Arturo Bris: «Οι CFOs θα λειτουργούν περισσότερο ως “μαξιλάρι” ασφαλείας για τους CEOs»
- 21/06/2022, 13:19
- SHARE
Απάντηση στο ερώτημα του τι επιφυλάσσει το μέλλον στο πεδίο της οικονομικής λειτουργίας μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού, προσπάθησε να δώσει ο Arturo Bris, Καθηγητής στο IMD World Competitiveness Center, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές στο 20ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών με τίτλο: CFO’s: Established role, New Perspectives, που διοργανώνει η KPMG.
Σύμφωνα με τον κ. Bris, ο ρόλος των Χρηματοοικονομικών στις κοινωνίες και κατ’ επέκταση στις εταιρείες μετασχηματίζεται επί του παρόντος από την τεχνολογία και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain, το Big Data Analytics και άλλες τεχνολογίες είναι εργαλεία που καθιστούν πολλές χρηματοοικονομικές λειτουργίες (πληρωμές, λογιστική, συμμόρφωση) απαρχαιωμένες. Ταυτόχρονα, η επανάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που επιφέρει η τεχνολογία παρέχει στις ομάδες χρηματοδότησης νέα μέσα, χρηματοοικονομικές πηγές και χρηματοοικονομικές στρατηγικές. Και οι δύο πτυχές της τεχνολογίας αλλάζουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχία ενός στελέχους που φέρει την ιδιότητα του CFO.
«Δύσκολο να έχει κανείς μια κρυστάλλινη μπάλα για να προβλέψει το μέλλον, όμως, αυτή τη στιγμή, έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένα στοιχεία και ενδείξεις που δείχνουν τι έρχεται. Οι CFO’s θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο παραδοσιακός ρόλος τους θα μετασχηματιστεί και θα αλλάξει από την τεχνολογία. Αυτό δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα αντικατασταθούν από τα ρομπότ αλλά ότι θα πρέπει να αποκτήσουν ένα νέο σετ δεξιοτήτων» δήλωσε ο κ. Bris.
Πρόσθεσε, πως η τεχνολογία προκάλεσε ένα οικονομικό distruction, εξέλιξη η οποία έχει και θετικές προεκτάσεις, καθώς είναι πολλές οι ευκαιρίες που διανοίγονται για τις εταιρείες, αναδύεται μία νέα έννοια του χρήματος και δημιουργείται ένα οικοσύστημα ανοιχτής τραπεζικής, το οποίο θα οδηγήσει σε αρκετές συγχωνεύσεις και συνένωση δυνάμεων στον κλάδο. Το ερώτημα που πρέπει να θέσουν οι CFO’s στον εαυτό τους έχει να κάνει με το πόσο ενημερωμένοι είναι για τις αλλαγές που έρχονται, αλλά και για το πώς θα ανταπεξέλθουν στο νέο οικοσύστημα που δημιουργείται.
Παράλληλα, αναπτύσσεται, όπως είπε, ένα νέο πλαίσιο ψηφιακής ασφαλείας το οποίο εξυπηρετείται από την τεχνολογία blockchain. Βλέπουμε δε ότι όλο και περισσότεροι θεσμοί παγκοσμίως αντλούν χρήματα μέσω ψηφιακών νομισμάτων που οι ίδιες εκδίδουν.
Βέβαια, υπάρχουν και εταιρίες οι οποίες είναι ακόμη απρόθυμές με τα κρυπτονομίσματα, ωστόσο, επιβάλλεται να κατανοήσουν ότι τα NFT’S θα αποτελέσουν τη βάση του Decentralized Finance World (DeFi). Εξήγησε ότι το metaverse θα φέρει νέους τρόπους δημιουργίας customer loyalty, νέους τρόπους χρηματοδότησης μέσω NFT’s και DeFi, νέα νομίσματα και νέες πηγές αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους εργαζόμενους.
«Χάρη στις νέες τεχνολογίες θα μπορείτε να είστε περισσότερο δημιουργικοί σε θέματα ασφαλείας, ενώ θα επικεντρώνεστε στο πώς να καθοδηγήσετε το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας σας. Σταδιακά ενισχύεται η αξία των ψηφιακών νομισμάτων και αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης. Σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται το τμήμα Investors Relations, καθώς θα μιλάτε απευθείας με τους πελάτες. Αν δεν προσαρμοστείτε άμεσα στις αλλαγές θα γίνετε γρήγορα απαρχαιωμένοι».
Για τον καθηγητής Bris, οι CFOs θα λειτουργούν περισσότερο ως μαξιλάρι που θα υποστηρίζει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και η στρατηγική τους δεν θα ξεκινά πλέον από τον πελάτη. Έννοιες όπως αναφορά, έλεγχος, επίβλεψη θα καταστούν απαρχαιωμένες και άχρηστες διότι οι παραπάνω διαδικασίες θα εκτελούνται εύκολα και γρήγορα από την τεχνολογία. Αυτό που απαιτείται είναι ενημέρωση, γνώση και ευελιξία.
«Η πανδημία δημιούργησε νέους όρους εργασίας και η τεχνολογία δυστυχώς κάνει τις ομάδες λιγότερο σχετικές μεταξύ τους και ισχυρές, γι’ αυτό και απαιτείται η απόκτηση νέων δεξιοτήτων από την πλευρά του CFO» κατέληξε.