Athens Pride 2019: Από το Stonewall μέχρι σήμερα
- 08/06/2019, 16:00
- SHARE
Στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου είναι αφιερωμένο το σημερινό Athens Pride. Από το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν δράσεις στην πλατεία Συντάγματος, όπου στις 18:30 θα ξεκινήσει η παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Με τα χρώματα του ουράνιου τόξου θα φωταγωγηθεί απόψε η Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο των σημερινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας 2019. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Βουλή των Ελλήνων, με την ευκαιρία των σημερινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας 2019, αναδεικνύει το μήνυμα του σεβασμού του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό της έμφυλης ταυτότητάς του, με τη συμβολική φωταγώγηση της πρόσοψής της στα χρώματα του ουράνιου τόξου, απόψε, από τις 21:00 έως τις 23:30».
Το φετινό Athens Pride συμπίπτει εφέτος με τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall.
Η απαρχή
Η εξέγερση του Stonewall είναι πλέον πασίγνωστη. Τον Ιούνιο του 1969, σε ένα περιθωριακό μπαρ της Νέας Υόρκης οι θαμώνες ήταν γκέι, queer, λεσβίες, τρανς άτομα. Όλα αυτά τα μέλη της κοινότητας επρόκειτο να συμμετάσχουν στην πρώτη εμβληματική νίκη του κινήματος: Βαριά οπλισμένοι άντρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο μπαρ. Ο κόμπος όμως είχε ήδη φτάσει στο χτένι, γιατί είχε προηγηθεί μία σειρά πάμπολλων παρενοχλήσεων γκέι και τρανς ατόμων στην ευρύτερη περιοχή, άτομα που έπεφταν συχνότατα θύματα και σεξουαλικής βίας.
Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια και ό,τι άλλο βρήκαν. Στη συνέχεια μαζεύτηκε πολύ μεγάλο πλήθος για να διαμαρτυρηθεί, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις με την αστυνομία να συνεχιστούν για τις επόμενες μέρες και νύχτες.
Τα επόμενα χρόνια έφεραν τους ήρωες του Stonewall στον πυρήνα της ακτιβιστικής δράσης. Δημιουργήθηκε το Gay Liberation Front και διεκδίκησε νομοθετικές αλλαγές προς υπεράσπιση της κοινότητας. Σε όλες τις ΗΠΑ ξεκίνησαν συλλαλητήρια διεκδικήσεων, ζητώντας να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία και να ανακληθούν εξευτελιστικοί νόμοι, όπως ο νόμος περί απαγόρευσης του σοδομισμού.
Τα επόμενα χρόνια ξεκινούν οι πορείες στην επέτειο του Stonewall, οι οποίος μετεξελίσσονται σε διεκδικήσεις της Υπερηφάνειας και ταξιδεύουν προς την Ευρώπη.
Από τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις συμμετοχής σε gay pride μιας διαφορετικής κοινωνικής ομάδας σημειώθηκε το 1985 στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των Βρετανών ανθρακωρύχων τη διετία 1984-1985, μία ομάδα της Βρετανικής ΛΟΑΤ κοινότητας οργάνωσε επιτροπή συμπαράστασης στους απεργούς.
Στο gay pride του Λονδίνου που ακολούθησε, κατέβηκε και μάλιστα τέθηκε επικεφαλής της διαδήλωσης μια ομάδα απεργών ως αντιπροσωπεία του εργατικού σωματείου τους, κάτι που κατέδειξε ένα ευρύτερο πεδίο αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες, που όμως δραστηριοποιούνται στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον.
Η 28η Ιούνη καθιερώθηκε ως η ημέρα LGBTQ Υπερηφάνειας κι έτσι σταδιακά ο Ιούνιος έγινε μήνας Υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο (που διοργανώνει φεστιβάλ).
Στην Αθήνα ήρθε δειλά για πρώτη φορά -και με μικρή συμμετοχή- προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο Ζάππειο, μεταφέρθηκε στον Λόφο του Στρέφη και σταδιακά έφτασε, εν μέσω διαμαρτυριών και αποδοχής παράλληλα, στους δρόμους της πόλης.
Σήμερα
«Το Athens Pride 2019 τονίζει τον ρόλο του δρόμου ως δημοκρατικού χώρου διεκδίκησης, επανάστασης αλλά και θριάμβου μπροστά στην αδικία και τη βιαιότητα. […] Στις 8 Ιουνίου 2019 θα βγούμε ξανά περήφανα στους ιστορικούς δρόμους της Αθήνας. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Σε κάθε δρόμο που περπατάμε, διεκδικούμε την ελευθερία μας και την ασφάλειά μας από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης και βίας. Ο δρόμος μάς ανήκει εξίσου. Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία», σημειώνουν οι διοργανωτές.
Στην πλατεία Συντάγματος μέχρι τις 5 το απόγευμα θα γίνονται δράσεις, όπως Face and Body Painting και Rainbow Games, και θα ακούγεται μουσική από ντιτζέι. Στις 5 θα ξεκινήσουν οι χαιρετισμοί, στις 6 το πάρτι πριν από την παρέλαση και στις 6.30 θα γίνει η επίσημη έναρξη της παρέλασης-πορείας στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Από τις 9 μέχρι μετά τα μεσάνυχτα η πλατεία θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι, με συμμετοχή φέτος του Φοίβου Δεληβοριά, της Ελένης Φουρέιρα, της Τάμτα και με μικρές και μεγάλες εκπλήξεις.
Η πολιτική εκπροσώπηση
H Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί στο Athens Pride από τον γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργο Σταμάτη, μαζί με αναπληρωτές του και στελέχη της γραμματείας, καθώς και από τις υποψήφιες βουλευτές του κόμματος στην Α’ Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή και Αλεξάνδρα Χαριτάτου, σύμφωνα με ενημέρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τη στήριξή της στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και στο Athens Pride εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά κατά τη επίσκεψή της το μεσημέρι στο περίπτερο για τους ΛΟΑΤΚΙ, του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στο Σύνταγμα. «Το Athens Pride είναι πλέον σημείο αναφοράς για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Είμαστε εδώ, γιατί υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι σε κάθε είδους διάκριση. Για μια “ανοιχτή κοινωνία” , που αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Για μια κοινωνία δημοκρατική, όπου όλοι είναι ισότιμοι», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.
«Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις”. Εμείς, αυτό το δρόμο έχουμε επιλέξει», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο twitter, με αφορμή το Athens Pride 2019. Επισυνάπτει, επίσης, μια αφίσα στην οποία γράφει «Αγώνας για ισότητα, κατοχύρωση των ατομικών ελευθεριών και της κοινωνικής αλληλεγγύης».