της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί την έκθεση. Το παρών έδωσαν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Η απουσία των συλλεκτών, ωστόσο, έγινε αισθητή. Ιδιοκτήτες γκαλερί που συμμετέχουν από την δεκαετία του ’90 στη διοργάνωση και είναι πολλά χρόνια στον χώρο της τέχνης, σχολίασαν με ανησυχία την πρωτοφανή απουσία των μεγάλων αλλά και λιγότερο γνωστών συλλεκτών αναφέροντας πως τα όποια έργα πωλήθηκαν, αγοράστηκαν από το ήδη υπάρχον πελατολόγιό τους και όχι από νέους αγοραστές, επισκέπτες από το εξωτερικό ή συλλέκτες.
Ξεπούλησε Ντάμιεν Χίρστ
O Πωλ Στρόπερ, ιδιοκτήτης γκαλερί στην Αγγλία, συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στην Art- Athina και έδειχνε εξαρχής πολύ αισιόδοξος. Η θετική αυτή στάση, του βγήκε σε καλό μιας και πούλησε ούτε ένα, ούτε δυο αλλά έξι αντίτυπα του παγκοσμίως γνωστού Άγγλου καλλιτέχνη, Ντάμιεν Χίρστ. Κατάφερε να κρατήσει τις τιμές σχετικά χαμηλές κερδίζοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων αγοραστών που έσπευσαν να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους με διάσημου Χίρστ.
Ψηφιακή ξενάγηση με τη βοήθεια της “Clio Muse”
Η Clio Muse ήταν η επίσημη εφαρμογή της Art-Athina. Μέσα από την εφαρμογή για smartphones οι χρήστες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις γκαλερί, τα έργα και τους καλλιτέχνες πριν και μετά από την έκθεση αλλά και να περιηγηθούν κατά τη διάρκειά της μέσα από το κινητό τους. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών για τον πολιτισμό “Clio Muse ΙΚΕ” παρουσίασε εκεί και τη νέα έκδοση της ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης “Clio Muse” και το πλέον σύγχρονο online σύστημα διαχείρισης ψηφιακών ξεναγήσεων.
Για κάθε γκαλερί η εφαρμογή δίνει πληροφορίες για ένα ή περισσότερα έργα για τον κάθε καλλιτέχνη, μαζί με φωτογραφίες και χαρακτηριστικά αυτών.
Το περιεχόμενο της Art Athina 2016 θα συνεχίσει να βρίσκεται online μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016.
Κάποια πρώτα στατιστικά που προέκυψαν από την χρήση της εφαρμογής κατά τη διάρκεια της έκθεσης (26-29 Μαΐου 2016) είναι τα παρακάτω:
- περισσότερες από 3500 αναγνώσεις των ιστοριών που υπήρχαν για την κάθε γκαλερί
- περισσότερες από 470 φορές έβαλαν στα “αγαπημένα” τους οι χρήστες τις ιστορίες με τα εκθέματα της Art Athina