Ασφαλιστικό: Ο νέος Γολγοθάς της κυβέρνησης
- 19/11/2015, 09:15
- SHARE
Οι δανειστές συνδέουν το άνοιγμα του Ασφαλιστικού με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Πριν καλά καλά μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα και πριν ακόμη ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση μπαίνει σε νέο Γολγοθά. Οι δανειστές, όπως είχαν κάνει γνωστό από την περασμένη εβδομάδα, παραμένουν στην Αθήνα και ανοίγουν πλέον όλα τα μέτωπα της επόμενης φάσης.
Βασική τους προτεραιότητα, εκτός από την κατάρτιση της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, είναι το άνοιγμα του Ασφαλιστικού.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει στην συνάντηση της Πέμπτης του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου των δανειστών να «σπάσει» σε δύο φάσεις η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ωστόσο, οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι συνδέουν την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης με την ψήφιση του Ασφαλιστικού και την εφαρμογή όλων των διατάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πλέον δύσκολο κομμάτι, που αφορά στις περικοπές των συντάξεων, τόσο με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, όσο και με τις περικοπές περίπου 900 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις, είναι να προχωρήσει άμεσα και να συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2016.
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις θέσεις της για την ενοποίηση όλων των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης σε ένα Ενιαίο Ταμείο, καθώς και για την ενοποίηση όλων των Επικουρικών Ταμείων σε ένα.
Η πρόταση για τις περικοπές ύψους 900 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό θα περιλαμβάνει πιθανότατα ένα συνδυασμό μειώσεων στις κύριες συντάξεις, με παράλληλη αύξηση των εισφορών, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμη το ποσοστό των μειώσεων.
Δεδομένη θεωρείται και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, ενώ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μεταφέρει σε μεταγενέστερο χρόνο, πιθανότατα στη δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
Το πιο επώδυνο κομμάτι, η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις συντάξιμες αποδοχές από το 85% σήμερα, στο 60-65% που ζητούν οι δανειστές, θα επιχειρηθεί επίσης να μεταφερθεί χρονικά, χωρίς, πάντως οι δανειστές να έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα δεχθούν τη μεταρρύθμιση σε δόσεις ή θα τα ζητήσουν όλα «εδώ και τώρα».