Aτμοσφαιρική μόλυνση: Οι ανησυχητικές αποδόσεις της Αθήνας – Σε ποια θέση βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων

Aτμοσφαιρική μόλυνση: Οι ανησυχητικές αποδόσεις της Αθήνας – Σε ποια θέση βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων
Ομιχλώδης ατμόσφαιρα πάνω από την Ακρόπολη στην Αθήνα, λόγω της Αφρικανικής σκόνης, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν νεφώσεις με αυξημένες κατά τόπους συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι αποκαλύπτει η κατάταξη του European City Air Quality Viewer.

Το European City Air Quality Viewer, ένα διαδικτυακό εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να συγκρίνουν την ποιότητα του αέρα σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, κατατάσσει την Αθήνα στην 290η θέση ανάμεσα σε 372 πόλεις, με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται από σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα.

Η ψηφιακή πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Aemet) αναφέρει ότι η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως μέτρια, με τη συγκέντρωση των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) να βρίσκεται στα 14,2 μg/m³, ελάχιστα κάτω από το όριο των 15 μg/m³ που θα κατέτασσε την πόλη στην κατηγορία της κακής ποιότητας αέρα.

Ατμοσφαιρική μόλυνση στην Αθήνα:

Η Αθήνα κατατάσσεται στην 290η θέση, με τη μέση συγκέντρωση λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων να ξεπερνά τα 14 μg/m³, δείχνοντας ότι η ποιότητα του αέρα είναι μέτρια, αλλά κοντά στο όριο για κακή ποιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς γίνεται η κατάταξη:

Οι πόλεις κατατάσσονται από την καθαρότερη έως την πιο μολυσμένη, με βάση τα μέσα επίπεδα συγκέντρωσης λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) τα τελευταία δύο χρόνια. Τα PM2.5 είναι ένας από τους σημαντικότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους, καθώς επηρεάζουν άμεσα την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας πρόωρη θνησιμότητα και ασθένειες.

Κατευθυντήριες οδηγίες και ευρωπαϊκά όρια:

Το 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε ανώτατο επίπεδο 5 μg/m³ για τα PM2.5 σε μακροχρόνια έκθεση, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία. Το 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ετήσια οριακή τιμή για τα PM2.5 στα 25 μg/m³ στο πλαίσιο των πολιτικών για την καθαρή ατμόσφαιρα στην Ευρώπη.

Κατηγοριοποίηση της ποιότητας του εέρα:

  • Καλή: Επίπεδα PM2.5 ≤ 5 μg/m³.
  • Ικανοποιητική: Επίπεδα PM2.5 από 5 έως 10 μg/m³.
  • Μέτρια: Επίπεδα PM2.5 από 10 έως 15 μg/m³.
  • Κακή: Επίπεδα PM2.5 από 15 έως 25 μg/m³.
  • Πολύ Κακή: Επίπεδα PM2.5 ≥ 25 μg/m³.

Σύμφωνα με τον πίνακα της πλατφόρμας, η Ουψάλα στη Σουηδία κατατάσσεται ως η πιο καθαρή πόλη στην Ευρώπη, ενώ η Σλαβόνσκι Μπροντ στην Κροατία εμφανίζεται ως η πιο μολυσμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: