Οι δύο μοναδικοί άνθρωποι που ήδη ξέρουν τους νικητές των Όσκαρ
- 28/02/2014, 19:09
- SHARE
Δύο ορκωτοί λογιστές της PwC βρίσκονται πίσω από την τελική καταμέτρηση των ψήφων που θα αναδείξουν τους παραλήπτες των χρυσών αγαλματιδίων της Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Τη στιγμή που οι απανταχού σινεφίλ και η κινηματογραφική ελίτ περιμένουν με υπομονή την Κυριακή για να μάθουν τους νικητές των Όσκαρ, οι Ρικ Ρόζας και Μπράιαν Κάλιναν της PricewaterhouseCoopers (PwC) είναι οι δύο μοναδικοί άνθρωποι στον κόσμο που γνωρίζουν ήδη από σήμερα τα τελικά αποτελέσματα.
Πρόκειται για τους δύο λογιστές που είναι υπεύθυνοι για την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων εκ μέρους της PwC, της εταιρείας που ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την καταμέτρηση των ψήφων για τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο Ρόζας είναι «βετεράνος» στις οσκαρικές ψηφοφορίες, ενώ για τον Κάλιναν είναι η πρώτη χρονιά.
«Ως λογιστές, συγκεντρώνουμε καθημερινά εμπιστευτικές πληροφορίες. Η διαφορά στην περίπτωση αυτή είναι ότι το ενδιαφέρον είναι κάπως μεγαλύτερο», εξηγεί ο Ρόζας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταμέτρησης οι δύο υπάλληλοι της PwC είναι και αυτοί που μεταφέρουν στο «κόκκινο χαλί» τις βαλίτσες που περιέχουν τα τελικά αποτελέσματα.
Πώς γίνεται, όμως, ακριβώς η καταμέτρηση;
-Μία μικρή ομάδα ατόμων (περίπου έξι στον αριθμό, χωρίς τον Ρόζας και τον Κάλιναν), χωρίζουν τις ψήφους ώστε κανείς να μην μπορεί να μετρήσει μόνος του το αποτέλεσμα μίας κατηγορίας, που σημαίνει πως κανείς στην ομάδα αυτή δεν γνωρίζει το τελικό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα κάθε μέλους της ομάδας φτάνουν στους δύο ορκωτούς λογιστές που τα συνυπολογίζουν και πια, δύο ημέρες πριν την τελετή, γνωρίζουν τους τελικούς νικητές.
-Παρότι η Ακαδημία δεν γνωστοποιεί πόσες είναι οι ψήφοι, υπολογίζεται πως ψηφίζουν περίπου 6.000 μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η καταμέτρηση γίνεται στο χέρι, με τον παραδοσιακό τρόπο. «Είναι βαρετή διαδικασία, είσαι γεμάτος πάκους με μικρά χαρτάκια», δηλώνει ο Κάλιναν.
-Οι ψήφοι σε κάθε κατηγορία μετρώνται αρκετές φορές και ακόμη περισσότερες σε περίπτωση ισοπαλίας, όπως έχει συμβεί. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει χρειαστεί επαναληπτική καταμέτρηση μετά την απονομή των βραβείων.
-Η Ακαδημία δίνει τρία αντίγραφα των καρτών με τις υποψήφιες ταινίες σε κάθε κατηγορία. Ο Ρόζας με τον Κάλιναν τοποθετούν μία κάρτα που αντιστοιχεί στον νικητή της κατηγορίας μέσα στον φάκελο, και καταστρέφουν όλες τις υπόλοιπες.
-Δύο πανομοιότυπα σετ με τους νικητήριους φακέλους τοποθετούνται σε δύο πανομοιότυπους χαρτοφύλακες. Φέτος η PwC εισήγαγε ένα νέο στυλ χαρτοφύλακα, που φέρει και το λογότυπο της εταιρείας.
-Ο Ρόζας και ο Κάλιναν -έχοντας ήδη κάνει «πρόβα» στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν- θα πάνε την Κυριακή ξεχωριστά στο Kodak Theatre όπου θα πραγματοποιηθεί η 86η απονομή των βραβείων Όσκαρ. Οι δύο άνδρες θα μεταφέρουν τους χαρτοφύλακες στο «κόκκινο χαλί», και αφού μιλήσουν και με δημοσιογράφους, θα λάβουν θέση ο καθένας σε μία άκρη της σκηνής και θα δίνουν τους φακέλους στους παρουσιαστές που θα ανεβαίνουν στη σκηνή για να ανακοινώσουν τους νικητές.
Μετά το άνοιγμα των φακέλων, τα αποτελέσματα που ήδη γνωρίζουν οι Ρόζας και Κάλιναν θα είναι γνωστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. «Είναι τιμή μας να ηγούμαστε της ομάδας της PwC για τα Όσκαρ. Και μάλλον είναι και το πιο διασκεδαστικό μέρος της εργασίας μας ως λογιστές», δηλώνει ο Κάλιναν.