Αθλητισμός εναντίον κλιματικής αλλαγής – Ή τώρα ή ποτέ για δράση

Αθλητισμός εναντίον κλιματικής αλλαγής – Ή τώρα ή ποτέ για δράση
A Nepali activist displays a slogan calling for climate justice during a march to mark the Global Week of Action for Peace and Climate Justice in Lalitpur, Nepal, on September 21, 2024. (Photo by Subaas Shrestha/NurPhoto) (Photo by Subaas Shrestha / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Είναι ώρα για όλους τους κορυφαίους (ποδοσφαιρικούς) μας συλλόγους να κάνουν το βήμα παραπάνω, και να βάλουν τον εαυτό τους στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ο παγκόσμιος κλάδος του αθλητισμού συντελεί σε τεράστιο βαθμό στην κλιματική αλλαγή, με το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε άνθρακα και τη συνεισφορά του σε απόβλητα να έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες φωνές εκ των έσω σε διαμαρτυρίες σχετικά με την ανικανότητα ομάδων και ομοσπονδιών για προσαρμογή στις συνθήκες.

Ο Κρις Μπόρντμαν, θρύλος της βρετανικής και παγκόσμιας ποδηλασίας και μεταξύ των άλλων δις ολυμπιονίκης, μίλησε σχετικά στο συνέδριο του οργανισμού Sport Positive στο Λονδίνο, του οποίου και προεδρεύει. Το Sport Positive είναι ένας βρετανικός οργανισμός που εστιάζει στην υποστήριξη παγκόσμιων αθλητικών οργανισμών/ομάδων για δώσει κίνητρα για περισσότερες και πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες υπέρ του περιβάλλοντος.

«Εκτός από μερικούς παθιασμένους πρωτοπόρους, ως κλάδος, δεν έχουμε αναλάβει ακόμα όσα μας αναλογούν. Οπότε, αυτό που προτείνω σήμερα είναι μια αλλαγή νοοτροπίας, και να ψηλώσουμε τις φιλοδοξίες μας… Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη μοναδική πλατφόρμα του αθλητισμού και την άθλησης εν γένει στο να κερδίζει καρδιές και μυαλά», τόνισε ο Μπόρντμαν.

Η «πράσινη» συνδείδηση δεν είναι κάτι που έχει αφήσει τα αθλήματα ανεπηρέαστα, επίσης. Κλιματικά φαινόμενα μεγάλου εύρους, από ξηρασίες μέχρι πλημμύρες, έχουν επέμβει ανασταλτικά στην πραγματοποίηση πάμπολλων αθλητικών δρώμενων και διοργανώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρέπει να τροποποιηθεί το σύστημα ώστε να υπάρχουν σοβαρά κίντρα για εκείνους που κάνουν το σωστό, και περισσότερες συνέπειες για εκείνους που κάνουν το λάθος».

Ο Μπόρντμαν δεν έμεινε μόνο στην κριτική, παράλληλα εγκωμιάζοντας περιβαλλοντικές δράσεις που υλοποιούν ορισμένες επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Αγγλίας. Στην αντίπερα όχθη, ο Μπόρντμαν, έχοντας μιλήσει στο παρελθόν αρνητικά για την υπερεξάρτηση των αθλητικών σωματείων για αερομεταφορές, στάθηκε κριτικά απέναντι στις συνεχείς μεγάλες, πολλές φορές και υπερπόντιες μετκινήσεις αθλητών και φιλάθλων. Ιδιαίτερα στον χώρο του ποδοσφαίρου, ομοσπονδίες όπως η ευρωπαϊκή UEFA και η παγκόσμια FIFA έχουν διευρύνει σε τέτοιο βαθμό τις διοργανώσεις τους, ακόμα και σε περίοδο off season, που οι αερομεταφορές των αθλητών ουσιαστικά δε διακόπτονται σε κανένα σημείο του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: