Άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν δίνει το Ευρωκοινοβούλιο
- 29/10/2015, 20:31
- SHARE
Η απόφαση δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα, όμως στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα.
Με ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Στρασβούργο με 342 ψήφους υπέρ, 274 κατά και 19 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλέσει τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν τον Έντουαρντ Σνόουντεν, παρέχοντας του άσυλο.
Παράλληλα ζητούν από την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι όλες οι μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ υπόκεινται σε “αποτελεσματικό έλεγχο προστασίας”.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών μετά τον χείμαρρο αποκαλύψεων για τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις.
Ο Σνόουντεν χαρακτηρίζεται στο ψήφισμα ως προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητείται η παρεμπόδιση της έκδοσης του στις ΗΠΑ. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το ψήφισμα αυτό δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα, αλλά στόχος του είναι να ασκήσει πίεση στην Ε.Ε. για να δοθεί άσυλο στο “βαθύ λαρύγγι” της NSA.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν έλαβε προσωρινά άσυλο στην Ρωσία, ενώ έναν χρόνο αργότερα του χορηγήθηκε άδεια παραμονής για τρία χρόνια στη χώρα.
Το σχόλιο του μέσω Twitter:
Extraordinary. Reports appear to be true. https://t.co/rQtDHfYTyj pic.twitter.com/AfYm86eGwy
— Edward Snowden (@Snowden) October 29, 2015
Στις 20 Μαΐου 2013,ο Σνόουντεν πέταξε στο Χονγκ Κονγκ αφού εγκατέλειψε την εργασία του σε μια εγκατάσταση της NSA στη Χαβάη και στις αρχές του Ιουνίου αποκάλυψε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα της NSA στους δημοσιογράφους Glenn Greenwald, Laura Poitras και Ewen MacAskill. Ο Σνόουντεν ήρθε στη δημοσιότητα μετά από τις ιστορίες που βασίζονται στο υλικό που έδωσε εμφανίστηκαν στις εφημερίδες, Guardian και Washington Post.
Περαιτέρω αποκαλύψεις έγιναν από άλλες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Der Spiegel και των New York Times.
O Σνόουντεν είπε ότι οι διαρροές ήταν μία προσπάθεια “να ενημερωθεί το κοινό ως προς το τι συμβαίνει στο όνομά του και τι εναντίον του”.
Στις 21 Ιούνη του 2013, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποσφράγισε τις κατηγορίες εναντίον του, δύο κατηγορίες για παραβίαση του νόμου κατασκοπείας και της κλοπής κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Στις 14 Ιουνίου 2013, οι Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατέθεσαν μια σφραγισμένη μήνυση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου, κατηγορώντας τον Σνόουντεν για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας, κυκλοφορία πληροφοριών εθνικής άμυνας χωρίς άδεια, και σκόπιμη διαβίβαση απόρρητων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών σε μη εξουσιοδοτημένους αποδέκτες. Η τελευταία κατηγορία υπάγεται στο νόμο περί κατασκοπείας του 1917.
Οι πληροφορίες που διέρρευσε θεωρείται πως έχουν κάνει απ’ τις πιο σημαντικές ζημιές στην ιστορία της NSA. Ο Μάθιου Μ. Έιντ, ιστορικός των μυστικών υπηρεσιών στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν “επιβεβαίωσαν τις μακρόχρονες υποψίες, ότι οι παρακολουθήσεις της NSA σε αυτή τη χώρα έχουν φτάσει πολύ πιο βαθιά απ’ όσο γνωρίζαμε”.
Πηγή: news247.gr