Attica Bank-Παγκρήτια: Έτοιμος για λανσάρισμα ο 5ος τραπεζικός πυλώνας – Στόχος η υποστήριξη των ΜμΕ

Attica Bank-Παγκρήτια: Έτοιμος για λανσάρισμα ο 5ος τραπεζικός πυλώνας – Στόχος η υποστήριξη των ΜμΕ
Photo: DALL•E
Η συγχώνευση Attica και Παγκρήτιας θα δημιουργήσει έναν Όμιλο με συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 9,4 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2024.

Μετά τις εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού την περασμένη εβδομάδα, σήμερα αναμένεται η τελική έγκριση των μετόχων μέσω των γενικών συνελεύσεων των τραπεζών Attica Bank και Παγκρήτιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση της Παγκρήτιας είναι τακτική και περιλαμβάνει και θέματα που αφορούν στη συγχώνευση.

Η νέα τράπεζα έχει θέσει ως κύριο στόχο την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σχεδιάζοντας να καλύψει τις ανάγκες ενός κλάδου που είχε περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η συγχώνευση των δύο μη συστημικών τραπεζών θα δημιουργήσει έναν Όμιλο με συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 9,4 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2024.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία, το επόμενο βήμα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ, η οποία εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα τράπεζα αναμένεται να αποκτήσει όνομα το πρώτο τρίμηνο του 2025, αν και οι διαδικασίες συγχώνευσης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2024. Το νέο όνομα δεν θα περιλαμβάνει γεωγραφικά στοιχεία, αλλά θα αντανακλά τον στρατηγικό στόχο της τράπεζας.

Η νέα τράπεζα φιλοδοξεί να κατακτήσει μερίδιο αγοράς 8% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ένας στόχος που θεωρείται εφικτός, δεδομένου του θετικού κλίματος που έχει ήδη δημιουργηθεί στον συγκεκριμένο χώρο.

Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, με τα κεφάλαια να καλύπτουν τις ζημιές από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και να χρηματοδοτούν αναπτυξιακά πλάνα της νέας τράπεζας, καθώς και τον μετασχηματισμό της μετά τη συγχώνευση.

Η νέα τράπεζα θα προσφέρει κίνητρα εθελουσίας εξόδου με αναπτυξιακά κριτήρια, και η κερδοφορία της αναμένεται να ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ έως το 2027, με στόχο τον διπλασιασμό των κερδών μέχρι το 2034, την τελευταία χρονιά του επιχειρησιακού σχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: