Ασφάλεια στις πτήσεις: Η ανησυχία για την Boeing και η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

Ασφάλεια στις πτήσεις: Η ανησυχία για την Boeing και η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς
Photo: pixabay.com
Πώς οι συνεχείς βλάβες της Boeing επηρεάζουν τους ταξιδιώτες.

Οι αλλεπάλληλες βλάβες που έχουν σημειωθεί στα αεροσκάφη της Boeing το τελευταίο διάστημα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού. Το άγχος που συνοδεύει τη διαδικασία κράτησης αεροπορικών εισιτηρίων και την προσπάθεια να προλάβουν οι ταξιδιώτες τις πτήσεις τους, επιδεινώνεται τώρα και από την ανησυχία για την ασφάλεια των αεροσκαφών.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, ένας στους πέντε ταξιδιώτες δήλωσε ότι δίνει μεγαλύτερη προσοχή στον τύπο του αεροσκάφους πριν προχωρήσει σε κράτηση, ενώ το 22% ανέφερε ότι σκοπεύει να περιορίσει τα αεροπορικά του ταξίδια για το υπόλοιπο του έτους.

Το 55% των ταξιδιωτών παραδέχτηκε ότι έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνει κρατήσεις πτήσεων εξαιτίας των πρόσφατων ειδήσεων που αφορούν τα αεροσκάφη και τις αεροπορικές εταιρείες.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το 13% των ερωτηθέντων αποφεύγει να πετά με αερομεταφορείς χαμηλού κόστους για να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, η επιλογή αυτή μπορεί να μην έχει βάση, δεδομένου ότι πολλές αεροπορικές χαμηλού κόστους, ειδικά στην Ασία, χρησιμοποιούν αεροσκάφη Airbus (A320) αντί για Boeing (737).

Μια νέα μελέτη από το MIT επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους των επιβατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φόβοι αυξάνονται, οι κίνδυνοι μειώνονται

Παρά τους φόβους που προκαλούν οι πρόσφατες ειδήσεις για τη Boeing, η ασφάλεια των αερομεταφορών έχει βελτιωθεί σημαντικά από δεκαετία σε δεκαετία, σύμφωνα με τον Arnold Barnett, καθηγητή στατιστικής στο MIT και έναν από τους συγγραφείς μιας μελέτης σχετικά με τους κινδύνους των εμπορικών πτήσεων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Air Transport Management τον Αύγουστο, δείχνει ότι ο κίνδυνος θανάτου σε μια εμπορική πτήση παγκοσμίως ήταν 1 ανά 13,7 εκατομμύρια επιβιβάσεις επιβατών από το 2018 έως το 2022 – μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία και πολύ μακριά από τον ένα θάνατο ανά 350.000 επιβιβάσεις που σημειώθηκε μεταξύ 1968-1977.

Ο Barnett υποστηρίζει ότι διάφοροι παράγοντες έχουν συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας των πτήσεων, όπως οι τεχνολογικές εξελίξεις στα συστήματα αποφυγής συγκρούσεων, η διαρκής εκπαίδευση των πληρωμάτων και τα αυστηρά πρότυπα που επιβάλλονται από οργανισμούς όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωγραφικές ανισότητες

Παρά τη συνολική βελτίωση, υπάρχουν γεωγραφικές ανισότητες στην ασφάλεια των πτήσεων. Η μελέτη χωρίζει τον κόσμο σε τρεις κατηγορίες:

  • Βαθμίδα 1: ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία.
  • Βαθμίδα 2: Μπαχρέιν, Βραζιλία, Χιλή, Ινδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Τουρκία, κ.α.
  • Βαθμίδα 3: Άλλες χώρες.

Για τις χώρες των βαθμίδων 1 και 2, ο κίνδυνος θανάτου για τις πτήσεις από το 2018-22 μειώνεται σε 1 ανά 80 εκατομμύρια επιβιβάσεις επιβατών, ενώ για τις χώρες της βαθμίδας 3, ο κίνδυνος ήταν 36 φορές υψηλότερος. Παρόλα αυτά, ακόμη και σε αυτές τις χώρες, οι θάνατοι ανά επιβίβαση μειώθηκαν σχεδόν στο μισό την ίδια περίοδο.

Παρά τις ανησυχίες, οι πιλότοι καταφέρνουν να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αποτρέποντας συχνά τις καταστροφές.

Κυρίαρχη η Boeing

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, η κατασκευή αεροσκαφών κυριαρχείται εδώ και καιρό από τη Boeing και την ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της, Airbus. Μαζί, οι δύο εταιρείες κατασκευάζουν σχεδόν όλα τα μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη.

Η αποφυγή των αεροσκαφών της Boeing είναι δυνατή, αλλά όχι απαραίτητα εύκολη. Πλατφόρμες όπως η Kayak και η Alternative Airlines επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να φιλτράρουν τις πτήσεις με βάση τον τύπο αεροσκάφους, μια επιλογή που προστέθηκε μετά τις δύο συντριβές αεροσκαφών Boeing 737 Max το 2018 και το 2019.

Ωστόσο, για τους συχνούς ταξιδιώτες, η επιλογή αυτή μπορεί να μην είναι πάντα πρακτική και μπορεί να περιορίσει τις επιλογές τους.

Το απρόβλεπτο

Ένας ταξιδιώτης πλήρωσε τετραψήφιο ποσό για να εξασφαλίσει ότι η οικογένειά του δεν θα πετούσε με Boeing 737 Max σε πτήση από τη Σιγκαπούρη προς τις ΗΠΑ, μετά το δυστύχημα της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines τον Μάρτιο του 2019. Ωστόσο, πριν από την αναχώρηση, η αεροπορική εταιρεία άλλαξε το αεροσκάφος, επιλέγοντας τελικά ένα Boeing 737 Max, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: