Αθηναϊκή επέκταση στην Κίνα

Αθηναϊκή επέκταση στην Κίνα

Η Σένζεν γίνεται ο επόμενος στόχος αθηναϊκών –και όχι μόνο- επιχειρήσεων.

Η ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη Σένζεν (Shenzhen) της Κίνας, είναι ο επόμενος στόχος, στο πλαίσιο των δράσεων του δήμου Αθηναίων για διείσδυση στην κινεζική αγορά, προϊόντων αθηναϊκών και όχι μόνο επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό, ο δήμος Αθηναίων, με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή το διάστημα 10 ως 13 Μαρτίου 2014, με στόχο την προώθηση ελληνικών προϊόντων και την περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη «ο ΠΣΕ εξαρχής χαιρέτισε και υποστήριξε την πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων για προβολή των ελληνικών προϊόντων σε στρατηγικής σημασίας πόλης της Κίνας και την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, στο πλαίσιο μία συνεκτικής πολιτικής ενίσχυσης της αλυσίδας της εξωστρέφειας που περιλαμβάνει τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η Σένζεν, που βρίσκεται πολύ κοντά και στο διεθνές εμπορικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ και αποτελεί σημαντικό στόχο για τους Έλληνες εξαγωγείς. Από την πλευρά μας έχουμε απευθύνει κάλεσμα τόσο στις επιχειρήσεις-μέλη του ΠΣΕ, όσο και συνολικά στις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στην κινεζική αγορά, να δηλώσουν συμμετοχή».

Διαβάστε ακόμη: Άνοδος στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών για τέταρτη χρονιά

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων και εντεταλμένος Διεθνών Σχέσεων του δήμου, Φώτης Προβατάς, τόνισε ότι «είμαστε πεπεισμένοι, ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με τη Σένζεν θα είναι αμοιβαία επωφελής για τους επιχειρηματικούς φορείς που θα επιλέξουν να πλαισιώσουν την επίσημη αντιπροσωπεία του δήμου Αθηναίων».

Η επιχειρηματική αποστολή
Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της Σένζεν, στόχος της επιχειρηματικής αποστολής θα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της τεχνολογίας, των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδο, μέλι, κρασί), οι κατασκευές και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Η πόλη Σένζεν αριθμεί περίπου 16 εκατ. κατοίκους, ενώ θεωρείται από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες της Κίνας, με ιδιαιτέρως υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 25 Φεβρουαρίου στον δήμο Αθηναίων. Οι συμμετέχοντες θα καλύψουν μόνο τα έξοδα μετάβασης και διαμονής, ενώ όλες οι υπηρεσίες διοργάνωσης των επιχειρηματικών συναντήσεων θα προσφερθούν δωρεάν από τους δήμους των δύο πόλεων.

Διαβάστε ακόμη: Πιέσεις δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές

Οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα
Η Κίνα, πλέον, μετά από συνεχή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την ασιατική χώρα βρίσκεται στην πρώτη 20άδα των κορυφαίων αγορών (18η θέση το 2012). Χαρακτηριστικό είναι ότι την πενταετία 2008-2012, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα σχεδόν τριπλασιάστηκαν (από 134,6 εκατ. ευρώ σε 382 εκατ. ευρώ), ενώ οι ρυθμοί αύξησης ενισχύθηκαν και το 2013. Συγκεκριμένα, στο 9μηνο του περασμένου έτους ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων κατέγραψε αύξηση της τάξης του 35%, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2012.

Η Ελλάδα εξάγει προς την Κίνα κυρίως Πρώτες Ύλες (68% των εξαγωγών), Βιομηχανικά Προϊόντα (13,5%), Πετρελαιοειδή (7,4%) και πολύ λιγότερα τρόφιμα (μόλις 3,9%). Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξάγει στην Κίνα, κυρίως Μάρμαρα, Βαμβάκι, Σκραπ Μέταλλα, Πετρελαιοειδή, Αλουμίνιο, Ελαιόλαδο, Γουνοδέρματα και Κρασί.

Η αύξηση αυτή των εξαγωγών προς την Κίνα, προκύπτει αφ’ ενός από τη σταδιακή αλλαγή διατροφικών και καταναλωτικών προτύπων στην Κίνα, με πολιτική μάλιστα ενθάρρυνση, αλλά και αφετέρου από την επέκταση και την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας συνολικά, που έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του συνολικού αριθμού των καταναλωτών που έχουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα από αναπτυγμένες δυτικές οικονομίες.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις για το διμερές εμπόριο Ελλάδας- Κίνας, αναμένεται να διαδραματίσει η κινεζική επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα, προεξαρχούσης της COSCO, με επίκεντρο το Λιμάνι του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το εμπορικό της Ελλάδας προς την Κίνα είναι σαφώς ελλειμματικό, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές αγγίζουν πλέον τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές από την Κίνα ξεπερνούν 2,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ