Άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομία
- 06/11/2015, 15:15
- SHARE
Το εμπόριο σε ολόκληρο τον κόσμο φθίνει, και κάποιος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες άμεσα.
Αν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεν κάνουν κάτι άμεσα για να τονώσουν τις εμπορικές δραστηριότητες, τότε τα πράγματα θα συνεχίσουν να γίνονται ακόμη πιο δύσκολα στο προσεχές μέλλον.
Αυτό δείχνουν οι αριθμοί για την πορεία του εμπορίου σε ολόκληρο τον κόσμο, την ώρα που οι 20 ισχυρότερες οικονομίες έβαλαν μερικά ακόμη εμπόδια στον αγροτικό τομέα.
«Ο αριθμός των εμπορικών εμποδίων παραμένει η μεγαλύτερή μας ανησυχία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέδο. «Οι G20 οφείλουν να δώσουν πρώτοι τη μάχη για την εξάλειψη των εμπορικών περιορισμών», συμπλήρωσε.
Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ετοιμάζονται για την επόμενη σύνοδό τους στην Τουρκία στις 15 Νοεμβρίου.
Ο ΠΟΕ διαπίστωσε ότι ναι μεν δεν μπήκαν περισσότερα εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου, όμως δεν έγιναν σοβαρές προσπάθειες για να μειωθούν όλα όσα είχαν αποφασιστεί την προηγούμενη περίοδο.
Παρά το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το διάστημα επετεύχθη η συμφωνία της δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου στις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού, οι ελευθερίες στο παγκόσμιο εμπόριο παραμένουν περιορισμένες.
Μάλιστα αυτό γίνεται φανερό κι από τα στοιχεία του πρώτου μισού του 2015, τα οποία αναμένεται να δώσουν ένα ακόμη χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία μετά τα τεράστια προβλήματα που παρουσίασε πρόσφατα η Κίνα.
Το ποσοστό της παγκόσμιας εμπορικής ανάπτυξης παρουσίασε άνοδο της τάξης του 13% έως το 2010, όμως από τότε μειώνεται διαρκώς. Μάλιστα ο ΠΟΕ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη φετινή ανάπτυξη από το 3,5% στο 2,8%, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 7% που βλέπαμε επί δύο δεκαετίες έως το 2007.
Τα προβλήματα που δημιουργούν αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι πολλά, με την Ευρωζώνη να βρίσκεται ίσως στην κορυφή τους. Η ζώνη του ευρώ, που αποτελεί το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, εξακολουθεί να παρουσιάζει μια ασθμαίνουσα ανάπτυξη, κι αυτό επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Φυσικά, εκτός από την Ευρώπη, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στις ανησυχίες είναι η μείωση της ανάπτυξης της Κίνας και το περιορισμένο εμπόριο Ρωσίας και Δύσης μετά την κρίση στην Ουκρανία.