Αθανασίου: Η ζήτηση για επενδύσεις στην Ελλάδα ξεπερνάει την προσφορά έργων
- 15/06/2018, 21:20
- SHARE
«Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία αλλάζει» τόνισε από την πλευρά του ο Λόης Λαμπριανίδης.
Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και η ζήτηση για επενδύσεις ξεπερνάει την προσφορά έργων. Αυτά σημείωσαν στις ομιλίες τους στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Λόης Λαμπριανίδης και ο διευθύνων σύμβουλος, Enterprise Greece Ηλίας Αθανασίου.
Όλοι οι δείκτες είναι σε θετικό έδαφος», υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου κ. Αθανασίου, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των ομολόγων τριών συστημικών τραπεζών, καθώς και στη μείωση του δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, που σημαίνει μείωση του κόστους τους. Αναφέρθηκε στον επενδυτικό νόμο αλλά και στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Μίλησε για έργα ύψους 22 δισ. στον τομέα της υποδομής έως το 2021-22. Από αυτά το 40%-45% αφορούν την ενέργεια και το 25% τις μεταφορές. Τόνισε ότι αυτά τα έργα θα επηρεάσουν θετικά και άλλους τομείς της οικονομίας.
«Η ζήτηση για επενδύσεις ξεπερνάει την προσφορά έργων» είπε χαρακτηριστικά. Εστίασε ιδιαίτερα στη συμβολή του Enterprise Greece, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, στην ωρίμανση δημόσιων έργων, και την ανάγκη αυτό να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα.
«Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία αλλάζει» τόνισε από την πλευρά του ο Λόης Λαμπριανίδης και έφερε ως παράδειγμα μια σειρά από οικονομικούς δείκτες. Επεσήμανε ότι τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα βρισκόταν «σε μια ενδιάμεση κατάσταση, μεταξύ ανεπτυγμένων και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, με τις κυβερνήσεις να μην αποφασίζουν προς τα πού θέλουν να την προσανατολίσουν». Με το αναπτυξιακό σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Λαμπριανίδης εκτίμησε ότι η χώρα προσανατολίζεται προς προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
Ο γενικός γραμματέας τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, εστιάζοντας σε παραμέτρους όπως η εδραιωμένη δημοκρατία, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται, η ευκολότερη αδειοδότηση επιχειρήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας κ.ά. Αναφέρθηκε στην ποιότητα ζωής ως παράγοντα προσέλκυσης ταλέντων από άλλες χώρες, στη δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητικών κέντρων πολυεθνικών επιχειρήσεων, καθώς και στην ανάγκη, πέρα από τους κλάδους στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, π.χ. τουρισμός, αγροδιατροφικά, ενέργεια, να στηριχθούν και άλλοι κλάδοι, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τέλος, έκανε μνεία στον αναπτυξιακό νόμο, βάσει του οποίου επιδοτείται έως και το 55% του κόστους μιας επένδυσης αλλά και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω διαδικασιών fast track.