Θάνος Πλεύρης στο CEO Initiative: Θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με την πανδημία
- 10/11/2022, 17:12
- SHARE
Όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο του CEO Initiative 2022, έχουμε μπει σε μια σχετική κανονικότητα, έχουμε έναν πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό, έχει νοσήσει και πλέον διαθέτουμε καλύτερα πρωτόκολλα και αντιιικά φάρμακα. Εξήγησε πως οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, αλλά όχι το ίδιο νοσηρές.
«Μπαίνουμε σε κανονικότητα όπου θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με την πανδημία. Είναι τελείως διαφορετικά τα χαρακτηριστικά της πίεσης στο ΕΣΥ, έχουμε και τη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές, οπότε περνάμε σε χαρακτηριστικά μιας ενδημικής κατάστασης. Η όποια πίεση προκύψει τον χειμώνα δεν θα είναι η ίδια με την περσινή» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.
Αποκάλυψε ότι αυτό το διάστημα το Υπουργείο Υγείας δουλεύει με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τον ψηφιακό ανασχηματισμό. Η εκτίμησή του είναι πως θα βιώσουμε μια μεγάλη αλλαγή, και ως προς τον φάκελο ασθενούς, αλλά και ως προς την ψηφιακή διασύνδεση των νοσοκομείων.
«Έχουν διασφαλισθεί 150 εκατομμύρια ευρώ για να διασυνδεθούν ψηφιακά τα νοσοκομεία. Κάνουμε 2-3 κεντρικές αλλαγές. Το ΕΣΥ είναι εθνικό, όχι αναγκαστικά κρατικό. Οι δομές βρίσκονται υπό τη σκέπη του Υπουργείου Υγείας αλλά επιτρέπονται και οι συμπράξεις».
Ως προς τον ΕΟΠΥΥ, υπογράμμισε πως όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες προφανώς δεν συμβάλλονται με όλους τους ανθρώπους. Ο Οργανισμός θα λειτουργεί με ποιοτικούς δείκτες, θα αγοράζει υπηρεσίες με βάση ποιοτικούς δείκτες.
«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία και πρόληψη. Κάναμε τις προληπτικές εξετάσεις, περνάμε σε εξετάσεις για μεγαλύτερο εύρος καρκίνων, είναι σημαντικό που με το πρόγραμμα διαγνώσθηκαν γυναίκες σε πρώιμο στάδιο γεγονός που βελτιώνει τις πιθανότητες θεραπείας. Θα έχουμε μια συνολική βάση πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι υπάρχει μια δεξαμενή γιατρών που περιμένουν να δουν τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού και πως δίνονται σημαντικά οικονομικά κίνητρα και είναι υπό επεξεργασία επιπλέον κίνητρα ώστε ο θεσμός να γίνει ακόμα πιο αρεστός.
«Δεν θέλουμε απλώς να κάνουμε μια μεταρρύθμιση, θέλουμε πραγματικά αυτό να αγκαλιαστεί, και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη επιλογή ιατρών. Υπάρχει πρόοδος, είναι ένας θεσμός που δεν υπήρχε, έχουν γίνει πάνω από 1 εκατομμύριο ραντεβού. Θεωρώ ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Πρόσθεσε πως συχνά χρησιμοποιούμε τον όρο «δημόσια υγεία» και εννοούμε το ΕΣΥ, που είναι λάθος. Πλέον αναζητούμε εμείς τον πληθυσμό που θεωρούμε ότι έχει τα χαρακτηριστικά και πρέπει να κάνει την προληπτική εξέταση.
«Στέλνουμε ένα SMS, το λαμβάνουν, ξέρουν ότι μπορούν να πάνε στη δημόσια δομή για τη δωρεάν εξέταση και μετά σε έναν ιδιώτη ιατρό για να δουν τα αποτελέσματα. Τα προγράμματα δεν πρέπει να είναι επικοινωνιακά, δηλαδή μόνο μία φορά, και πρέπει να έχουν και τη συμμετοχή του κόσμου, η οποία ακόμη δεν είναι η επιθυμητή, δεν έχει μπει η πρόληψη στην κουλτούρα του Έλληνα. Είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία που σημαίνει ότι θα έχουμε άρρωστους πολίτες στην πορεία» προειδοποίησε.
Τη δική του οπτική μοιράστηκε ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και Επίτιμος Πρόεδρος Ε.ΕΝ.Ε. Η άποψή του είναι πως θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη μονοθεματική παγίδα της πανδημίας. Τα ζητήματα τα ευρύτερα της υγείας υπήρχαν και θα υπάρχουν. Η εστίαση θα είναι πώς σχεδιάζουμε το ΕΣΥ, πώς φανταζόμαστε τη συνεργασία ΕΣΥ – ιδιωτικού τομέα τόσο σε περιόδους κρίσης όσο και σε περιόδους μη κρίσης.
«Η πανδημία έφερε κοντά τα δύο συστήματα και έφερε μια κουλτούρα συνεργασίας. Την πίεση τη βλέπουμε στο δημόσιο σύστημα και θα μπορούσε ο ιδιωτικός τομέας με σωστούς όρους και εγγυήσεις να βοηθήσει ώστε να εξαλειφθούν οι μεγάλες ουρές αναμονής».
Όσο για την ιδέα του One Health με την οποία πρωτοήρθε σε επαφή στο Chatham House, τον γοήτευσε γιατί, όπως είπε, τείνουμε να προσεγγίζουμε τα πράγματα από τον μικρόκοσμό μας και χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. «Εμείς το ασπασθήκαμε το concept και πρωτοστατούμε στο να γίνει πιο γνωστό στην Ελλάδα. Πολύ ορθά επιβάλλει η νομοθεσία τα ESG και το αγκαλιάζουν και εταιρείες, αλλά για τον Όμιλο του Ιατρικού αυτό ήταν στο DNA του προτού καν εφευρεθεί ο όρος».
Πρόσθεσε πως η ιατρική ηγείται της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, τα άλματα είναι τεράστια. Η υγεία παρέχεται από έναν συνδυασμό τεχνολογικού και ανθρώπινου παράγοντα. «Επενδύαμε συνεχώς – και κόντρα στο ρεύμα – γιατί μέσα στην κρίση κρίναμε ότι έπρεπε να υπάρξει επιτάχυνση κάποιων διαδικασιών. Χρησιμοποιήσαμε τον όρο brain gain και τον κάναμε πράξη με καταπληκτικά αποτελέσματα. Πάνω από 40 διακεκριμένοι Έλληνες του εξωτερικού ήρθαν στην Ελλάδα γιατί βρήκαν στον Όμιλό μας το όραμα σε συνδυασμό με ουσιαστική επένδυση. Ήρθαν, ανέβηκε το επίπεδο της υγείας, γιατί η υγεία έχει πλέον καλύτερο εξοπλισμό και ανθρώπινο expertise».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε τη σύνδεση μεταξύ πανδημιών και κλιματικής αλλαγής.
«Τη δεκαετία του 1960 υπήρχε μια εντύπωση ότι ξεμπλέξαμε με τις επιδημίες. Αυτή η αισιόδοξη διαπίστωση διαψεύστηκε. Τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε υποστεί πάνω από 30 σοβαρές επιδημίες». Αυτές οφείλονται κυρίως στη διαταραχή της διατροφικής αλυσίδας, λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης για ζωική πρωτεΐνη που οδήγησε την εκτροφή ζώων σε συνθήκες συνωστισμού, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες μετάδοσης και μετάλλαξης των ιών. Αυτές οι συνθήκες συν η κλιματική αλλαγή συνετέλεσαν στο να ζούμε νέες επιδημίες και να δούμε κι άλλες – φοβάμαι, αν δεν κάνουμε τίποτα – στο μέλλον».